Прва седница парламента најкасније до 4. августа

С. С. Р.

субота, 04. 07. 2020. у 11:45

Прва седница парламента најкасније до 4. августа

Фото: Танјуг

Очекује се да Републичка изборна комисија Саопшти коначне резултате избора
КОНСТИТУТИВНА седница Скупштине Србије треба да буде одржана најкасније до уторка, 4. августа.

Наиме, Републичка изборна комисија има рок да прогласи коначне резултате на парламентарним изборима, до сутра у 20 часова. Од тренутка када РИК преброји и саопшти податке са свих бирачких места, креће да тече рок од десет дана за доделу потврда о мандатима, односно најдуже 30 дана за одржавање прве седнице новог сазива. Од одржавања прве седнице почиње да тече рок за формирање нове Владе, а крајњи датум је 2. новембар.

Правило је да први "скуп" посланика води најстарији парламентарац, а то је Смиља Тишма која има 91 годину и изабрана је на листи "Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија". Помагаће јој најмлађи посланици из осталих странака који су ушли у 12. сазив парламента.

Посланици који завршавају мандат имају право да још шест месеци, односно док не нађу запослење, примају посланичку плату.

Иначе, због понављања избора, који су у среду одржани на 234 бирачка места, дошло је до померања саопштавања коначних резултата. Такође, РИК још није објавио колико је процената гласало. Из табора напредњака је саопштено да је број изашлих око 50 одсто.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације