НЕ разумем како би то Приштина да буде на европском путу, а не жели да разговара са европским представницима. Али, за разлику од нас, којима ништа није дозовљено, њима је дозвољено све.

Овако је јуче председник Александар Вучић прокоментарисао изјаву председника привремених косовских институција Хашима Тачија да неће сарађивати са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, јер он не признаје независност "Косова".

Вучић је навео да не жели да се бави односима унутар албанске заједнице, али је рекао и да Тачи има америчку подршку и да ће присуствовати само преговорима у којима учествују представници САД. Тачи је, наиме, поручио и да му није до састанака са српским лидерима и да неће ићи да разговара тамо где је реч о дијалогу "између Приштине и Београда", додајући да је бивша шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини дала до знања да је "Косово" независна држава и да се делегацији није обраћала са "Приштина".

Тачијево "одбијање" да разговара са Лајчаком, међутим, догађа се и пре него што је Приштини стигао позив да своју делегацију пошаље у Брисел. Тек када тај позив стигне, видеће се ко ће бити заступник албанске стране, јер према одлуци тамошње владе, дијалог треба да води премијер, што значи новоизабрани Авдулах Хоти, а не Тачи.

- Србија ће увек да разговара, али за то морају да се стекну услови, односно да се склоне све мере које разарају проток људи, робе... Немамо примедбе на разговоре који су вођени у ЕУ, нити на економске разговоре који су вођени са Ричардом Гренелом, изаслаником председника САД - навео је Вучић.

Поводом пребацивања Београду што не обуставља кампању за повлачење признавања "Косова", Вучић је навео да би до тога могло да дође када Приштина прекине са захтевима за пријем у међународне организације као што су Унеско, Интерпол...

Он је подсетио да је још пре три године нудио да се на три месеца прекине наша кампања и да Приштина истовремено обустави своје захтеве како би могло да се разговара.

- То нису прихватили, рекавши: "Како да одустанемо од своје државности?" А, како ми да одустанемо од своје? - упитао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић

Председник је указао и да не треба имати илузије да ће Немачка, Италија, Француска или Америка променити свој став о Косову и да ћемо по питању КиМ бити под великим притиском, због чега је важно да имамо јаку владу после избора:

- Видели сте да сви имају своје решење, а нас ништа не питају. Кога брига за Србе и Албанце. То су тамо нека балканска племена. Морамо да тражимо да део наших захтева провучемо кроз иглене уши и да имамо мир.

ОДЛУЧНИЈЕ ДА СТАНЕМО УЗ ТРАМПА

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да је администрација председника САД Доналда Трампа боља за Србију од власти америчке Демократске странке јер не сматра да је питање Косова решено.

- Трампова администрација сматра да то питање није решено и да треба доћи до компромиса. А томе смо ми допринели јер смо издејствовали повлачења признања Косова и оснажили односе са неким земљама као што је Немачка - рекао је Дачић.

Министар Дачић је додао да Србија треба да буде активнија у подршци Трампу и да треба да мотивише Србе у САД да на изборима 3. новембра гласају за актуелног председника САД.

И ДРУГИ ИДУ НА ИЗБОРЕ

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић приметио је јуче да су догађаји демантовали део српске опозиције који је оптуживао власт да једина организује изборе, иако пандемија вируса корона није окончана. На констатацију новинара да на изборе "иду" Пољска, Хрватска, Северна Македонија, а да је, примера ради, лидер Двери Бошко Обрадовић тврдио да у Пољској неће бити избора, Вучић је рекао да су у Пољској избори на Видовдан, и да су 1. јула у Русији, која је, иначе, у много компликованијој ковид ситуацији него Србија. На изборе 5. јула иде се и у Хрватској и Северној Македонији.

РУСИ ПРИЈАТЕЉИ, ТО СЕ НЕ МЕЊА

- РУСИЈА је нама изразито пријатељска земља, и то не може да промени нико од неодговорних политичара из Србије, ни било ко други. Право је Русије на свој избор, као што ми не дозвољавамо да било ко утиче на то кога ћемо да постављамо на неке функције - поручио је председник Вучић, поводом могућег именовања на важну позицију посланика Думе Јевгенија Примакова, а који је близак делу опозиције око СзС.

На хипотетичко питање како би Русија реаговала ако би Београд, по некој паралели, именовао, на пример, Бојана Костреша за шефа канцеларије за сарадњу са Москвом, Вучић је одговорио да је Примаков из Јединствене Русије, а да му се чини да ни Костреш ни његова партија у овом тренутку нису близу власти.

СЛОВАК МОРА ДА СЕ ДОКАЖЕ

ЛИДЕР СПС и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да то што је Мирослав Лајчак представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине има и позитивне и негативне стране. Он је навео да је позитивно то што Лајчак добро познаје ситуацију и што долази из земље која није признала независност Косова, али да је то за нас истовремено и хендикеп јер он мора да се доказује да није превише наклоњен тој опцији.

- Он сада даје изјаве да решење мора да буде у складу са европским вредностима и да нема размене територија. Мораћу пријатељски да му кажем да то није његова компетенција, није на њима да одређују шта ће бити резултат дијалога - навео је Дачић.

УКИДАЊЕ ТАКСА КАО ТЕСТ

- УКИДАЊЕ приштинских такса, мера реципроцитета, блокада и притисака на Србе у покрајини, биће први тест нове владе у Приштини којим ће показати однос према коалиционом споразуму са Српском листом - оценио је јуче Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ. Он је на ТВ Хепи рекао да Српска листа у новој влади има већи иниституционални утицај, јер кабинет зависи од подршке српских посланика, а све то може да доведе до релаксације односа Београда и Приштине.