Приоритет - смањење пореза и доприноса

26. 06. 2019. у 18:28

Приоритет - смањење пореза и доприноса
Привредна комора Србије наставља да се бори за боље услове пословања привредника. Желимо јасан план како ћемо спустити оптерећење, рекао је Марко Чадеж, председник ПКС

ПРИВРЕДНИЦИ су, преко Привредне коморе Србије, током прошле године иницирали чак 190 измена прописа. Надлежни су применили 63 њихове проепоруке. У овој години ПКС је покренуло измене 42 закона и подзаконских докумената, а 19 је и спроведено, чуло се на последњој седници Скупштине и Управног одбора ПКС. Фирмама најзначајније су измене Закона о улагању, који им је олакшао увоз машина за домаће произвођаче. Измене Закона о задравстевеном осигурању, решиле су проблеме нагомиланих дугова државе према снабдевачима. Захављујући усвојеним примедбама Уредба о заштити животне средине прописује да плаћа онај ко и колико загађује.

Борба за боље услове пословања се наставља. Ове године ће бизнис и даље уверавати државу да је могуће смањити порезе и доприносе на зараде. Други приоритет ће бити измене Закона о раду.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
За добре идеје никад повољније позајмице

- Приоритет у овој години је даље смањење пореза и доприноса на зараде запослених, што је јако тежак задатак. Ми желимо да имамо јасан план, како ћемо са око 63 одсто то спустити на 46 или 47 одсто. То не може преко ноћи - нагласио је Марко Чадеж, председник ПКС. - Важне су у измене Закона о раду. Велики је проблем злоупотреба права на боловање. Радимо на решавању проблема задржавања на граничним прелазима, како би проток робе ишао што брже. Формирана је радна група у којој су и представници министарстава финансија и саобраћаја.

Привредна комора се све више финансира од услуга које пружа привреди, а смањује учешће чланарине. За предузећа су спремили нову подршку. То је "ПКС партнер", портал на коме могу да нађу податке о свим регистрованим субјектима у Србији. Тако ће најлакше и најпоузданије проверити постојеће и потенцијалне пословне партнере.

"ПКС Инстант" плаћање је апликација која омогућава јефтиније електронско плаћање малим предузећима. Комора сада својим члановима нуди консултантске услуге. Решавају им дилему ко су им партнери, како да освоје тржиште, како да дођу до сировина. Почетници у бизнису вредне савете од искусних привредника могу да чују преко Cloud Coutching Magazine.

Привреда је укључена и у формулисање Стратегије индустријског развоја.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Теренцима до скривених драгуља

- Ми желимо да кроз индустријску политику која се дефинише кроз неких шест кључних стубова, као што су иновације, инвестиције, дигитализација, међународно окружење, оснаживање људи и циркуларна економија, да урадимо дијагнозу и видимо где смо с тим у Србији и да чујемо привреду у ових 13 радионица које смо имали, а у којима је било више од 300 различитих учесника - рекао је помоћник министра привреде Драган Угрчић. - Идеја је да та решења имплементирамо и да радимо еваулацију да ли смо их урадили или не. Желимо да ова стратегија не буде само једна у низу већ да има позитиван ефекат. Зато нам је важно што смо у претходних месец дана могли да чујемо од вас како ви разумете ових шест области и који су проблеми и да нам дате предлоге како да их превазиђемо.


ПОКРЕТАЧ СУ ИНВЕСТИЦИЈЕ И ПОТРОШЊА

У Србији се наставља позитиван тренд привредног раста и у средњем року ће износити између три по и четири одсто - истакао је председник ПКС Марко Чадеж. - Главни покретачи привредне активности у текућој години су интензивирање инвестиционе активности и раст личне потрошње. Број привредних субјеката се константно увећава уз пораст промета и реализације на домаћем и иностраном тржишту.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације