Америка осуђује насиље на протестима у Београду: Координисани напади на полицију, као да желе да изазову претерану реакцију

Novosti Online

четвртак, 09. 07. 2020. у 11:55

Америка осуђује насиље на протестима у Београду: Координисани напади на полицију, као да желе да изазову претерану реакцију
Америчка амбасада издала је званично саопштење у ком осуђује насиље на протестима у Србији

Америчка амбасада издала је званично саопштење у ком осуђује насиље на протестима у Србији.


С пажњом пратимо дешавања у последње две вечери у Београду и другим градовима Србије и дубоко смо забринути због појаве насиља.


Осуђујемо сваку врсту насиља, укључујући, како нам изгледа, координисане нападе на полицију који су деловали као да желе да испровоцирају претеране реакције, као и, чини се, прекомерну употребу силе од стране полиције.


Међутим, слобода изражавања и право на мирно окупљање су у основи сваке демократије. Америка је земља која се управо сада и сама суочава са изазовима у погледу грађанских протеста и немира.


Забринутост и дебата о суштини ових ствари у Србији и другде у свету – о томе како да једна земља сачува свој народ пред најсмртоноснијом пандемијом нашег времена – су озбиљна ствар и морају бити део смирене и разложне расправе на националном нивоу.


Да би се покренуо овакав дијалог у Србији, потребно је слободно медијско окружење и реформе у области владавине права.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)