Премијер Косова Авдулах Хоти изјавио је вечерас да ће он предводити дијалог са Србијом, као што то предвиђа косовски Устав. Уставни суд је 2019. године донео одлуку да премијер представља, односно предводи Косово на међународној сцени, истакао је косовски премијер.

Хоти је за РТК рекао да је имао контакте са изаслаником ЕУ за дијалог између Србије и Косова Мирославом Лајчаком убрзо након што је изабран за премијера.

"Одмах након мог избора имао сам контакт са Лајчаком. Био сам јасан о нашем опредељењу у погледу дијалога. Са њим смо успоставили прве контакте. Као и са господином Борељом и другим представницима институција", рекао је Хоти.

Хоти је поновио да је ситуација око дијалога јасна – он ће бити главни преговарач.

„Тако каже и Устав. Нисам ја тако одлучио, већ Устав Косова“, рекао је Хоти.

САД и ЕУ су подједнако важни

Хоти је рекао да неће направити грешку да бира између Сједињених Америчких Држава и Европске уније, већ ће сарађивати и са једнима и са другима по питању дијалога између Србије и Косова.

"Нећемо погрешити да се сврставамо само на једну страну, између САД и ЕУ.  Ми смо са обе стране, нећемо ићи у дијалог без Вашингтона. Постоји огромно интересовање Вашингтона за спровођење споразума", нагласио је Хоти.

Хоти је рекао и да је био потпуно уверен да ће његова влада на гласању у парламенту добити потребну подршку посланика.

Вјоса Османи је требало да председава седницом, нисам љут што није

Хоти је казао да је био ред да председница парламента Вјоса Османи води седницу Скупштине Косова, јер је то њена уставна обавеза.

„Међутим, то ме уопште није наљутило јер има право да задужи своје заменике да руководе седницом“, оценио је Хоти.

Потврдио је да га бивши премијер Аљбин Курти није сачекао у канцеларији приликом примопредаје дужности.

„Мислим да то уопште не показује институционалну културу. Морамо се помирити са ротацијама на власти. У будућности ћу ја предати неком другом“, рекао је косовски премијер.