ТАЧИ заиста треба да се пробуди и да схвати шта је реалност. Свих година откад сам у влади, заиста не разумем одакле њему претензије према Прешеву, Бујановцу и Медвеђи. Је л' Прешево, Бујановац и Медвеђа можда припадају Косову, колико и Београду? Можда има претензије и према Будимпешти, према Бриселу, можда мисли да је и то историјско наслеђе, али, то је његов проблем.

Овако је у петак премијерка Ана Брнабић прокоментарисала изјаву председника привремених институција у Приштини да је оптимиста "да ће се Прешево, Медвеђа и Бујановац припојити Косову, јер је то историјско право", додајући чак да "Србија нема интересовање" за грађане који живе у те три општине. По његовој оцени, Србија ће "Косово" признати као независну и суверену државу, поштујући "тренутни територијални интегритет Републике Косово".

Брнабићева је приметила да су Албанци почели да својатају верске, културне и историјске споменике, али је навела и да зна да они имају богату историју и културу да не морају да својатају туђе:

- Када својатате туђе, делује као да нисте поносни на они што имате. Али не морам ја да браним њихову културу више него што је бране они сами.

У сусрет наставку дијалога Брисел је затражио да косовске власти преиспитају одлуку претходне владе Аљбина Куртија о реципроцитету, по којој за робу без докумената на којима пише "Република Косово" није дозвољен улазак на територију КиМ.

Портпарол шефа дипломатије ЕУ Ђoзепа Бореља, Петер Стано, изјавио је да Приштина и Београд морају да се придржавају раније постигнутих споразума.