Уставном суду поднето 66 иницијатива поводом ванредног стања

Танјуг

четвртак, 11. 06. 2020. у 22:13

Уставном суду поднето 66 иницијатива поводом ванредног стања

Фото Милена Анђела

Уставном суду Србије поднето је укупно 66 иницијатива за покретање поступака за оцену уставности и законитости низа одлука и прописа донетих поводом увођења ванредног стања
Уставном суду Србије поднето је укупно 66 иницијатива за покретање поступака за оцену уставности и законитости низа одлука и прописа донетих поводом увођења ванредног стања ради спречавања ширења заразе изазване вирусом Ковид-19, рекла је данас председница тог суда Снежана Марковић, током видео састанка уставних судова из региона.

Иницијативама је тражено покретање поступка за оцену уставности и законитости Одлуке о проглашењу ванредног стања, затим Закона о потврдивању уредби које је Влада уз супотпис председника Републике донела за време ванредног стања, Наредбе о забрани окупљања на јавним местима у затвореном простору, Наредбе о забрани посета и ограничењу кретања у објектима установа за смештај старих лица, Уредбе о начину учешћа оптуженог на главном претресу у кривичном поступку који се одржава за време ванредног стања.

На основу свих тих иницијатива, формирано је 10 предмета, рекла је председница Уставног суда и додала да је поднето и 10 уставних жалби.

Том приликом је подсетила да је Уставни суд донео решење о одбацивању иницијатива за покретање поступка за оцену уставности и законитости Одлуке о проглашењу ванредног стања, чиме је окончао предмет формиран на основу тих иницијатива.

Учеснике састанка упознала са аргументацијом коју је Уставни суд Србије изнео у образложењу решења, коју је раније објавио јавности у Србији.

Такође је представила мера које је Уставни суд Србије предузео за спречавање ширења заразе изазване вирусом Ковид-19, организовањем рада у Суду за време ванредног стан иситчући да Уставни суд није прекидао рад за време ванредног стања, које је у Србији трајало од 16. марта до 7. маја.

У том периоду, обрађено је више од 1.500 предмета, а од 11. маја Уставни суд Србије ради у редовном режиму и седнице се одржавају од 12. маја 2020. године, саопштио је на свом сајту овај суд.

На видео састанку су уцествовали председавајући судија Уставног суда Црне Горе Десанка Лопичић, председник Уставног суда Босне и Херцеговине Златко Кнежевић, председник Уставног суда Републике Северне Македоније Сали Мурати и председник Уставног суда Републике Словеније Рајко Кнез.

Они су разменили искуства и говорили о тренутној ситуацији и начину организације рада суда за време пандемије вируса Ковид - 19 и о предметима који су били или ће бити разматрани, а односе се на заштиту људских права током пандемије.

Учесницима се обратила и Биљана Брајтвајт, програм менаџерка за Западни Балкан АИРЕ центра, који је дао подршку за одржавање овог састанка.

Договорено је да Уставни суд БИХ и АИРЕ центар организују њеб семинар, 22. јуна 2020. године, за регистраре и више правне саветнике из судова региона, о теми „Слобода кретања према пракси Европског суда за људска права".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације