Политико: Вучић је доминантна политичка личност, српски председник учи немачке лекције

Танјуг

субота, 04. 07. 2020. у 23:39

Политико: Вучић је доминантна политичка личност, српски председник учи немачке лекције

Александар Вучић/Фото: Принтскрин

Вучић је доминантна политичка личност у Србији, највећој и најмногољуднијој од шест држава Западног Балкана које траже чланство у ЕУ
Бриселски портал Политико, који је недавно објавио интервју са председником Србије Александром Вичићем, данас анализира његове речи и деловање уз оцену да је током последње деценије Вучић доминантна политичка личност у Србији, највећој и најмногољуднијој од шест држава Западног Балкана које траже чланство у ЕУ.


У тексту под насловом "Српски председник Вучић учи немацке лекције", Политико наводи да је током интервјуа у Бриселу Вучић говорио о томе како се модерна Немачка суочила са губитком територије коју је некада сматрала својом, а уместо тога усредсредила се на свој економски успон и промовисање своје културе и вредности.

"Да ли је то шаблон за Србију, која је играла централну улогу у балканским ратовима деведесетих и која се суочава са признањем да Косово више није њена покрајина, у замену за чланство у ЕУ", пита Политико и додаје да Вучић не би ишао баш тако далеко.

Како наводе, он каже: "Хтео бих да будемо довољно паметни и да знамо да територијално питање није увек најважније. Важно је, нема сумње. Али, не може бити важније ... од вредности, од врлина, од језика и културе. "

Политико додаје и да је Вучић два пута себе називао "малим момком са Балкана", али портал примећује да је то опис који је у нескладу са њим, "не само зато што је висок око два метра".

Указују да је током последње деценије он доминантна политичка личност у Србији, а да је његова странка добила 60 одсто гласова на парламентарним изборима у Србији прошлог месеца.

Портал наводи да је за критичаре унутар и изван Србије Вучић сувише доминантан.

"Академици, активисти за права, западне дипломате и опозициони политичари кажу да је одговоран за озбиљно назадовање на пољу демократије, слободе и владавине закона", пише Политико и помиње оцену Фридом Хауса која Србију види само као "делимично слободну" или саопштење ОЕБС-а поводом избора у Србији да је "избор бирача био је ограничен превеликом предношћу владајуће странке и промовисањем владиних политика од стране већине главних медија."

Вучић је, како наводе, одбацио такве процене назвавајући их "бирократским извештајима", а гласање је описао као "најправедније изборе које смо икада имали".

"Не кажем да је то идеална ситуација", казао је он о изборним резултатима, преноси Политико и додаје да је рекао да се његов успех своди на добро управљање економијом, велике инфраструктурне пројекте и слабост његових политичких противника.

Вучић је у суперлативима говорио о Београду на води, о новим ауто путевима и чврстом економском расту земље.

"Према подацима Државног завода за статистику, српска привреда је у првом кварталу порасла за пет одсто - "убедљиво највише у Европи", рекао је Вучић и додао да се земља нада да ће ове године избећи рецесију упркос кризи насталој због корона вируса, пише Политико.

Портал напомиње да је Вучић био у Бриселу да би се састао са највишим званичницима ЕУ у петак прошле недеље, дан пре него што је требало да у Белој кући разговара са лидерима са Косова - док вести о оптужници за ратни злочин против косовског председника Хашима Тачија нису осујетиле тај план.

Политико наводи да је Косово, територија са претежно албанским становништвом које је прогласило независност од Србије 2008. године, скоро деценију после рата који је завршен НАТО бомбардовањем.

"Али Србија и даље сматра Косово побуњеничком покрајином. Уз подршку свог савезника Русије, Србија је спречила Косово да се придружи Уједињеним нацијама и другим међународним организацијама", пише портал.

Они додају и да се у Бриселу на разговоре у Белој кући није гледало са великим одушевљењем.

"Дипломате из ЕУ жалиле су се да их је амерички специјални изасланик Ричард Гренел искључио из процеса. Гренел је инсистирао на томе да је информисао високе француске и немачке званичнике о својој иницијативи, за коју је рекао да се фокусира на економску сарадњу. Али није било много показатеља координације са његовим колегом из ЕУ Мирославом Лајчаком", наводи се у тексту.

Бриселски портал оцењује и да су се неки званичници ЕУ такође плашили да би америчка администрација могла да председава споразумом о промени граница Косова и Србије - иако је Гренел рекао да не заговара такву размену терторија и ЕУ нема заједнички став по питању те идеје.


Наводе и да Вучић није затворио врата будућим састанцима у Вашингтону и указују на његове речи: "Кад год ме позову, како један мали момак са Балкана да одбије да разговара са неким из Беле куће?".

"Али је такође рекао да би преговори које спонзорише ЕУ требало да се наставе упркос оптужбама поднесеним против Тачија и да очекује да ће се они одржати у Бриселу током наредних недеља", наводи Политико.

Преноси да је говорећи о границама, Вучић рекао, да је спреман да разговара о сваком проблему, о свим предлозима који могу доћи од било кога, али и да је такође нагласио да „није опција да ми изгубимо све, а они добију све."

Портал истиче и да је за Србију питање Косова нераскидиво везано за њену кандидатуру за чланство у ЕУ и да је блок јасно ставио до знања да се ни Србија ни Косово не могу придружити док не постигну трајно мировно решење.

Али, како додају, Вучић је рекао да ће ЕУ морати да пружи гаранцију за чланство пре него што Србија потпише мировни споразум: "Ако мислите да Срби прихвате признање независности Косова да би у будућности можда добили чланство - хеј!"

У тексту се подсећа и да је Србија у преговорима о чланству у ЕУ од 2014. године, као и на то да је Вучић рекао да му је циљ био да се преговори заврше 2024. године и да Србија постане чланица 2026. године и да се ЕУ процес мора убрзати.


