Хоти руши Куртија и његове мере: Нови мандатар жели да уклони баријере за дијалог

Д. Р. Ђ.

среда, 03. 06. 2020. у 08:59

Хоти руши Куртија и његове мере: Нови мандатар жели да уклони баријере за дијалог

Авдулах Хоти

У парламенту у Приштини почиње расправа о избору владе. Став Хотија је да треба уклонити сметње за дијалог и унапредити положај Косова на међународној сцени

У ПАРЛАМЕНТУ у Приштини у среду би требало да почне расправа о избору нове владе која ће заменити кабинет Аљбина Куртија, а коме је неповерење изгласано 25. марта. Нови мандатар је Авдулах Хоти из Демократског савеза Косова и за њега би, како се очекује, требало да гласају посланици Алијансе за будућност Косова, Социјалдемократске иницијативе, Српска листа и представници других мањина.

Алијанса за ново Косово Беџета Пацолија саопштила је да неће бити део нове коалиције, али да ће дати гласове за Хотијеву владу. Што се тиче мера реципроцитета које је Курти увео према Београду, став Хотија је да у координацији са партнерима "Косова" треба уклонити сметње за дијалог, јер ће се тако унапредити положај "Косова" на међународној сцени, али и уклонити "алиби Србији за одлагање споразума о реципрочном признавању".

Премијерка Ана Брнабић изјавила је у уторак да очекује да ће нова влада на челу са Хотијем укинути таксе и вратити се за преговарачки сто:

- Очекујем поштовање свих споразума које је Приштина потписала претходних година, почевши од ЦЕФТА споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ и повлачење свих одлука које штете нашој сарадњи и које су противне слободном протоку робе, људи, услуга и капитала.

Иначе, специјални изасланик Брисела за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак саопштио је у уторак да је добио подршку 27 земаља чланица ЕУ за наставак дијалога. Он је то навео после панела одржаног у седишту Уније посвећеног дијалогу и будућности Западног Балкана.

Као последица Куртијевих мера, испред административног пункта код Јариња у уторак је чекало стотинак камиона да пређу на територију КиМ. Од превозника робе из централне Србије тражи се да имају посебне дозволе, као и да у пратећим документима која су до сада била статусно неутрална сада стоји "Република Косово". Према информацијама које је пренео РТС, пролаз је био омогућен само камионима који Космет користе као транзит, а возачи паркираних теретњака чекају да добију смернице од предузећа за која превозе робу.

ТРАМП ГРЕНЕЛУ ПОКЛОНИО СТОЛИЦУ

ИЗАСЛАНИК америчког председника за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел поднео је званичну оставку на позицију у америчком Стејт департменту, али, како је раније потврђено, он остаје на позицији "америчког преговарача" за косовско питање.

На свом инстаграм-налогу, Гренел је написао да му је на опроштају председник Доналд Трамп уручио поклон - столицу из кабинета у ком је Гренел радио, иако, како је појаснио, вршиоци дужности секретара кабинета не добијају столице:

- Трамп је желео да имам своју јер, како је рекао: "Ти си први геј секретар кабинета који је то открио и то је велика ствар".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације