Уз науку до већег профита

В. Н.

25. 09. 2018. у 23:07

Уз науку до већег профита
Пројекат Привредне коморе Србије - "Дигиталне технологије за развој производа". Коришћење 3Д технологија често предуслов за укључење у ланце страних добављача

У ОКВИРУ пројекта "Дигиталне технологије за развој производа" Привредна комора Србије и ПКС - РПК Краљево организовала је обуку привредника, првенствено инжењера, ради професионалног усавршавања за примену најсавременијих дигиталних технологија у производњи и квалитетнијег позиционирања технологија и производа "Made in Serbia" на светским тржиштима. Инжењери су је оценили високим оценама.

- Циљ ових обука, које су организоване на Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву, од 10. до 14. септембра, јесте оспособљавање привредника за примену дигиталних технологија у производњи, ради унапређења процеса производње и производа - каже Ана Раичевић, секретар Удружења за металску, електроиндустрију, руднике метала и металургију.

- Стварање компаративне предности коришћењем 3Д технологија одговор је на захтеве савременог тржишта и чест предуслов за укључивање у ланце добављача мултинационалних компанија - указала је Раичевићева.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ВИЈАСАТ ЕКСПЛОР: Наука није само за одабране

Директор ПКС РПК Краљево Звонко Туфегџић истиче да се употребом адитивне технологије повећава конкурентност и продуктивност малих и средњих предузећа, производни процеси убрзавају се до 30 одсто, а производи лакше налазе пут до тржишта.

Дражен Милетић, саветник у ПКС, указује на значај умрежавања и повезивања привреде са научно-технолошким, развојним и истраживачким институтима, јер та сарадња увелико може да допринесе квалитетном позиционирању технологија и производа "Made in Serbia" на светским тржиштима. "Привредна комора Србије покреће бројне активности ради јачања везе компанија и научних институција. 3Д технологије припадају напредним технологијама које могу допринети скоку у квалитету и иновативности наше привреде, у којој генерално постоји велики интерес у професионалном усавршавању инжењера на тему употребе технологија у развоју и производњи које ће доминирати у будућности", истиче Милетић.


"Адитивне технологије скраћују време од идеје до коначног производа, а наша жеља је да знање пренесемо на привреднике, како би се што више укључили у тај процес и изашли на тржишта са конкурентним производима", поручила је проф. др Снежана Ћирић - Костић. Према њеним речима, Институт 3Д импулс при Машинском факултету у Краљеву располаже модерном 3Д опремом, која се користи за развој и производњу у пројектима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - И човек је важан, као и профит

Учесници су обуке оценили високим оценама и изразили интерес за проширивањем капацитета и тематског обухвата овог модела семинара. Представник компаније "Алфа плам" Дејан Симовић објашњава да је први корак у тој компанији производња прототипа како би сагледали да ли производ одговара постављеним захтевима пре уласка у серијску производњу. "Један од пројеката на којем радимо је ложиште за пећ на пелет, а адитивне технологије и производња прототипова у пластици и металу нам увелико помажу у том процесу", указао је Симовић.


Представник "Унипласта" Петар Марковић, оценио је да је у интересу компанија да прате светске трендове у области нових технологија, као што је 3Д скенирање и обрада података.

ЛАКШЕ ДО АЛАТА

ПОЛАЗНИК обуке из компаније "Inmold plast" Никола Новаковић наводи да адитивна технологија служи као први увид за производ који треба да уђе у производњу. "Не ограничавамо се само на прототипове при употреби ове технологије, већ помоћу ње израђујемо и алате од метала, јер се на овај начин могу много брже и једноставније израдити. Уз то, могу се произвести алати који се не могу направити конвенционалном машинском обрадом".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације