ЛОЗНИЦА - Председник Александар Вучић изјавио је данас да очекује велике притиске по питању решавања косовског проблема, те да је важно да Србија, после избора, добије снажну владу.


Али, да ће бити лако за Србију - сасвим сигурно неће, додао је Вучић и поново истакао да ће у том процесу и Србија морати да се пита.


"Сви имају своја решења, а нас још нико ништа није питао, као да се не ради о нашој земљи и нечему за шта смо заинтересовани ми и Албанци... Богами, мораћете да питате и нас који смо одавде и који живимо овде“, истакао је председник Србије новинарима у Лозници.


Вучић је рекао да не може да поступа неодговорно и да каже "ми смо много јаки и згазићемо их све".


"Ми да згазимо или да победимо, када вам нешто заједно кажу Немачка, Русија, САД... Дајте, људи зауставите се... Морамо да тражимо да кроз ''иглене уши'' провучемо део наших зхатева и да видимо шта можемо да добијемо и да се боримо да чувамо мир и будућност, да имамо више деце", рекао је Вучић.


Замолио је грађане да не очекују да се неко јуначи, јер смо углавном лошије пролазили, кад год смо се тако понашали.


"Али, ја им унапред кажем - богами, мораћете да водите рачуна и о нашим захтевима и ставовима. То је нека средина и нормално и рационално и одоговрно понашање. Хоћете ли да сасње младе људе и децу саљемо на фронт сутра? Ја бих да то избегнемо", рекао је Вучић.


Додао је да Срби са КиМ то разумеју и не говоре да су људи на власти „издајници“, већ то, каже, говоре "из кафана", пошто је то много лакше, јер је у одговорност никаква.


"Питање је и сувише озбиљно и тешко, и то ће бити у наредних шест месеци и наредних година кључно политичко питање", рекао је Вучић.


Он је поновио да је Београд увек спреман за разговор, али да Приштина прво мора да укине таксе.


"Ми нисмо имали примедбе на разговоре које смо имали у ЕУ, као ни на разговоре о важним економским темама са Гренелом", додао је Вучић.


Према његовим речима, Београд може да прекине кампању за повлацење признања Косова, али само ако Приштина пекине кампању за приступ међународним организацијама.


"То сам нудио протеклих година, да не бисмо имали ''злу крв'', да заштитим људе, да се та зла крв не осети нигде. Увек сам се трудио да на миран начин добијемо што више. Али, унилатерално, не можемо ништа", додао је Вучић.


Он је додао да је Хашим Тачи све ово извео уз недвосмислену подршку САД и да ће његов став бити да пристаје на разговоре само тамо где су Американци учесници.


Не разуме, каже, како би то Приштина да буде на ЕУ путу, а не жели, како је Тачи изјавио, да разговара са европским представницима.


За разлику од нас, којима ништа није дозвољено, њима је, међутим, све дозвољено, рекао је Вучић.


Подсетио је, међутим, и да су најмоћније земље ЕУ признале косовску независност, те да ни Француска, ни Немачка, ни Италија, као ни САД, неће променити став по том питању, те да нема смисла лагати грађане да ће то да се деси, али се поставља питање шта ми морамо да урадимо.


Ипак, подсећа да је Београд, захваљујући паметној политици, питање Косова и Метохије вратио за преговарачки сто, чувајући мир на КиМ, а економски развијајући Србију.


Вучић је навео и да не жели да се бави унутрашњим односима у албанској политичкој заједници, јер је то њихова ствар, док је за Београд важно да Срби са КиМ добију одређене гаранције.


"Срби са КиМ се надају и верују да ће имати нешто мало више него од Куртијеве владе. Да ли ће тако и бити, то ја не могу да потврдим. Они живе на КиМ и најбоље разумеју своје потребе, да виде шта могу за себе и своје грађане да учине", рекао је Вучић.