Осуде догађаја испред парламента: У Скупштину се улази на изборима, а не упада са улице

Танјуг

среда, 08. 07. 2020. у 08:11

Осуде догађаја испред парламента: У Скупштину се улази на изборима, а не упада са улице

Фото Н. Скендерија

Поводом инцидената и упада у Народну скупштину током протеста испред парламента стижу бројна реаговања политичких чинилаца у земљи

Поводом инцидената и упада у Народну скупштину током протеста испред парламента стижу бројна реаговања политичких чинилаца у земљи.

ГОЈКОВИЋ ОСУДИЛА НАСИЛНИ УПАД У СКУПШТИНУ


Председница Скупштине Србије Маја Гојковић осудила је данас упад у парламент и оценила да је намера инспиратора тог догађаја да изазову хаос и нереде.


"Најоштрије осуђујем насилни јучерашњи упад у Скупштину Србије. Слике дивљаштва које смо видели у Београду, као и блокирање кола хитне помоћи када се многи наши грађани боре са Ковидом 19 су недопустиве и ни на који начин не могу да допринесу очувању јавног здравља грађана", навела је Гојковић у саопштењу.


Она додаје да, као неко ко је оболео од Ковида 19, зна колико је то тешка болест.


"Док они руше Београд, лекари и медицинске сестре боре се за животе људи, улажући последњи атом снаге и ризикујући чак и свој живот. Овај хулигански и безобзирни чин ни ја, као ни огромна већина грађана, не препознајемо као нешто је у интересу Србије", навела је Гојковић.

Фото: Н. Карлић


ПОТПРЕДСЕДНИК СНС ВУЧЕВИЋ: ОВО НИЈЕБРИГА ЗА ГРАЂАНЕ, НЕГО НАПАД НА ДРЖАВУ

„Синоћним дивљањима на улицама Београда и Новог Сада присталице Драгана Ђиласа, групе коју предводи Срђан Ного и остали из такозване опозиције, само су још једном показали да је насиље њихова једина политика, коју разумеју и коју примењују. То што су рушили и палили све пред собом, па тако и насилно упали у Народну скупштину, а исто покушали и у Градској кући у Новом Саду, није само одраз њихове потпуне политичке немоћи већ нешто много опасније – то је напад на државу и њен правни поредак“, изјавио је потпредседник СНС Милош Вучевић.


„Када непадате државне институције, каменицама гађате полицију, газите и рушите све пред собом, па сте још толико бесни и бахати да не дозволите пролазак колима Хитне помоћи, само показујете колико поштујете грађане Србије. А све што су радили нема никакве везе са бригом за грађане, већ једино насилним преузимањем власти и покушајем дестабилизације земље јер су свесни да на изборима никада неће победити. Уосталом, грађани су их на изборима 21. јуна и отерали на сметлиште историје, па им се ови сада ваљда свете, угрожавајући при томе иначе тешку епидемиолошку ситуације.

Синоћ су Ђилас и његова банда још једном показали своје право насилничко лице, подстицани њиховим медијима који су целе ноћи срамно навијали за још већи хаос. Ово лудило мора да стане! Србија не сме да дозволи да групица пропалих политичара наруши њене демократске вредности и демократски поредак. Морамо да покажемо колико смо снажни и јединствени да бранимо будућност наше деце“, рекао је Вучевић.

Фото: Танјуг


ЂУРИЋ: ФАШИЗАМ И УЛИЧНО НАСИЉЕ У СРБИЈИ НЕЋЕ ПОБЕДИТИ


Потпредседник Главног одбора СНС Марко Ђурић оценио је данас, поводом протеста и нереда испред Скупштине Србије, да фашизам и улично насиље у Србији неће победити.


"Фашизам и насиље неће победити колико год да су агресивни и насилни они који, упркос чињеници да их народ не жели, покушавају да уђу у Скупштину Србије тестерама и моткама и да за туђ рачун дестабилизују Србију у предвечерје кључне фазе наше борбе за Косово и Метохију", навео је Ђурић у саопштењу.


Он каже да су организатори синоћног насилног упада у Скупштину Србије и напада на полицију и "пропали политичари и тајкуни који су били у позадини" свега угрозили на опасан и неодговоран начин здравље људи и показали колико им је мало стало и до Србије и до институција и до суграђана.

Фото: Танјуг


КУБУРОВИЋ: НАДЛЕЖНИ ОРГАНИ ДА КАЗНЕ ОДГОВОРНЕ


Чланица Председништва СНС Нела Кубуровић осудила је насиље и дивљаштво испред Дома Народне скупштине и затражила од надлежних органа да хитно процесуирају одговорне за кршење јавног реда и мира, али и угрожавање људских живота услед епидемије Ковид 19.