Тај временски оквир, како наводи Политико, се неким званичницима ЕУ чини веома амбициозним. Наводе да би Србија свакако требало да се озбиљније позабави владавином закона и другим питањима.

Политико преноси да је Вучић током интервјуа гледајући мапу Западног Балкана обојеног у сиво, окруженог чланицама ЕУ обојеним жутом бојом, рекао да та карта показује не само да је Србији потребна ЕУ, већ и да је ЕУ потребна Србија.

Али, како додаје Политико, ЕУ је и даље потребно убеђивање. "Прошле недеље, шест чланица ЕУ блокирало је отварање новог поглавља у преговорима о чланству Србије, углавном због тога што су разочаране стањем реформи, тврде дипломате", а наводи портал.

Додаје да је други камен спотицања са ЕУ спољна политика и то не само због веза Србије са Русијом, већ и због Вучићеве блиске сарадње са Кином, наводећи пример како је ижарио захвалност Кини током пандемије.

"Насупрот томе, солидарност ЕУ описао је као "бајку", што, како пише Полиитко, није добро прошло код чланица ЕУ.

Кажу и да је остао при својим коментарима, да је "било лако наћи жртвеног јарца", али и да је такође потврдио "да је највећа хуманитарна помоћ коју добијамо од Европске уније, највећи трговински промет имамо са Европском унијом, у то нема никакве сумње".

Казао је да ће доћи до усклађивања са спољном политиком ЕУ - али не сада, а Политико цитира његове речи: "Ми ћемо то учинити, али то поглавље још није отворено".

Портал се осврће и на Вучићеву (50) политичку каријеру, а казу и да ових дана Вучића понекад упоређују са Јосипом Брозом Титом, вођом комунистичке Југославије који је познат по томе што је умео да искористи међусобне сукобе великих сила, пре него са Слободаном Милошевићем.

Напомињу и да је одбио да каже да ли има политичког узора.

"Не могу да поредим различита времена", рекао је, додавши да је данас лако критиковати Тита, Милошевића и друге, као и да ће сутра бити лако да се и он критикује.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (57)

Aca

05.07.2020. 08:19

Mislim da Vučić ne treba nikom da se pravda što je njegova stranka osvojila daleko najviše glasova birača.

Andrijana

05.07.2020. 08:44

U proslost se ne treba vracati, vec napredovanjem gledati i kretati se ka boljoj buducnosti, sto je glavna karakteristika sadasnje vlasti, koja je za svaku pohvalu.

Ana S

05.07.2020. 09:01

Predsednik Vučić se svakodnevno lavovski bori kako bi građanima Srbije obezbedio što bolje uslove za život i rad! Zato i ima ogromnu podršku naroda!

Brane

05.07.2020. 09:07

Mnogima u regionu a i u svetu nije drago što Srbija na svom čelu ima hrabrog i sposobnog lidera.

Rade

05.07.2020. 09:56

Zapad izgleda najvise boli sto je Srbija ojacala i postala stabina zemlja koja ima jakog predsednika pa na sve nacine pokusava to da omalovazi.

Koriolan

05.07.2020. 09:57

Vucic je pravi covek na pravom mestu.Sa njim Srbija moze samo da se razvija jos brze i intenzivnije.

Milan

05.07.2020. 10:16

Predsednik Vucic je veliki drzavnik, jedan od najvecih u Evropi i jedan od najvecih koga je Srbija imala u svojoj istoriji.

Darko

05.07.2020. 10:22

Vucic je neosporno jedan od lidera Zapadnog Balkana. Zasluzene povale od stranih zvanicnika, na vodjenju mirnodobske politike i prisajedinjenju ka EU.

Rada

05.07.2020. 10:32

Predsednik Vucic prati politiku situacija i modele kako u Evropi tako i u svetu i one koji smatra da su najbolje za Srbiju ih primenjuje.

Kosta

05.07.2020. 11:44

Vučić je najbolji i najjači politički lider u poslednjih nekoliko decenija. Poštovan je i uvažavan u celom svetu.

toma

05.07.2020. 12:12

Vučić vodi uravnoteženu politiku i ona za sada daje rezulata. Mi smo mala zemlja i moramo pažljivo meriti svaku odluku.

uki

05.07.2020. 12:14

Samo da ga Bog poživi. Čovek sa ovoliko znanja, posvećenosti i energije ne radja se često.

Marko

05.07.2020. 12:55

Sto da ne, Nemacka se oporavila posle drugog sveckog rata i za 50 godina postala ekonomska sila evrope.

Orao

05.07.2020. 13:44

Svesni ili ne .Srbija ima dvojicu najboljih na svetu, tenisera Novaka Ðokovića i političara Aleksandra Vučića

aca

05.07.2020. 16:16

@Mašnica - Vucic je Srbiju digao iz pepela i danas Srbija krupnim koracima koraca u bolju buducnost

Ivana

05.07.2020. 22:14

Aleksandar Vučić se zaista bori za interese Srbije, bori da sačuva teritorijalni integritet, bori za interese svoga naroda. Srbija se danas cela razvija i gradi.

Мр Радомир Шћепановић

06.07.2020. 02:06

Третман у гасним коморама, третман у логорима, стрељање 100 срба за једног немачког војника или 50 за рањеног? Пљачка национлног блага?

KAlina

06.07.2020. 08:15

Vucic radi sve u kosrist gradjana, sve rezultate koje je stvorio je stvarao zbog nas. I zato ce uvek imati nasu punu podrsku.

Sara

06.07.2020. 08:42

Aleksandar Vučić se zaista bori za interese Srbije, bori da sačuva teritorijalni integritet, bori za interese svoga naroda.