Европска унија: Тачи НИЈЕ НЕОПХОДАН за дијалог

Танјуг

субота, 27. 06. 2020. у 20:13

Европска унија: Тачи НИЈЕ НЕОПХОДАН за дијалог

Фото: Танјуг

У Канцеларији шефа дипломатије ЕУ и главног посредника у дијалогу Београда и Приштине, кажу да подизање оптужнице против Хашима Тачија и одлагање састанка у Вашингтону не треба да утиче на наставак дијалога у Бриселу
У Канцеларији Жосепа Борела, шефа дипломатије ЕУ и главног посредника у дијалогу Београда и Приштине, кажу да подизање оптужнице против председника тзв. Косова Хашима Тачија и одлагање састанка у Вашингтону не треба да утиче на наставак дијалога у Бриселу.


"Датуми могу бити усаглашени, није на нама да бирамо са ким ћемо да причамо", рекао је за ДW Борелов портпарол. Он је додао да је на Приштини да изабере ко ће у тренутној ситуацији најбоље представљати њене интересе.


Известиоци Европског парламента за Косово и Србију, Виола фон Крамон и Владимир Билчик, недавно су заједно пружили подршку наставку дијалога и специјалном представнику ЕУ Мирославу Лајчку.


Крамон је за ДW рекла да верује да процес пред судом и дијалог Београда и Приштине могу и треба да се раздвоје.


"Више ћемо о оптужници знати након саслушања, али то не би требало да има везе са дијалогом", рекла је Крамон. Она је указала да дијалог треба да помогне решавању несугласица између две стране, без обзира на то ко су представници.


Фон Крамон је оценила да је ЕУ непристрасан посредник у дијалогу, истичући да је оптимиста и да очекује напредак већ током овог лета.


Она је оценила да је косовски устав врло јасан и да каже да је главни преговарач премијер, а не председник.


Прочитајте још: Тачи се огласио из Тиране: У недељу ће се обратити грађанима


Специјализовано тужилаштво Косова објавило је 24. јуна оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других осмњичених за низ злоцина против човечности и ратних злочина, укључујући убиства, присилно нестајање лица, прогон и мучење.


Тачи и премијер привремених приштинских институција Авдулах Хоти потом су отказали посету Вашингтону, где је 27. јуна требало да буде одржан састанак представника Београда и Приштине. сасатанка је потом одложен.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Mama

27.06.2020. 22:41

To se kod nas kaze "Svadjale se jetrve preko svekrve"Mi u stvari nemamo sa kim da pregovaramo.

Dragan R

28.06.2020. 10:39

Iz EU navode da je "kosovski ustav vrlo jasan i da kaže da je glavni pregovarač premijer, a ne predsednik". A šta kaže srpski ustav? Izgleda da to nikoga ne interesuje.

Dejan

28.06.2020. 11:33

Treba jasno reci da o priznanju Kosova i Metohije kao nezavisne drzave necemo pregovarati.

NI EU NIJE NEOPHODNA, EU JE AGRESOR

28.06.2020. 16:52

I S AGRESORIMA NEMA STA DA SE PREGOVARA. Eu je finansirala terorizam na Kosovu i celoj Jugoslaviji, EU je razbila Jugoslaviju, EU drzi privatno sudstvo koje sudi samo srbima sto su branili drzavu od gore navedenih nacista, EU je odgovorna za progon 250.000 srba i RSK. I sta ima Srbija s agresorom da pregovara? Ako se bilo kakvi pregovori vode, onda mora pod posredstvom neutralnih drzava. NACISTI SU OKUPIRALI DEO SRPSKE TERITORIJE, I SAD BI JOS DA PREGOVARAJU U KORIST TERORISTA KOJE SU STVORILI.