Немојте из београдских кафића да говорите лако ћемо, јер је то увреда за Косово, за историју: Вучић и Милорад Вучелић о питању јужне српске покрајине

Novosti online

субота, 13. 06. 2020. у 21:25

Немојте из београдских кафића да говорите лако ћемо, јер је то увреда за Косово, за историју: Вучић и Милорад Вучелић о питању јужне српске покрајине
Председник Србије Александар Вучић је рекао у емисији "Фокус" да не може да обећа да ће решити питање Косова
Председник Србије Александар Вучић је рекао у емисији "Фокус" да не може да обећа да ће решити питање Косова и да је ситуација око те теме далеко озбиљнија него што изгледа.


- Не могу никоме да кажем да ћемо решити питање КиМ, јер не знам како - рекао је Вучић. - Мислим да ће Лајчек доћи са техничко-методолошким формалним предлозима. Вероватно ће говорити о споразумима, о њиховој имплементацији. Сваког дана, сви се баве тиме када ћемо се ми састати. Кога брига? Да ли је то 22. јул или 7. август. Ја питам шта је агенда? О чему ћемо причати? Да ли је то да ми признамо, а да добијемо шта? Када питам то, не кажу ми ништа. Не плашим се тога да питам. Ствари су много озбиљније за нас него што желимо да их представимо. Зато имамо велику подшрку доле, јер схватају шта желимо да кажемо. Немојте из београдских кафића да говорите лако ћемо, јер је то увреда за Косово, за историју. Нисам добио ни од кога ни идеју реализације читавог процеса.

- За нас морају да буду и Европа, и Америка и Русија и Кина... Сувише смо мали да бисмо говорили увек оно што мислимо. Имам више директног искуства, не смем да угрожавам будућност земље тако што ћу говорити све што знам. Има код мог оца у селу пословица која каже "Змију глади испод ње се вади, и то је суштина целе ствари". Знамо ми колико ту има проблема за нас и колико мука, али нисмо довољно снажни да се супротставимо свима њима.

- О документима за КиМ знам доста, за нас то има већу тежину и духовну и сваку другу. Али када кажете да ли да решава народ на референдуму или политичари... Уколико се мења устав, онда морате да идете путем референдум. Компромисно решење на референдуму? У то не верујем. Да ли сам срећан због тога? Да сам најсрећнији нисам, иако знам да ће до тога тешко доћи. Неретко се понашамо ирационално, као и 99. године, јер тада нисмо успели да израчунамо колика нас сила напада и зашто смо изгубили 3.000 људи и преко 300 мостова. Ја сам једини председник који је почео да обележава НАТО агресију и не зовем то интервенцијом, јер то није код зубара, већ је агресија. Сутра подижем заставу 63. Падобранске која је била забрањена. Ојачали смо војску која је најснажнија у својој историји. Превентивно делујемо због нашег народа - рекао је Вучић.

ВУЧЕЛИЋ: ОСАМ ГОДИНА ВУЧИЋ ЖИВИ ПОД ОПТУЖНИЦОМ ДА ЋЕ ИЗДАТИ КОСОВО

Главни и одговорни уредник "Вечерњих новости", Милорад Вучелић, је рекао у емисији "Фокус" дао своје виђење о питању Косова.


- Осам година Александар Вучић живи под оптужницом да ће Вучић издати Косово, а нико није изашао на суд и нешто доказао. Косово је компликован, ужасно тежак, историјски проблем који је већ годинама ту - рекао је Вучелић. - А сваки државник у историју по мојим сазнањима, увек је имао декларисани програм, и програм који није декларисан и то је једини правац када Србија иде добрим путем, и сада се стално очекује да Вучић изађе и каже "овај ми је рекао ово, овај оно", а то не иде тако, то је процес који се мора решити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (22)

Afrodita

13.06.2020. 21:42

Kosovo je kompleksno pitanje , i velike sile vide svoje intrese na prostoru KiM. Vucic cini sve da izvuce sto vise koristi za nas na mudru i odgovornu politiku.

Nikolina

13.06.2020. 21:46

Biće jako teško naći rešenje za Kosovo. Predsednik o tome vrlo otvoreno i argumentovano govori. On ima veoma jasne stavove po tom pitanju,od kojih sigurno neće odstupati.

Jnako

13.06.2020. 21:48

Čeka nas vrlo teška borba za naše KIM, pitanje je da li će pravih pregovora biti ili će nekim ultimatumima, ucenama, pokušati da nas priteraju uz zid. Dobro je da znamo svi da se neće potpisati nešto što se protivi našim nacionalnim, državnim interesima.

SanjA

13.06.2020. 21:48

Kosovsko pitanje je veoma delikatno i njegovo resenje nije jednostavno, ali se Srbija bori za interese srpskog naroda.

Јабре

13.06.2020. 22:09

Čekali su 8 godina da donesu zakon o vojsci i kupe po još jedan par čizama i sad je "srpska" vojska 10 puta jača. Koristi iste floskule kao DOSmanlije, hoće da upravlja strahom.

Miso.Pec

13.06.2020. 22:11

Srbija nikada nesme ni metar Kosmetske zemlje da prizna kao nezavisno Kosovo,realnost je da je rezolucija1244 UN i dalje na snazi a ona garantuje Srbiji suverenitet nad svojom južnom pokrajinom a to da u Kačaniku nema Srba,pa nema ih ni u Preševu,Tutinu,trebamo li da gde god nema srba da se i odreknemo tih teritorija,kažese da albanaca na Kosmetu ima preko devedeset odsto,pa šta i u Krajini je bilo preko devedeset odsto Srba pa se Hrvatska neodreče ni metra teritorije.

?!?!?!

13.06.2020. 22:15

"Из БЕОГРАДСКИХ кафића"?!? А то сигурно звучи много другачије ако и кад допире из нпр. крагујевачких, новосадских, панчевачких или пак нишких "кафића"???

Vasilije Simic

13.06.2020. 23:42

Lako je pametovati iz kafica. A niko da se pridruži ujedini i da pripomognemo u rešavanju problema. Lako je sto udarca po tuđim leđima. Ovo su ozbiljne teme, ne teme za zezanje-šalu, sprdnju.

Darko

14.06.2020. 00:23

Ljudi pricaju svasta i najlakse je pametovati sa strane.Lako je biti General posle bitke.Ali,jedno je izvesno.Srbija vodi ozbiljnu politiku