Тачи може да тражи и Будимпешту: Премијерка о Тачијевим територијалним амбицијама

Д. Р. Ђ.

05. 06. 2020. у 21:14

Тачи може да тражи и Будимпешту: Премијерка о Тачијевим територијалним амбицијама
Премијерка Ана Брнабић о ставу Приштине да се Прешево, Медвеђа и Бујановац припоје тзв. Косову: Време је да се пробуди и схвати шта је реалност

ТАЧИ заиста треба да се пробуди и да схвати шта је реалност. Свих година откад сам у влади, заиста не разумем одакле њему претензије према Прешеву, Бујановцу и Медвеђи. Је л' Прешево, Бујановац и Медвеђа можда припадају Косову, колико и Београду? Можда има претензије и према Будимпешти, према Бриселу, можда мисли да је и то историјско наслеђе, али, то је његов проблем.

Овако је у петак премијерка Ана Брнабић прокоментарисала изјаву председника привремених институција у Приштини да је оптимиста "да ће се Прешево, Медвеђа и Бујановац припојити Косову, јер је то историјско право", додајући чак да "Србија нема интересовање" за грађане који живе у те три општине. По његовој оцени, Србија ће "Косово" признати као независну и суверену државу, поштујући "тренутни територијални интегритет Републике Косово".

Брнабићева је приметила да су Албанци почели да својатају верске, културне и историјске споменике, али је навела и да зна да они имају богату историју и културу да не морају да својатају туђе:

- Када својатате туђе, делује као да нисте поносни на они што имате. Али не морам ја да браним њихову културу више него што је бране они сами.

У сусрет наставку дијалога Брисел је затражио да косовске власти преиспитају одлуку претходне владе Аљбина Куртија о реципроцитету, по којој за робу без докумената на којима пише "Република Косово" није дозвољен улазак на територију КиМ.

Портпарол шефа дипломатије ЕУ Ђoзепа Бореља, Петер Стано, изјавио је да Приштина и Београд морају да се придржавају раније постигнутих споразума.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ivan

05.06.2020. 21:19

Sreca pa Budimpesta nije u Srbiji.Kako ste do sada radili na ukidanju taksi i zastiti Srba,i to bi mu dali.

Miso.Pec

05.06.2020. 23:11

Albanska strane je i ranije ulazeći u pregovore sa nama rekla da Preševo,Bujanovac i Medvedja pripadaju Kosovu a naša strana je u pregovore ušla sa rečenicom"Mi nemamo ni metra našeg na Kosovu".