Шизофрена симетрија између нашег народа и Трећег рајха

МИЛАН БАБОВИЋ

субота, 06. 06. 2020. у 09:51

Шизофрена симетрија између нашег народа и Трећег рајха
Амбасада Немачке у свом одоцнелом допису није одговорила на наше питање да ли је, рецимо, новцем намачких грађана помагала истраживања о страдању Срба у Хрватској, БиХ и на КиМ

ИМАЈУЋИ у виду незапамћене, стравичне злочине које су Немци починили за време Другог светског рата, и овде у Србији, сматрамо да је управо суочавање са свим аспектима историје изузетно важно. Искрено, па често и контроверзно суочавање са властитом историјом темељ је на којем почива помирење.

Ово је део одговора немачке амбасаде после текста у "Новостима" у којем смо упозорили јавност да је новцем из Берлина финансиран нови портал Иницијативе младих за људска права на којем се тенденциозно, без ваљаних доказа, држава Србија оптужује за прогон, убиства, отмице, мучења Бошњака, Хрвата и Албанаца у логорима од Прешева до Суботице. Тако су, рецимо, у Митровом Пољу и Шљивовици измишљени злочини којима се ни Хаг није бавио.

Екселенција Томас Шиб није нас удостојио у дану када смо му затражили коментар, али нас њихов накнадни одговор, чији је део у првој реченици овог текста, учвршћује у уверењу да је намера поменутог пројекта армирање матрице о вечној српској кривици за грађански рат у СФРЈ и извођење шизофрене симетрије између нашег народа и Трећег рајха. Уз помоћ домаћих чанколиза, разуме се.

Нешто слично Немци су нам већ приредили, додуше про боно. Пре пет година је у Музеју Нирнбершког процеса Слободан Милошевић сврстан међу највеће нацистичке злочинце. Тако се држава која је потпирила ратни огањ и разбијање Југославије придружила пропагандном хору о Србима као новим нацистима.

Надаље, Амбасада у свом одоцнелом допису није одговорила на наше питање да ли је, рецимо, новцем намачких грађана помагала истраживања о страдању Срба у Хрватској, БиХ и на КиМ. Симболично, сва ова преписка дешавала се у дану када се упокојио Бошко Ћирић, последњи Србин у Дечанима. Па, ето згодне прилике да се "помиритељи" и донатори из Берлина сете српских жртава. Мада нам нешто говори да неће...

Коментари (3)

BG 1955

06.06.2020. 12:08

Kad cemo da naucimo nesto iz istorije? Sta su nam sve uradili u 20. veku? Ni jednu priliku da nam nanesu zlo nisu propustili. Ja nemam dilemu oko toga da li bi nam uradili isto.

Duplo Golo

06.06.2020. 12:47

Tri puta za 100 godina dodjose vojno na Balkan, pobili milione sirom sveta, pljackali i trebili, i oni drze nekom slovo o ratnim zlocinima, pravu i moralu!? Pa nisu Srbi osvajali Nemacku, nego vi Srbiju. E moje Svabe, bar pocrvenite, ali Vi ni stida ni morala nemate! Cast izuzetcima kojih u svakom narodu ima.