Албански фалсификати историје: Срби “украли” и своје манастире!

Раде ДРАГОВИЋ

четвртак, 04. 06. 2020. у 12:09

Албански фалсификати историје: Срби “украли” и своје манастире!
Посебно је дирљива албанска брига за манастир Дечани, коме, упркос одлуци косовског Уставног суда, пуних осам година не враћају имовину

ПРВО што су по уласку на Косово и Метохију војници Кфора учинили у лето 1999. године било је да бодљикавом жицом, бункерима и рововима опашу српске манастире. НАТО је знао да од средњовековних храмова, без јаке страже, неће остати ни камен на камену.

Пет година касније управо то се догодило свим православним споменицима које Кфор није чувао. Албанци су их срушили и спалили, а свет је то гледао. Тај исти свет данас гледа албанске филмове у којима се жале да су им Срби украли историју, баштину и споменике културе. Исте оне који су једва спасени од ватре, рушења и минобацачких мина 2004. и 1999. године.

У најновијем филму, емитованом на албанском регионалном Топ-каналу, завапило се како су целокупну албанску прошлост зли Срби кривотворили, преправили и прилагодили својој историји. Осим што су упали на албански етнички простор, Срби су украли и албанске манастире Грачаницу, Богородицу Љевишку... Доказа су нашли море - све до једног у псеудоисторији, апокрифним књигама, измишљеним предањима и голим лажима.

Посебно је дирљива албанска брига за манастир Дечани, коме, упркос одлуци косовског Уставног суда, пуних осам година не враћају имовину. Вратили би они, незванично кажу, али не да фамилија Харадинај. Процес који је пре више деценија почео отимањем српске ливаде, куће или краве, догурао је до Дечана и Пећке патријаршије. Циљ је познат - да све на Косову, од имена до последње фабрике из доба СФРЈ, буде приписано и преписано на Албанце.

Пројекат лажне реституције прошлости у Покрајини ремети само један фактор - стари власници. Они постоје и доступни су целом свету. Кога интересује, лако ће их наћи под ореолима на фрескама "албанских" манастира. Адресу не мењају - вековима.