Посланици иду у пензију, предлози закона остају - у фиокама

С. С. Р.

понедељак, 29. 06. 2020. у 18:00

Посланици иду у пензију, предлози закона остају - у фиокама

Фото: А. Станковић

Одлазећи сазив републичког парламента оставио 244 законска акта у процедури, од тога само десет из владе
СКУПШТИНА Србије чека нове посланике, а иза старих су у процедури остала 244 неусвојена закона. Чак 234 поднели су парламентарци, углавном опозиционари, а десет је стигло из Владе.

Сва акта која су писали посланици, остају у архиви закона у процедури, док ће остали бити враћени у Немањину 11. Тек после избора нове владе, они ће вероватно опет бити упућени у парламентарну процедуру на усвајање, у истом или измењеном тексту.

- Према правилима, посланик може повући свој закон. Ако то не учини, закон практично заувек остаје у процедури. Шансу да буду усвојени имаће ако их у новом сазиву посланик поново предложи. Ипак, већина писаца закона неће бити у новом сазиву, па ће и њихови предлози у фиоке - објашњава саговорник "Новости" из Скупштине Србије.

Највреднији су у одлазећем сазиву били Саша Радуловић из Доста је било, председник Нове странке Зоран Живковић, представници Демократске странке. Никога од њих неће бити у клупама после формирања новог тима. Шансу има председник ПОКС Жика Гојковић, који је такође предложио доста закона. Његова партија је близу цензуса од три одсто, па ће се после поновљених избора знати да ли ће опет бити у парламентарним редовима, а самим тим и његови закони добити нову шансу за усвајање.

Иначе, тим који чека наследнике усвојио је током мандата око 700 аката.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације