Србија ће добити нови министарски тим најкасније до 25. августа: Још се вага будући положај социјалиста

С. С. Р.

четвртак, 09. 07. 2020. у 10:00

Србија ће добити нови министарски тим најкасније до 25. августа: Још се вага будући положај социјалиста
Након консултација, које почињу 15. јула, биће познато име следећег мандатара
СРБИЈА би, према најавама председника Александра Вучића, најкасније до 25. августа, требало да добије нову Владу, а консултације са партијама које су освојиле места у Скупштини Србије стартоваће 15. јула. На Андрићев венац прво ће листа која је добила најмање гласова, СДА Сулејмана Угљанина, а затим ће на разговоре одлазити представници Албанаца, коалиције Муамера Зукорлића, па СВМ као четвртопласирани.

Уследиће договори са представницима СПАС, па СПС-ЈС и на крају са тимом око напредњака који су и победили на изборима. Мандат за састав Владе председник ће поверити странци која га увери да има већину у парламенту, али је ово законско правило сада депласирано, јер коалиција око СНС има 188 посланичких места, што је за 62 трибуна више од натполовичних 126.

Готово је извесно да ће СНС наставити сарадњу са представницима Мађара и тако појачати већину за још девет посланика, а не зна се да ли ће исто бити и са досадашњим партнерима СПС, као и каква ће бити улога СПАС у наредном периоду.

ТИШМА: ЧЕКАМ ПОЗИВ ЗА СЕДНИЦУ ПРВОЈ седници парламента треба да председава Смиља Тишма са листе СПС-ЈС, која је са 94 године најстарији посланик.
- Звали су ме да ми кажу да се због новонастале ситуације око короне не зна када ће бити седница и да ће ме позвати када се стекну услови за њено одржавање - рекла је Тишма за "Новости" и додала да је она спремна кад год да буде.

Председник ће, након консултација, предложити новог мандатара, а према незваничним информацијама то ће поново бити садашња председница Владе Ана Брнабић. Она ће пред посланицима образложити експозе са циљевима Владе, а затим и предложити свој тим који бира парламент, већином гласова од 250 посланика. Како је најавио Вучић, биће и промена и изненађења.

Позиви за консултације још нису стигли на страначке адресе. Лидер ЈС Драган Марковић Палма каже, за "Новости", да још није стигао позив и да ће, када га добију, он и лидер СПС Ивица Дачић на разговоре. Како нам је рекао потпредседник СВМ Балинт Пастор, чим буду добили позив, одазваће се.

Пре него премијер и министри заузму места у Немањиној 11, мора бити конституисан парламент, а засад се не зна тачан датум првог окупљања новог посланичког тима, осим да је последњи рок за седницу 4. август. Према незваничним информацијама, та седница ће бити одржана током јула. После овог заседања, требало би да буде одржана још једна седница на којој ће бити изабран нови председник законодавног дома.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Antonije

09.07.2020. 12:22

Ko god da bude partner u vladi, SNS ce sigurno voditi glavnu reci i narod jos snaznije napred.

Vlajko

09.07.2020. 12:38

Srbija ce dobiti novi ministarski tim najkasnije do 25 avgusta : Jos se vaga buduci polozaj socijalista !

Iskra

09.07.2020. 13:10

Srbija ce dobiti vladu, onakvu kakvu je narod na nedavno odrzanim izborima pozeleo i vodeci se time glasao.

Ceda

09.07.2020. 14:14

Formiranje vlade biće realizovano i pre roka. Iskreno, jedva čekam da čujem ko će biti u sastavu.

Koriolan

09.07.2020. 14:19

Nova vlada ce nastaviti posao prethodne,a to je približavanje Srbije ka EU,ekonomski progres, jačanje standarda,jacanje spoljnopolitičkog položaja Srbije.

Toki

09.07.2020. 15:42

Posle dobre strategije i taktike izbor tima je najvaznji kada se tezi uspehu i pobedi.

Ignjat

09.07.2020. 17:05

Krajnje je vreme da se Socijalisti smeste tako gde im je odavno i mesto a to je u opoziciji.