Жесток шамар Приштини: Пао велики антисрбин и најпознатији лобиста

Novosti Online

уторак, 30. 06. 2020. у 20:31

Жесток шамар Приштини: Пао велики антисрбин и најпознатији лобиста

AP Photo

Најпознатији албански лобиста, конгресмен Елиот Енгел изгубио је место у Конгресу, а самим тим и место председавајућег Комитета за спољне односе
Најпознатији албански лобиста, конгресмен Елиот Енгел изгубио је место у Конгресу, а самим тим и место председавајућег Комитета за спољне односе. На унутарстраначким изборима Демократске странке у њујоршком дистрикту поразио га је ДЖемал Бовмен


Елиот Енгел је равно 31 годину био у америчком Когресу, а скоро исто толико је био један од најјачи албанских лобиста у америчкој администрацији. Обилато је користио своју политичку функцију и утицај како би прогурао све албанске прохтеве.

Нанео много штете Србији


Владимир Маринковић, председник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије сматра да су Албанци, одласком Елиота са позиције, можда изгубили више него он сам.


- Косовски Албанци су имали у Енгелу великог савезника и лобисту који је за њих радио дуже од две деценије. Он је од почетка део косовских лобиста у Сенату и Конгресу и може се рећи да је један од последњих жестоких албанских јастребова у њиховој администрацији. Његов пораз у странци аутоматски значи да од новембра више неће обављати функцију председавајућег Комитета за спољне односе и то нама фактички значи много јер је своју позицију, која је врло утицајна, обилато користио за итересе Албанаца - објашњава Маринковић.


Ко год да дође на његово место, сматра наш саговорник, тешко да може бити острашћенији него што је то био Елиот кад су Срби у питању.


- Нанео нам је много штете. Он је био један од организатора скупа на коме је промовисано да је 20.000 Албанки силовано од стране српске војске и полиције, што је страшна оптужба. Просечан Американац који то гледа на телевизији, све схвата здраво за готово, а сто пута изговорена лаж, постаје временом истина - додаје он.


Маринковић каже да је Елиот одговоран за скоро све скупове у Америци који су омогућили да се косовски политичари промовишу и да пошаљу што ружнију слику о Србима америчком народу.


- Тек је Трампов долазак донекле нама омогућио да се и ми предствимо са нашом истином и да се на Србију гледа неким другим, позитивнијим очима - додаје он.

Доказ да и Србија може да лобира


Драгомир Анђелковић, политички аналитичар, уверен је да се косовски Албанци неће тако лако опоравити од овог губитка.


-Чињеница да је Енгел поражен је за њих оргоман губитак. Иако имају више лобиста, ниједан није био тако острашћен као Елиот. За нас и за нашу диспору је то велики успех, у ствари двоструки, јер смо показали да и ми можемо да лобирамо за себе. А друго, показало се да најснажнији албански лобиста није више тако снажан јер је потпуно урушен, и тешко да ће наставити политичку каријеру - верује Анђелковић.


Наш саговорник каже да Албанци стално покушавају да изборе старе позиције које су имали код бивше америчке адмнистрације.


- Све ово показује да ће, ако Трамп поново победи,, њихове позиције да се темљно уруше - сматра Анђелковић.


Енгел је дуго опстајао на позицији јер до сада није ни имао правог портивкадидата у странци, а Бовмен га је победио са скоро 63 одсто подршке.


Извор: rs.sputniknews.comПратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Kapetan Koca

30.06.2020. 23:58

@jeli istina - E kad bi se nepismeni pitali o Trampu i visokoj politici,a i o virusima, ti bi bio njihov predvodnik

Rasa

30.06.2020. 23:05

Za.nas Srbe se.uvek pojavi neko gori,ali mi je drago da se i kod njih ciste politicari iz 90ih.

rus

01.07.2020. 06:36

Gospodina Eliota privesti u Srpski hag na suđenje za holokaust i zločine nad Srpskim narodom. Pa da vidimo ko će sledeći da ugnjetava Srbiju.

Благоје Јововић

01.07.2020. 09:42

Tuga sto ovo siptarsko kopile nece odgovarati za svoja monstruozna dela