Странке СзС ће се развијати кроз више мини-блокова: Ђиласов савез одсвирао крај

Д. М.

среда, 01. 07. 2020. у 08:48

Странке СзС ће се развијати кроз више мини-блокова: Ђиласов савез одсвирао крај

Велике пукотине међу лидерима СзС Фото: Н: Скендерија

Јеремић се не оглашава, а први би да иступи
ЈОШ се није стишала бура око подела и сукоба у Демократској странци, а талас раздора запљуснуо је и опозициони блок Савез за Србију, који је, по многима, у понедељак одсвирао свој крај.

Према неким информацијама, на седници Председништва овог савеза Вук Јеремић, председник Народне странке, и Драган Ђилас, председник Странке слободе и правде, изнели су став да је СзС достигао свој максимум и да свака чланица треба сада самостално да се развија.

Против овога, наводно, били су Јанко Веселиновић, председник Покрета за преокрет, Жељко Веселиновић, председник синдиката Слога, и Зоран Лутовац, председник ДС, док се Бошко Обрадовић, лидер Двери, двоумио. Ђилас је одмах покушао да "замаскира" распад СзС, поручујући да ће се правити нови опозициони блок који би могао да се зове Српска бојкот опозиција, којој би се придружили мањи покрети. Огласио се и лидер Двери Бошко Обрадовић, који је рекао да ће састанак уједињене опозиције у бојкоту бити одржан у среду.

ТУЧА И ЗА ПОДРШКУ ФАЈОНОВЕ НА вести да се СзС гаси, најбурније су реаговале поједине демократе, које сматрају да је ДС платила највећу цену уласка у овај савез и за то су оптужили Лутовца. Иначе, свађе у ДС које су кулминирале за викенд, двема одвојеним седницама Главног одбора, настављају се, а најновији спор настао је око европарламентарке Тање Фајон. Председница Организационог одбора за изборе у ДС Вида Огњеновић саопштила је да је ова струја добила подршку Фајонове, док из Лутовчевог табора тврде да је политичарка из ЕУ то учинила из "необавештености о унутарстраначким дешавањима у ДС и да није стала ни на чију страну".

Јеремић се, засада, не оглашава, иако је, према неким тврдњама, Председништво његове Народне странке пре неколико дана донело одлуку да иступи из СзС. Међутим, та одлука, како тврде наши извори, није донета једногласно, а наводно је против ње био Никола Јовановић. Већ дуже се спекулише да је он спреман да напусти Јеремића и придружи се Ђиласовом тиму у ССП, где га наводно већ чека место шефа Градског одбора ове странке, са којег је недавно смењен Марко Бастаћ.

Народна странка је објавила саопштење у којем наводи да се залаже да странке и покрети који су бојкотовали лажне изборе и који су до сада сарађивали у формату "уједињене српске опозиције у бојкоту" успоставе трајни формат сарадње на вишем нивоу.

Ово ново растакање српске опозиције окупљене око бојкота могло би да доведе да она убудуће делује најмање на три колосека, а битка за странке, покрете и кадрове већ је почела између лидера СзС.

У првом блоку били би Ђиласов ССП, са Дверима, и демократама које би са собом повукао актуелни лидер ДС Зоран Лутовац. Други фронт покушава да направи Јеремић, највероватније са Народним блоком у којем су Велимир Илић и Мирослав Паровић, Срђан Ного. У трећем је виђена тзв. грађанска демократска опозиција - ДС, односно део странке који је опозиција Лутовцу, Социјалдемократска странка, Покрет слободних грађана, Нова странка Зорана Живковића...

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже, за "Новости", да је ово очигледно финале краја дела опозиције које је започело распадом ДС 2012. године:

- Присуствујемо последњим епизодама из политичког живота ДС, остаће можда само бренд те партије. А Савез за Србију није ни по чему различит од ДС, то је у суштини скуп делова некадашње моћне ДС, плус Двери. Судбина ДС је упарена са судбином СзС. Савез не испоручује никакав резултат, то што се они заносе да је бојкот успео је погрешно. Почетак неког новог живота српске опозиције је крај ове две групације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (40)

stevo

01.07.2020. 09:03

I tako pokusaj ujedinjenja propao,bojkot propao.Sve u svemu,totalni raspad sistema u opoziciji

Stefan

01.07.2020. 09:12

SZS je skup opozicionih političara koji u politiku ulaze da bi se preko politike obogatili.

Andjela Zivanovic

01.07.2020. 09:31

Sve je interes. Oni namenski nisu izasli na izbore, jer su vec znali da nista uraditi nece..

Sosa

01.07.2020. 09:43

Savez za Srbiju je ispunio zadatak (manje ili više uspešno) koji je dobio od osnivača Dragana Đilasa i sad mu je došao kraj - logičan sled događaja

Zeljko85

01.07.2020. 09:51

Ili u prevodu Savez za Srbiju je propao, ti blokovi su ustvari vraćanje na staro pređašnje stanje. I tačno su svi prognozirali da će taj savez da pukne odmah nakon izbora.

Jana

01.07.2020. 09:59

To je bilo i za očekivati. Savez koji je napravljen iz pogrešnih pobuda, da se blati vlast, a ne da se nešto konstruktivno i korisno donese ovoj zemlji ne može da opstane. Kad tad su morali da se okrenu jedni protiv drugih.

Bojan

01.07.2020. 10:49

SzS se raspao i pre nego što je i počeo da funkcioniše ! To nikada i nije jer nije imao šta da ponudi narodu, osim laž, nasilje, krađu i zlodela proti naroda!

KAlina

01.07.2020. 11:05

Da bi jedna stranka postojala prvo mora imati podrsku gradjana na izborima, a SzS nijednom to nije imala tako da oni nisu nikada ni postojali.

Maja

01.07.2020. 12:25

Krajne je vreme da se Djilasovci raspadnu, savez bez plana i programa i ne treba da postoji.

Dana

01.07.2020. 12:49

Krajnje je vreme da predstavnici SzS-a shvate da nemaju podršku građana Srbije i da je nikada neće ni imati! Narod ceni rad i rezultate, a ne prazne priče!

Mita

01.07.2020. 12:50

SzS nije uspela igra,prevarili su i one ljude koji su bili od pocetka na njigovoj strani pa su kasnije pobegli.Zagovarali su bojkot a onda se par stranaka otcepilo od SzS.Nema tu ni Zelenovica ni Stamatovica,ni Zivkovica,evo uskoro ide i Vuk Jeremic...sta preostaje nego da se savez ugasi

Питање

01.07.2020. 13:25

@Mita - Какав је смисао оснивати политичку странку или савез и потом се залагати за бојкот избора? Јаснои је да није понуђен иоле разумљиви реална економски а камо ли политиочки програм. Једино ако се жели насилна променау власти, али то онда потпада под другу категорију деловања, далеко од демократског! Немојте да ми се фрљате демократијом а залажете за анархију или "кумократију"

Una

01.07.2020. 14:29

Da su vise brinuli za gradjane a ne samo za svoj licni interese mozda se ne bi tako brzo raspali ovi iz SzS.