Брнабић: Приштина да укине таксе, па да се настави дијалог

Танјуг

уторак, 02. 06. 2020. у 16:02

Брнабић: Приштина да укине таксе, па да се настави дијалог

Фото: Танјуг

Брнабић је данас на питање о формирању нове владе у Приштини, која би могла да буде изабрана на сутрашњој седници парламента, рекла да очекује нормалну комуникацију
Премијерка Ана Брнабић очекује да ће нова влада у Приштини, на челу са Авдулахом Хотијем, укинути таксе и вратити се за преговарацки, како би се наставио дијалог о нормализацији односа.


Брнабић је данас на питање о формирању нове владе у Приштини, која би могла да буде изабрана на сутрашњој седници парламента, рекла да очекује нормалну комуникацију , економско-трговинску сарадњу и наставак дијалога.


''На првом месту очекујем поштовање свих споразума које је Приштина потписала претходних година, почев од ЦЕФТА споразума и споразума о стабилизацији и придриживању са ЕУ и повлачење свих одлука које штете нашој сарадњи и које су противне слободном протоку робе, људи, услуга и капитала'', рекла је премијерка новинарима у Научно-технолошком парку.


Упитана о томе што Приштина стално мења правила када је реч о преласку преко административних прелаза, Брнабић је рекла да јој нису јасне многе ствари које Приштина ради, као што јој, како каже, није била јасна одлука од 21. новембра 2018. године када су уведене таксе од 100 одсто.


Премијерка је казала да не разуме ни увођење нове мере која је, како је оценила, још штетнија од такси од 100 одсто.


'Под тим таксама су морали да увозе одређене прозиводе из централне Србије, а ово је потпуно заустављање свих роба не само из централне Србије, већ и из свих земаља које не признају независност Косова и не могу да декларишу своје производе на тај начин'', рекла је Брнабић.


Изразила је наду да ће Приштина повући одлуке које су, каже, политицке и популистичке и највише штете Албанацима који живе на КиМ.


''Као резултат тих одлука скочиле су малопродајне цене, а трговински дефицит им је највећи до сада. У сваком смислу погоршавају квалитет живота свих на КиМ, па и Албанаца'', навела је Брнабић.