"Потпуно је неприхватљиво да у време када се читава држава бори са опаким вирусом и када су сви усредсређени на спашавање људских живота изнемогла опозиција прибегава оваквим насилничким методама, које су, сада је већ то свима оцигледно, њен једини адут у недостатку било какве политике и било каквих решења", навела је Кубуровић у саопштењу.


Оцењује да они који су из политичке немоћи поново прибегли насиљу сада превазишли себе, додајући да су прилику да одмере политичку снагу и снагу своје политике имали на недавним изборима, али да су ту шансу пропустили.

Фото: Танјуг


ДАЧИЋ: НАНОСИ СЕ ШТЕТА ЗЕМЉИ, УГРОЖАВА ЗДРАВЉЕ

Социјалистичка партија Србије најоштрије је осудила индиценте и насилни упад у Народну скупштину током протеста испред парламента против нових најављених мера на сузбијању корона вируса, изјавио је лидер СПС Ивица Дачић.

"Нема никакве дилеме да је ово одговор опозиције на Вучићев позив на јединство у борби против короне и у односу на државне изазове са којима ће се Србија суочавати", оценио је синоћ Дачић у писаној изјави.

Како је навео, у скупштину се улази изборима, а не путем улице.

"Овим се наноси штета и Србији у целини, али и угрожавају животи људи", навео је Дачић.

НИКОДИЈЕВИЋ: ОДВОЈИТИ СИНОЋНО НАСИЉЕ ОД БОРБЕ ЗА ЖИВОТ ЉУДИ

Екстремизам који смо синоћ видели, напад на државне институције и припаднике полиције није нешто што жели било ко од нас да види на улицама Београда, каже председник Скупштине града Никола Никодијевић и наглашава да синоћна дешавања треба одвојити од борбе за животе људи.


"Онаквим насилним демонстрацијама и упад у Скупштину Србије није место у тренутку када, пре свега морамо да заштитимо здравље људи", рекао је Никодијевић за ТВ Прва и позвао све на јединство, поштовање мера и заједничку борбу против ковида-19.


Никодијевић је навео и да се током синоћних демонстрација испред Скупштине Србије није чуо ниједан другачији предлог мера у борби против вируса и нагласио да ниједна мера која се доноси и спроводи није ничији хир, већ потреба да се заштити здравље људи.


МИХАЈЛОВИЋ ОСУДИЛА ПОКУШАЈ УПАДА У ПАРЛАМЕНТ

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић најоштрије је осудила синоћни насилни покушај упада у Скупштину.

Она је позвала све грађане Београда и Србије да се придржавају и да поштују све мере које је Кризни штаб донео у циљу сузбијања епидемије корона вируса, јер ће само на тај начин сачувати и себе и друге.

"Позивам све грађане на одговорност и озбиљност! Позивам све грађане да не прибегавају било каквом насиљу! Ношење маски, поштовање дистанце и одговорност за своје здравље и здравље других једини је начин како бисмо се изборили са разбукталом епидемијом короне", навела је Михајловић у саопштењу.

Она је навела и да сваки покушај политичке злоупотребе ситуације са епидемијом неће бити ништа друго него коцкање са здрављем грађана.

ЈОКСИМОВИЋ: КРАЈЊЕ ОПАСНЕ НАМЕРЕ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оцењује да оно што се догађа у Београду, посебно тренутак који је изабран за насиље над институцијама државе указује на крајње опасне намере.

"Не само да је скандалозна употреба насиља над институцијама наше земље, посебно над Парламентом, веренутак у којем су политички инструирани насилници предузели овакав чин указује на крајње опасне намере, које угрожавају наше грађане и њихову безбедност и заштиту јавног здравља", оценила је Јоксимоћ.

Уместо да се на одговоран начин односе према већини грађана Србије, који имају неприкосновено право на заштиту здравља и живота, и поштују мере које се доносе искључиво у циљу појачане заштите јавног здравља, ова политички инструирана скупина неодговорних показала је да је из политичке нетрпељивости и личних политичких интереса спремна да угрози права осталих грађана Србије, закључила је Јадранка Јоксимовић.

