Пословни модел који брине о купцима

В. Н.

уторак, 20. 08. 2019. у 14:02

Пословни модел који брине о купцима

Depositphotos

Привредна комора Србије и "Цирекон" у септембру организују академију циркуларне економије, уз фокус на "ланац креирања вредности" и "животни циклус производа"

ПРЕДУЗЕЋА у Србији ускоро ће моћи да науче како да профитирају, а истовремено буду савесни према животној средини. Центар за циркуларну економију Привредне коморе Србије и "ЦирЕкон" основали су Академију за циркуларну економију. Почиње са радом 27. септембра и трајаће до 22. новембра, али пријављивање почиње већ 15. августа. Блок наставе конципиране превасходно на моделу активних и практичних радионица биће одржаване петком и суботом. У фокусу ће бити "ланац креирања вредности" и "животни циклус производа".

Академија за циркуларну економију је подржала ЕIT Climate KIC, највећа европска иницијатива за борбу против климатских промена кроз технологију и иновације. Њен циљ је да приближи тему, понуди опције, алате и методе за имплементацију циркуларне економије у српска предузећа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Фирме које брину о другима

- Академија се одржава другу годину заредом и пратећи резултате претходне године - објашњава Милан Веселинов, оснивач "ЦирЕкона". - Видимо веома светлу будућност по питању успеха у едукацији наших привредника. Стварно се трудимо сваког дана да бирамо најновија, али потврђена сазнања, методе и технике из света и да их заједно са локалним, али више страним тренерима приближимо српском тржишту. Засад је број ограничен, само на 30 полазника, те смо се одлучили да применимо принцип фокуса на привредне гране. Тако ћемо се ове године фокусирати на гране текстила и модну индустрију, прераду дрвета и производњу намештаја, ауто-индустрију у широком смислу, и производњу хране, укључујући и пољопривреду. Наравно, то не значи да нису добродошли полазници и из других грана, али ћемо се примерима из праксе фокусирати на ове гране.

РАДИОНИЦЕ РАДИОНИЦЕ ће бити организоване у Нишу 27. августа, Београду 29. августа и у Новом Саду 30. августа. Ове радионице су ослобођене котизација и организоване су уз подршку Привредне коморе Србије и стручност "ЦирЕкона".

Циркуларна економија подразумева нове принципе пословања, а на Академији ће се модерним принципима предавања полазницима приближити начини како да унапреде своју производњу, производе и начин на који представљају своју понуду на тржишту.

- "ЦирЕкон" ће увек бити ту да подржи наше полазнике уз експертизу, и заједно са осталим тренерима понудићемо модуле системског приступа пословању, анализу животног циклуса производа, еко-дизајн, регулативне појединости у Србији, Европској унији и Кини - објашњава Веселинов. - Кроз опције нових пословних модела и начина имплементације циркуларне економије у процесе фирми заокружићемо причу и тиме оспособити менаџере и директоре да сагледају како могу унапредити и осавременити своју понуду.

Циркуларна економија, како напомиње Веселинов, доноси бенефите попут мањих такса, већи профит, ниже трошкове за сировине, воду и енергију. А, пре свега, значи бригу о средини у којој купци живе и бригу о самим купцима. Све то отвара много начина за ново позиционирање бренда и производа.

- Још увек је тржиште отворено за овакав приступ и паметни ће брзо увидети прилику и искористити бенефите који чекају пионире циркуларне економије - уверен је Веселинов. - ЦирЕкон је спреман да стручно помогне, док је ПКС спремна да повеже фирме са партнерима и у земљи и у иностранству. Што више чекамо, то су прилике мање, а ускоро се очекују и промене у политикама и законима ЕУ, па и у Србији које ће донети више намете уколико се не прате принципи циркуларне економије. Оно што можемо очекивати је да производи добију свој "еколошки пасош", да ће електрични и електронски уређаји морати да имају декларацију о предвиђеном року оперативности, производи ће убудуће морати да имају одређени минимум рециклираних или рециклабилних сировина, итд. Мој савет је - не дозволите да вас ухвате неспремне, искористите позитивни талас промена да постанете пионири на циркуларном тржишту. То може бити и мото циркуларне економије.

Милан Веселинов, оснивач "ЦирЕкона"

У пракси циркукарна економсија значи радити у круг. Значи и мању бригу о отпаду. Рециклажа је део циркуларне економије, али је то последња опција. Постоје многи логичнији начини за искоришћење производа пре него што се распарча, самеље или истопи назад у пластику, метал и остало.

- "Боинг", рецимо, продаје сате летења, не продаје мотор за авион - каже Веселинов. - Они задржавају посед над мотором и увек имају доступне ресурсе и технологију у својим рукама, при томе знају тачно где су им производи, како и колико се користе и дају себи директан увид у кретање тржишта и могу да предвиде трендове. Погледајте која је то предност само на бази информација које добијају. А сад замислите конкурента који прода мотор и заборави на њега. Ако вам није јасно поређење, дођите на академију, све ће бити јасније.

Кроз промену пословних модела и приступа тржишту, произвођачи заправо не морају да брину толико о отпаду и повећавају контролу над циклусом производње и пласирања производа на тржишту. Знају много боље шта се дешава са њиховим производом, да ли и како могу да га врате у свој посед и како да га што ефикасније искористе максимални број пута. Крајем августа у оквиру Академије ће се организовати радионице за предузећа на којима ће се полазници упознати са животним циклусом њихових производа и даће се основа ових нових пословних модела. То је добро место да "осетите" да ли би вам АЦЕ одговарала као свеобухватна озбиљна форма пословне едукације.

- Не дозволите да вам циркуларну економију представе као нови план управљања отпадом - јасан је Веселинов. - Циркуларна економија је потпуни заокрет у пословању. На боље, на профитабилније, на здравије и логичније. У тој игри морамо бити заједно, а тренутно правимо тим. Придружите се. Не кажемо да ће бити лако, али ће бити свакако професионално испуњујуће, озбиљно и обећавајуће.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Приоритет - смањење пореза и доприноса

СЕДИШТА ЗА АУТОМОБИЛЕ У НОВОМ КРУГУ

ЦИРКУЛАРНА економија се може објаснити на примеру седишта за аутомобил. Оно иде на отпад заједно са аутомобилом.

- Узглавље и јастуци су 80 одсто у функцији. Метал је углавном нетакнут - објашњава Милан Веселинов. - Механизми раде и нису се мењали годинама. Да ли постоји шанса да ми са тржишта повучемо или искористимо све те делове седишта, или његове материјале за исту или другу функцију? Да ли можемо да генеришемо нове линије прихода? Све су то опције у циркуларној економији.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације