Амерички стручњак за Балкан: САД ће вршити притисак - желе решење косовског проблема до септембра

Novosti online

недеља, 07. 06. 2020. у 19:38

Амерички стручњак за Балкан: САД ће вршити притисак - желе решење косовског проблема до септембра

Twiter

Амерички стручњак за Балкан Даниел Сервер изјавио је да ће САД вршити велики притисак да споразум између Косова и Србије буде постигнут до септембра
Амерички стручњак за Балкан Даниел Сервер изјавио је да ће САД вршити велики притисак да споразум између Косова и Србије буде постигнут до септембра.

Сервер је предвидео "паљење мотора" у настојању да се постигне брзи договор уочи америчких председничких избора, преноси Коха.

"Американци ће вршити велики притисак на споразум до септембра, тако да председник Доналд Трамп може водити америчке изборе и одржати церемонију у Роуз Гардену, што је обец́ао председницима Тачију и Вучићу", оценио је Сервер.

Према његовим речима, ако је председник Косова Хашим Тачи спреман да део територије са српском већином преда Србији, то би се могло догодити.

Говорећи о новој косовској влади, истакао је да сматра да влада на челу са косовским премијером Авдулахом Хотијем неће моћи да се наметнтне у дијалогу, већ да ће председник Косова бити главни актер.

"Ако влада жели улогу у дијалогу, мора да делује унапред. На пример, може да предложи скупштинску резолуцију којом се противи било којој размени територије, осим мањих прилагођавања граница потребних током демаркације. Такође, може да се изјасни о захтеву за узајамношћу - шта год Србија предузме, Косово мора да има једнак одговор", навео је Сервер.

Ова влада има крхку већину, оценио је Сервер и додао да тренутно ни Хоти ни Тачи немају подршку већине посланика у Скупштини Косова.

"Ко води дијалог са Београдом да би добио подршку, мора се залагати за најмање две трећине гласова посланика. Ни Хоти ни Тачи сада немају ту подршку. Ако желе добар посао, морају то да затраже. Једино јединство спашава Србе, само јединство спашава Косоваре", оценио је Сервер.

Премијер Косова Авдулах Хоти иницијално је инсистирао на томе да ће дијалог са Србијом водити влада и да нец́е дозволити промену границе од 17. фебруара 2008. године.

(Косово онлајн)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Горки

07.06.2020. 20:27

Овај је највеће мрзитељ српског народа. Што је најгоре, добро је и плаћен за то.

sMILE

07.06.2020. 20:49

Imate rezoluciju 1244 i Ustav Srbije. A može i pre, munjevitom akcijom združenih snaga bezbednosti. Imate vi važnija posla.

naranca

07.06.2020. 21:00

Sad kad im gori kuca u Washingtonu oni ce da se intersuju za supu na Balkanu??????Uzmi taj krvavi mito I idi kuci

Svetozar

07.06.2020. 21:07

Halo sta serete tu celo vreme tu nema kodase umesa niti eu niti amerika micemo to resiti zajedno sanasom bracom rusima i tacka.

Ћезо рца

07.06.2020. 21:17

Уз сво уважавање дотичног стручњака и уз дубокои поштовање према његовој седој глави, мислим да УСА а и он лично имају већих мука и проблема, за чије решавање није потребан никакав притисак, нити паљење мотора... Лејдис енд џентлмен, лопта је у вашем дворишту. Апелујемо на обе стране да не прибегавају сили и да започну конструктивни дијалог.

Александар Првуљ

07.06.2020. 21:30

Кад се врши притисак на чир, онда изађе гној. Тако да само вршите притисак.

Vatro Marx

07.06.2020. 22:03

Nema nikakvog zameranja ni popustanja. Kosmet mora da se vrati na svoje mjesto. Svi znamo kakav interés ima SAD, naravno Siptar hoce po svaku scenu da Kosmet pripoji Albaniji.

Матора Мачкетина

07.06.2020. 22:52

Ми желимо решење светско-америчког проблема до августа. То ће најбрже помоћи опоравку и напретку људске расе.

Marks

10.06.2020. 10:57

Zašto naše novine prenose vesti ovog bivšeg propalog klintonovog i olbratovog "strcnjaka" i šiptarskog plačenika.