Политички савези у више клубова: Посланици у десет група

В. М. - С. С. Р.

субота, 04. 07. 2020. у 13:15

Политички савези у више клубова: Посланици у десет група

Фото: Танјуг

Са изборне листе "Александар Вучић" четири групације, СПС и ЈС одвојено
И ПОРЕД тога што су цензус за улазак у Скупштину Србијe прешле само три већинске листе, нови сазив ће имати десeтак посланичких клубова.

Листа "Александар Вучић - за нашу децу" која је освојила 189 мандата седеће у најмање четири посланичка клуба. Највећа ће свакако бити посланичка група СНС, коју ће чинити чак 159 посланика. Свој клуб ће имати и ПУПС, који је такође био на Вучићевој листи, и коме је припало девет мандата. На основу коалиционог споразума СДПС Расима Љајића имаће осам посланика и такође ће направити посебан посланички клуб.

Слично као и у претходном сазиву клуб ће имати и Покрет социјалиста Александра Вулина, који има три посланика, али ће их до неопходних пет "погурати" Маријан Ристичевић из Народне сељачке странке и Милија Милетић из Уједињене сељачке странке. Према сазнањима "Новости", постоји могућност да буде формирана још једна посланичка група сачињена по посланика са ове листе, у коју би ушла три посланика СПО "појачана" посланицима Покрета снага Србије Богољуба Карића или СНП Ненада Поповића који имају по два места у посланичким клупама. На листи је и Миодраг Линта који ће вероватно бити део посланичког клуба СНС.

Друга највећа групација у Скупштини биће посланички клуб СПС. Социјалисти су, на заједничкој листи са Јединственом Србијом, освојили укупно 32 мандата. Од тога, 24 је припало СПС, а осам Јединственој Србији.

- Имаћемо одвојене посланичке клубове, као и до сада. То, међутим, радимо искључиво из техничких разлога. Политички, ми смо практично једно исто - каже лидер ЈС Драган Марковић Палма, за "Новости".

Сопствену посланичку групу имаће и представници листе окупљене око СПАС Александра Шапића, који су освојили 12 мандата.

Савез војвођанских Мађара имаће у новом сазиву девет посланика, што је највише што су освојили од повратка вишестраначја, и сопствени посланички клуб.

Од мањинских листа довољан број гласова за улазак у Скупштину освојиле су "Албанска демократска алтернатива - Уједињена долина" (3), "Академик Муамер Зукорлић - Само право - ДПМ" (3) и "СДА Санџака - Др Сулејман Угљанин" (2). Ниједна од ових листа нема довољан број посланика за клуб, али постоји могућност да албанска листа направи заједничку групу са једном од две бошњачке, највероватније са посланицима Сулејмана Угљанина.

СВАКИ ДЕСЕТИ "ПРЕЛЕТЕО"


ПРОШЛИ сазив Скупштине на почетку је имао 12 посланичких клубова. Тај сазив, међутим, обележио је огроман број "прелетања" посланика, бројни клубови су за четири године угашени, а неки нови су основани. У тренутку када је сазиву истекао мандат, у Скупштини је било 15 посланичких клубова. Међу посланицима је било и оних који су представљали странке које у време конституисања парламента нису ни постојале, попут Народне странке или Странке модерне Србије. Укупно, најмање сваки десети посланик је променио "дрес" током четири године трајања претходног сазива.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације