Коментар: Билт непогрешиво изабере ПОГРЕШАН моменат да каже нешто - ПОГРЕШНО

Драгутин Стевановић

уторак, 30. 06. 2020. у 12:01

Коментар: Билт непогрешиво изабере ПОГРЕШАН моменат да каже нешто - ПОГРЕШНО

Драгутин Стевановић

Својим вербалним бравурама, пре два дана додао је прави бисер. Некадашњи шведски премијер и дипломата, копредседавајући Европског савета за спољне односе, огласио се баш на Видовдан
НЕОБЈАШЊИВА је способност појединих људи да непогрешиво изаберу погрешан моменат да кажу нешто - погрешно. Том вештином добро је овладао Карл Билт, носилац више бивших функција. И ваљда се зато труди да спорадичним бомбастичним изјавама остане "актуелан" и да не отплови у заборав.

Својим вербалним бравурама, пре два дана додао је прави бисер. Некадашњи шведски премијер и дипломата, копредседавајући Европског савета за спољне односе, огласио се баш на Видовдан.


- Многи Срби и даље су узнемирени због свог пораза у Косовској бици, али било би тешко да нађете било којег Швеђанина коме је стварно стало до губитка код Полтаве више од триста година касније - написао је Билт на свом твитер-налогу.


Поредећи два историјска догађаја, којима је заједничко само то да су се одиграла 28. јуна, Билт је успео у намери - опет је усталасао овдашњу јавност. Пораз шведске војске од Русије 1709. код Полтаве однео им је титулу европске силе. А Срби су, жртвујући много више, 1389. стали на браник хришћанства.


Покушао је Билт да нам "отвори очи" и кад се вирус корона тек залетао у Србији. Као да је све време налакћен на гелендер пратио слетања и узлетања авиона, замерио нам је што се много више радујемо авионима помоћи који стижу из Кине, него онима из ЕУ. Врло брзо је Билт поставио "дијагнозу" о заокрету српске политике ка Кини.


"Лечио" нас је овај шведски дипломата и од замисли да се косовски проблем решава било каквим идејама о промени граница, упозоравајући на најстрашнији сценарио. Како је кренуо, од овог тумача наше прошлости и садашњости, бар знамо шта да очекујемо у будућности. Да се огласи кад не треба и да каже - погрешно.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nenisa

30.06.2020. 12:58

Razlika izmedju nas i njegovog naroda je velika pa i u nacionalnom ponosu tj. sentimentu. Ok je kad se to primeti od strane uglednog političara jer se deklarativno zalagao za mir u regionu na cemu smo mu zahvalni. S nase se strane vidi jos jedna razlika a to je da su oni sa severoistočnim susedima vodili i osvajačke ratove a mi smo 1389. branili svoju zemlju kao i Evropu od prodora Osmanlija, a 1999. smo se branili od 19 članica NATO i SAD koje su se trudile da nam bar ne sruše nacionalni ponos.

Шатор

30.06.2020. 13:32

Када Срби сконтају да ови и овакви раде за паре, многе ће им ствари бити лакше. До тада ћемо се стално нешто ишчуђавати.