Преговори о чланству наше земље у ЕУ нису приоритет немачког председавања: Поглавља на маргини

Г. Ч. - В. М.

четвртак, 02. 07. 2020. у 08:05

Преговори о чланству наше земље у ЕУ нису приоритет немачког председавања: Поглавља на маргини

Урсула фон дер Лајен и Ангела Меркел

Главне теме Берлина битка против ковида и "брегзит"
ПРОШИРЕЊЕ ЕУ и преговори о придруживању са земљама Западног Балкана остаће у запећку и током наредних шест месеци, колико ће трајати немачко председавање Унији. Док Берлин буде настојао да се избори с последицама пандемије, да настави разговоре о реформи ЕУ и постигне договор са Лондоном, што ће бити несумњиви приоритети, једина регионална тема која би могла да дође у фокус јесте дијалог Београда и Приштине.

Овако познаваоци ситуације и дипломате виде немачко председавање ЕУ, које је званично почело јуче. Иако међу суштинским циљевима председавања стоји да ће се Немачка "ангажовати у корист перспективе кредибилног пријема земаља Западног Балкана у ЕУ", тешко је поверовати да ћемо им заиста бити приоритет.

Немачки званичници у Бриселу своје председавање већ називају "корона председавањем", што довољно говори о фокусу наредних шест месеци. Прва тема, без дилеме, биће договор о заједничком седмогодишњем буџету и фонду за опоравак ЕУ, док је јесен резервисана за преговоре са Лондоном о окончању "брегзита" и будућим трговинским односима. На дневни ред затим долазе и питања миграције, климатских промена, али и будућности саме ЕУ.

ЈОКСИМОВИЋЕВА: ЧЛАНСТВО 2026. МИНИСТАР за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да Србија може да постане пуноправни члан ЕУ 2026. године.
- Драго ми је да је председник Вучић у Бриселу добио назнаке о 2026. години, што је добро и поклапа се са оним што говорим већ дуго, не зато што сам евроентузијаста или претерано оптимистична, већ зато што познајем процесе у ЕУ и знам колико је Унији важно да и Србија буде њена чланица - рекла је Јоксимовићева.

Немачке дипломате незванично наводе да би питање проширења ЕУ требало да буде један од приоритета, али да је криза изазвана пандемијом све планове бацила у воду.

Председавајући спољнополитичког одбора Европског парламента Дејвид Мекалистер каже да Берлин традиционално посвећује пажњу проширењу. Ипак, и он као фокус наводи питање економског опоравка Уније:

- Други приоритет је излазак Велике Британије из заједничког тржишта и царинске уније до краја године. Надам се да ће Немачка испунити мото овог председавања, а то је да заједно направимо Европу поново јаком.

С друге стране, скретање пажње са проширења неће значити мањи притисак на Србију. Немачка је показала чврсту намеру да не дозволи Америци да преузме посредовање између Београда и Приштине од ЕУ. Сада ће, као председавајућа, несумњиво појачати притисак да се дијалог настави, уз чврст став да неће дозволити отварање питања поделе територије КиМ и да ће од Београда захтевати признавање Косова у границама које њихов устав прописује.

Србија, током тек завршеног председавања Хрватске, први пут од почетка преговора није отворила ниједно преговарачко поглавље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Sasa

02.07.2020. 08:37

Nadam se da ćemo biti na evropskom putu, ali NIKADA u eu.. Nikada.. kakva crna eu,..