Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да се нада да ће нова приштинска влада, на челу са Авдулахом Хотијем, у што краћем року укинути таксе и мере реципроцитета на робу из централне Србије да би, како је рекла, Београд и Приштина наставили дијалог и трговинску сарадњу.

Она је казала да одлука о томе не зависи од Србије и да Београд може само да апелује да се то деси што пре, као што, како каже, то и чини од 21. новембра 2018.године када су уведене таксе од 100 одсто.

"Апеловали смо на разум и да се мере укину, па да се вратимо за преговарачки сто, јер је дијалог једини начин да људи на Косову и Метохији буду безбедни и да имају сигурну садашњост и бољу перспективу за будућност'''', рекла је Брнабић новинарима после представљања Стратегије за превенцију и заштиту деце од насиља.

Додала је да је укидање мера важно не само за централну Србију и економију, већ и за албанско становништво на КиМ.

БРНАБИЋ: ЦЕЛО ДРУШТВО МОРА ДА РАДИ НА ПРЕВЕНЦИЈИ НАСИЉА


Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је данас да је тема заштите деце од насиља и његова превенција једна од најважнијих за друштво и она се не тиче само институција, већ целог друштва.

Брнабић је након што је представљена Стратегија за превенцију и заштиту деце од насиља казала да јој је драго што је то учињено баш на данашњи дан када се обележава Међународни дан борбе против насиља над децом, додајући да је у њеном писању помогао УНИЦЕФ.

Како је навела, основни принцип Стратегије је Конвенција УН о правима детета, а тај стратешки документ, осим што је најважнији за друштво и инвестиција у њега, важан је и за евроинтеграције Србије о чему се говори у поглављу 23 у преговорима о чланству у ЕУ.

"Насиље рађа насиље и уколико данас не успемо да сузбијемо и превенирамо насиље, та деца ће се сутра претварати у насилнике“, казала је Брнабићева и истакла да Влада Србије жели да прекине ту спиралу насиља.

"Ако је не прекинемо, мислим да ће она све више расти и ширити се и то смо виђали и у напреднијим и богатијим друштвима од нашег и зато је важно да системски приступимо овом проблему“, истакла је Брнабићева.

Подсетила је да се Влада овим питањем бавила системски, а не стихијски и у том смислу навела да је усвојен Закон о спречавању насиља у породици, који предвиђа посебну процедуру за децу као посебно рањиву категорију.

Од почетка примене тог закона, 1. јуна, 2017. године, регистровано је 141.529 случајева, за 50.127 усвојени су предлози хитних мера, а израђено је 42.246 индивидуалних планова за жртве, казала је Брнабић и додала да је за 1.715 деце надлежни органи утврдили да су жртве и да је у тим случајевима усвојена хитна продужена мера заштите те деце.

Такође, како је навела, усвојен је и Закон о бесплатној правној помоћи где су такође деца окарактерисана као посебно рањива категорија, а у децембру 2019. године оформљена је Радна група за превенцију и сузбијање насиља у школама која је и инсистирала да се заврши рад и усвоји Стратегија.