СРПСКА фирма Boostowski победник је међу европским старт аповима. Зато ће поредстављати Европу на светском такмичењу, у Сједињеним Америчким Државама. Били су први на такмичењу иновативних фирми из Европе у оквиру угледне Spark.me конференције, која је под слоганом Business Meets Digital Innovation, одржана седми пут у тиватској марини Porto Montenegro. Стартап су основали компанија и дигитални студио 30 Hills, и Биљана Ждрале, консултант продаје, а признање је добио за апликацију намењену унапређењу пословања малопродајних ланаца.

- Победничка апликација нашег стартапа омогућава ефикасније пословање малопродајних фирми кроз праћење тренутних резултата, смањење трошкова и повећање мотивисаности продаваца - објашњава Ђорђе Филиповић, директор ИТ хаба 30 Hills. - Прати постављене дневне циљеве, резултате продаје у реалном времену, даје преглед обука и тренинга на основу индивидуалних резултата. Унапређењем едукације продаваца, као и смањивањем трошкова обуке, директно утиче на успех компаније.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Друга шанса за нови почетак привредника

Иницијатива је, каже Филиповић, овог пута потекла од Биљане Ждрале, дугогодишњег консултанта продаје која је кроз праксу препознала проблеме са којима се често сусрећу малопродајни ланци, а 30 Hills је урадио стратегију дигиталне трансформације из које је израстао стартап Boostowski.

Као победник Spark.me конференције, Boostowski је један од стартапова који ће представљати Европу на светском првенству TechCrunch Disrupt у Сан Франциску, од 2. до 4. октобра ове године.

- Реч је о једној од најпознатијих глобалних конференција на којој идеје и решења презентују иновациони стартапови из целог света и учешће на том такмичењу је сан сваког предузетника у ИТ индустрији - каже Ђорђе Филиповић, директор ИТ хаба 30 Hills. - На овој конференцији су се као стартапови својевремено представљале данас светски познате компаније као што су Dropbox, Trello или Yammer.

Иницијатива је потекла од Биљане Ждрале из студија 30 hills

Према његовим речима, хаб ради као јединствени ентитет где сваки члан чини и сваки пројекат јединственим.

- Ми смо тим истомишљеника који су страствени према производу, вебу и мобилној технологији, али што је најважније - постижемо резултате - каже Филиповић. - Наш интердисциплинарни тим се састоји од програмера, софтверских инжењера, UI/UX дизајнера, математичара, когнитивних научника и лингвиста, од којих је највећи број образован на универзитетима широм света, у Њујорку, Бечу, Гранади, Милану и, наравно, на Београдском универзитету. Међутим, тимски дух и лично ангажовање је оно што се највише цени. Зато наши чланови тима нису само штребери већ људи који трче маратоне, играју кошарку и учествују у олимпијским играма.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Српски фармацеутски квалитет стиже чак до Азије

ПИТА СЕ НАУКA

ВЕЛИКИ успех нашег стартапа је и одличан пример повезивања привреде са ИТ сектором, чему је Привредна комора Србије посебно посвећена - каже Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије. - Уверен сам да ће се и код нас, као и свету, посебно велике компаније, све више окретати иновационим стартаповима, обраћати им се за решавање проблема у свакодневном пословању и за подршку развоју, улагати свој капитал у њихове иновативне идеја и користећи потенцијал стартап заједнице унапређивати све сегменте своје организације и пословања.