ПС БЕОГРАД: НАШ ГРАДНИЈЕ ЗАСЛУЖИОДА ГА ПАЛИИ ПЉАЧКА ЂИЛАСОВА РУЉА


Градскиодбор Покрета социјалиста Београд поручује да Ђиласов савез није био довољно храбар да изађе на изборе и чује шта народ мисли о њиховој политици мржње и насиља, додавши да су храбри једино када треба да пошаљу своје хулигане да пале и руше Београд.


"За нас из ПС-а нема дилеме да је синоћ покушан да се изведе државни удар и да се насилно преотме власт.


Још једном су кукавице из опозиције које нису смеле на изборе, показале да им уопште није стално до грађана, нити до њиховог здравља, ђиласовцима је стало само да преотму власт по сваку цену.


Поручујемо ђиласовцима да престану да маштају о новом 5. октобру јер Београђани то никада више неће дозволити.


Наш Београд није заслужио да га пали и пљачка Ђиласова руља", наводе из градског одбора ПС-а.


БЕЧИЋ: НАСИЉЕ НЕСПОЈИВО СА ЗДРАВИМ РАЗУМОМ

Председник скупштинског Одбора за контролу служби безбедности и посланик СНС Игор Бечић најоштрије је осудио насиље испред Скупштине Србије, истичући да је оно "неспојиво са здравим разумом".

"Као председник Одбора за контролу служби безбедности питам надлежне органе, када ће да зауставе и процесуирају фашисте и криминалце који позивају на насиље и пуч, вандализмом и покушајем рушења и паљења скупштине покушавају да уруше насилно уставни поредак, и дођу на власт без избора, зар то није довољан разлог за реакцију државе", упитао је Бечић.

Он је додао и да се један од лидера СзС Драган Ђилас, пошто данима уназад води хајку против Александра Вучића и његове породице, фрустриран резултатима на изборима, користи чињеницом да се већина држава у овом тренутку суочава са најтежим ударом вируса цовид 19 и српски здраствени систем је под великим притиском,

Бечић наглашава "да им неће проћи ни овај покушај дестабилизације Србије".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

Nenad

08.07.2020. 08:38

Како нисте себе позвали на озбиљност и одговорност пре избора! Сридите се!

Sparing

08.07.2020. 09:40

Pa sta je probelm pohapsite par huligancica, jaka, naprena, prosperitetna drzavi!?! Kazite istinu, sve je politicki marketin i samo zbog njega ste na vlasti, nikakve velicine vi ne predstavljate sem neke koje vam nametnu stranci. I jedna vest za predsednika: narod ti se nije promenio ni za ič za tvojih 8 a nece ni za 12 godina a to je jedino merilo politike jednog vodje. Prenesite mu ako neko sme...

Jana

08.07.2020. 09:53

Da li bi ovako smeli da upadaju u skupstinu neke druge zemlje, naravno da ne, sankcije bi bile ogromne.

Joksa

08.07.2020. 09:56

Čist vandalizam pijanih i naduvanih, policija je trebala da upotrebi svu silu i pohapsi sve

Stefan

08.07.2020. 09:57

Ovakvim postupcima huligani nanose štetu celoj državi ali i sebi jer ugrožavaju svoje zdravlje.

Nina

08.07.2020. 09:59

Mere niau izrecene kako bi vas zatvorili nego kako bismo spreciki sirenje virusa,treba da se stidite za ovo ponasanje

MarijaMarika

08.07.2020. 10:22

Vecina gradjana ce se sloziti samnom da je sinoc napad na skupstinu bila velika sramota, a vrlo dobro znamo da je to sve opozicijsko maslo.

afrodita

08.07.2020. 10:25

Treba da je sramota sve one koji su se sinoc onako divljacki ponasali, sve se moze resiti na miran nacin.

Koriolan

08.07.2020. 10:50

Opozicija zna samo za zakon ulice.Grozno.Po ko zna koji put pokazuju da imaju samo destruktivne namere.

Gavrilo Princip

08.07.2020. 10:54

Lepo je sto se oglasio i hor Kolibri sa dobro uvezbanom pesmicom. Ipak, mozda muzika uskoro utihne.

Nemanja

08.07.2020. 11:03

Nije njima do naroda i njihovog zdravlja već samo do vlasti i položaja gde mogu da rade za sebe.

Sanja B

08.07.2020. 11:38

Ovo nasilno ponasanje je za svaku osudu,narocito je neodgovorno kada je vazno da se propisane mere postuju.

Miki

08.07.2020. 13:08

Strašno šta su uradili od grada. Nije to protestovao narod Srbije ispred skupštine nego najgori mogući huligani izašli na ulice da prave nerede. Na ovaj način se ništa ne rešava.