Проф. Никола Левра: РС има право на самосталност

Горан Чворовић

недеља, 05. 07. 2020. у 08:04

Проф. Никола Левра: РС има право на самосталност

Проф. Никола Левра Фото UNIGE

Директор института за глобалне студије у Женеви за “Новости”: Међународно право каже, држава или прикључење постојећој

ПАРИЗ ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


РЕПУБЛИКА Српска има право да одреди своју судбину и осамостали се, ако њени грађани тако одлуче. То, у разговору за "Новости", поручује Никола Левра, професор европског права на Универзитету у Женеви и директор Института за глобалне студије, иначе правни "отац" каталонског референдума за отцепљење.

- Република Српска има право на самоопредељење. Срби из БиХ могу да се конституишу као самостална држава, или да се прикључе некој другој држави која већ постоји, на пример Србији. С тачке гледишта међународног права, имају право да учине.

* У чему је, онда, препрека да се то учини?

- На унутрашњем плану у БиХ то не би било изводљиво. У оквирима државног права, у овом случају БиХ, федералне власти би истакле да на то немају право, као што је и Шпанија урадила у односу на Каталонију, одвођењем људи у затвор. Грађани претходно морају да се изјасне, а видело се у каталонском случају да то нису могли, јер их је у томе спречила влада у Мадриду.

* Када су овакве тежње оствариве?

- Постоји пример када је то било могуће - у случају државне заједнице Србија и Црна Гора, када је експлицитно било предвиђено да Црна Гора референдумом може да се одвоји. Дакле, РС у теорији има то право, али практично, све док није држава, није субјект међународног права. И ту се улази у типичан проблем у ком оквиру спровести то право.

* На основу ког принципа заснивате вашу теорију о самопредељењу?

- Немам никакве посебне афинитете према Каталонији или Шкотској. Али имам убеђења која су заснована на одређеним принципима међународног права. То су правила која би требало свугде да се примењују.

* У исто време, у међународном праву је загарантована неповредивост граница суверених држава?

- Члан 2 параграф 7 Повеље поставља принцип немешања - ни УН, ни било које друге земље, у унутрашње ствари држава. Међународни суд правде је 2010. године, када је Генерална скупштина УН затражила да се огласи поводом легалности декларације о независности Косова, недвосмислено истакао питање територијалног интегритета држава, дакле забрану да се границе мењају силом или интервенцијом друге државе. То важи само за односе између земаља. А ако неки народ жели да се конституише као држава, не подлеже тим правилима. Али то не значи да је то тако једноставно. Изузетно је тешко то спровести у међународном праву и практично немогуће у националном праву, јер свака држава, што је сасвим легитимно, настоји да се одбрани када један део њеног становништва хоће да се одвоји у посебну државу.

* И због тога у свету данас имамо много проблема?

- Управо тако. Косово је прогласило независност, али се данас налази "између две обале". Ни тамо, ни овамо. Признао их је један знатан број држава, али не довољан. Зато немају правни статус, ни у међународном, ни у националном праву.

* Како онда решити проблем?

- Занимљиво је шта је о томе рекао Међународни суд правде у свом консултативном мишљењу. То је, у неку руку, "мртви угао" међународног права. Нема правила, јер свака држава одлучује да ли ће их признати. А то је политички акт.

* Оптужнице против Хашима Тачија и Кадрија Весељија су стигле баш кад су САД желеле да преузму главну улогу у преговорима.

- Постоји театрална страна у свему томе, јер су већ били на путу ка Америци, па су морали да се врате. Објављивање оптужнице баш у том тренутку је можда спречило америчко решење. Правосуђе, наравно, треба да буде независно, али подударност датума је зачуђујућа.

* Србија и Швајцарска су сличне по томе што ни једна ни друга нису у ЕУ?

- Ако Срби то желе, с временом ће, уз испуњавање услова, свакако ући у ЕУ, ако ништа друго, а оно због географских разлога. Да су Каталонци постали независни, из истих разлога не би их искључили из ЕУ. Има доста разлога за то да Србија уђе у ЕУ, и надам се да ће се то догодити у разумно блиској будућности.

КАТАЛОНСКИ РЕФЕРЕНДУМ

* КАКО сте постали правни тумач каталонског референдума?

- Један од министара каталонске владе ме је у Барселони, где сам се налазио на конференцији, питао да ли сам заинтересован да координирам експертском групом и сачиним извештај о томе да ли имају право да одрже референдум. Прихватио сам, и био сам на челу четворочланог тима стручњака који је закључио да имају право да гласају. Нажалост, влада у Мадриду је жестоко спречила изјашњавање. Боље би било да су тражили политичко решење с Каталонијом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Кочо

06.07.2020. 14:15

Поштовање познатом Професору, имам више него позитибно мишљење о њему, слушао сам његово предавање у вези међународног праба. Он не гријеши, политика је у данашње вријеме јача од билоког правног акта, надајмо се не задуго (Америка кључа) и да ће моги мали народи да остваре свој сан.