БЕОГРАД - Министар спољних послова Ивица Дачић разговарао је телефоном са министром иностраних послова Републике Кипар Никосом Христодулидисом, који је изразио наду да ће се Србија наћи на листи земаља са којима ће Кипар од 9. јуна поново успоставити авио линије.


У разговору су размењена искуства у борби против пандемије изазване заразном болешћу Ковид-19, а министри су изразили наду да ће обе земље ускоро у потпуности превазићи све изазове и последице пандемије са којима се тренутно суочавају, саопштило је Министарство спољних послова.


Дачић је пренео задовољство што је и током трајања пандемије у условима затворених граница остварена добра сарадња надлежних институција Србије и Кипра на плану репатријације грађана који су желели да се врате у своје државе.


Министар Христодулидис је обавестио да Република Кипар разматра могућност поновног успоставлања авио-саобраћаја са одабраном групом земаља.


Указао је да у овом тренутку експерти и надлежне институције процењују које ће се државе наћи на листи оних земаља са којим ће Република Кипар од 9. јуна поново успоставити авио линије. Изразио је наду да ће се и Србија ускоро наћи на поменутој листи.


Министар Дачић је истакао да су политички односи са Републиком Кипар од велике важности за Србију. Посебно је значајно што је наша билатерална сарадња заснована на чврстом пријатељству, историјски потврђеној блискости и солидарности два народа.


Саговорници су се сагласили да постоји простор за додатно унапређење регионалне сарадње укључивањем Кипра у регионалне формате, изразивши наду да ће ускоро бити одржан први трилатерални састанак Србије, Кипра и Грчке.


Кипарски министар упутио је позив Дачићу да по окончању пандемије Ковид-19 и изборног процес посети Кипар.