ЗА интересе Србије било би од користи када би актуелни амерички председник Доналд Трамп успео да однесе победу на новембарским изборима, јер би у том случају наша спољнополитичка позиција била знатно повољнија, поготово када је реч о решавању питања Косова и Метохије.


Овакве процене о томе какав би ехо у Србији могао да има исход гласања за првог човека САД све отвореније даје српски државни врх. Председник Александар Вучић убеђен је да би за нашу државу била боља победа Трампа, а ни за шефа дипломатије Ивицу Дачића ту нема дилеме. Он је рекао да треба максимално мотивисати нашу дијаспору у САД да гласа за актуелног шефа Беле куће, јер, по мишљењу Дачића, Трампова администрација, за разлику од демократа, не сматра да је питање Косова решено.


На наше питање колико је мудро унапред се одлучивати за једну од супротстављених снага, Дачић одговара:


- Срби у САД су једна од многих етничких заједница која ће у новембру да гласа за новог председника САД. За кога ће гласати, то ће они одлучити у складу са својим склоностима и интересима. Не мислим да је лоше ако земља из које су потекли сугерише за кога би могли да гласају, јер тако им преносимо какво ми имамо искуство са администрацијом о којој је реч. Администрација председника Трампа учинила је важан искорак у вези са питањем КиМ, јер је уважила наше интересе и прихватила наше аргументе, што раније администрације нису урадиле.


Да овакав став наших званичника није без утемељења, сматрају и поједини саговорници "Новости", који наглашавају да је на плану спољне политике Трамп већ у свом првом мандату приказао висок ниво прагматичности и спремност да одступи од устаљених конвенција америчке политике, па чак и да прекрши неке од дуго важећих табуа, ако би у таквим потезима видео конкретну корист за САД и своју администрацију.


Џозеф БајденСпољнополитички аналитичар из Центра за друштвену стабилност Немања Старовић каже нам да је, када је реч о Балкану, Трампова администрација, оличена у специјалном председничком изасланику за дијалог Београда и Приштине Ричарду Гренелу, већ повукла неколико потеза којима се нисмо могли надати нити од једног претходног председника САД:


- Осим тога што је показала спремност да саслуша ставове званичног Београда, Трампова администрација је очигледно одступила од тзв. бинарног приступа проблему КиМ, у којем једна страна мора да изгуби све да би друга страна то исто добила. Очигледно је да имају и знатно мање разумевања за непослушност својих клијената у Приштини. А да би створио претпоставке за наставак дијалога, Гренел је оборио чак две владе у Приштини, не либећи се притом да у палети механизама притиска искористи и својеврсне економске санкције према косметским Албанцима, као и претњу повлачењем америчких војника са КиМ.


Старовић верује да би, у случају Трампове победе, спољнополитички естаблишмент у Вашингтону одлучније приступио и идеји "историјског помирења" Србије и САД, што последњих година заговарају неки од најугледнијих америчких тинк-тенкова, чиме би се отворио додатни простор за решавање проблема КиМ на принципима суштинског компромиса.


И новинарка Љиљана Смајловић каже, за "Новости", да ми већ знамо да је Хашим Тачи у очима Трамповог противкандидата, демократе Џоа Бајдена, нека врста албанског Џорџа Вашингтона:


- То значи да немамо разлога да се надамо да би Бајденова администрација била поштен брокер у српско-албанском спору. Свеједно ме мало чуди што председник Србије отворено стаје на страну Трампа, тим пре што су његове шансе да обнови мандат тренутно у опадању. Али Србија не може да се прави да не види да су сви наши противници истовремено и огорчени Трампови противници. И да су таксе на српску робу пале, не интервенцијом Европске уније, већ интервенцијом кључног Трамповог човека Гренела. Иако су Европљани ти који су морали да бране европске споразуме и договоре, ако већ нису хтели да бране Србију.КАРТЕ НА ДЕМОКРАТЕ


ЗА Немању Старовића ни могући долазак Трамповог противкандидата, демократе Џозефа Бајдена у Белу кући не би значио аутоматски повратак на политику Клинтонових:

- Из редова Бајденових најближих сарадника могу се чути нешто уравнотеженији тонови него што је то био случај када су америчке демократе претходни пут руководиле спољном политиком САД. Међутим, сама чињеница да су косметски Албанци ставили све своје карте на победу Бајдена, налаже нашој страни велики опрез у случају таквог исхода председничких избора у САД.