Опозиција у рововима: Међусобни бој због бојкота

Д. МИЛИНКОВИЋ

уторак, 02. 06. 2020. у 10:19

Опозиција у рововима: Међусобни бој због бојкота
Рат у опозицији која се поделила на фронтове за и против изласка на изборе. Зоран Живковић: Колегама које бојкотују желим пријатан одмор

ОПОЗИЦИОНЕ странке, потписнице Споразума са народом, последњих дана жестоко су се поделиле између оних које су "издале" идеју бојкота избора и оне које су јој остале доследне, а у међусобном рату не бирају средства, не презају чак ни од физичких обрачуна.

Тако је лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић у недељу у Кнез Михаиловој улици нападнут док је сакупљао потписе за излазак на изборе. Он је одмах оптужио бојкоташе да "цртају мету на челу чланова ПСГ", јер су му нападачи викали да је издајник и да му "Вучић купује гласове".

Бојкоташи из Савеза за Србију започели су и снажну кампању против својих дојучерашњих савезника, који су у међувремену одлучили да уђу у изборну трку. Лидери СзС и председници Народне и Демократске странке, Вук Јеремић и Зоран Лутовац, позвали су становнике Врачара да не излазе на биралишта 21. јуна. Учешће на изборима на овој општини најавили су Социјалдемократска странка Бориса Тадића, Нова странка Зорана Живковић и ПСГ, на листи "Ослободимо Врачар".

Живковић нема никакве дилеме да ова кампања, коју сада уместо против власти, СзС покреће против дела опозиције - није добронамерна:

- Није добронамерна ни цела идеја бојкота, сматрам да се тиме помаже режиму да без било каквих већих проблема настави своју владавину. Колеге које бојкоту је изборе су рекле да су већ остварили победу, честитам им на томе и желим им пријатан одмор, пошто су очигледно узели распуст од политике. Они нису тема "Нове" нити наше коалиције са Зеленом странком. Наша тема је лоша власт коју морамо да променимо што пре, како би Србија која је лепа земља постала и озбиљна држава.

Први на листи "Ослободимо Врачар", функционер СДС Константин Самофалов, каже нам да би сви у опозицији требало да имају право на то да у складу са својим проценама и уверењима бирају начин борбе за смену режима:

- Другачији став не би требало да буде повод за етикетирања, нападе и додатне расколе у опозицији.

За политичког аналитичара Дејана Вука Станковића оно што се дешава у делу опозиционе сцене окупљене око СзС није никакво изненађење, имајући у виду, како каже, предисторију странака које чине овај блок:

- Идеја бојкота је више пута тестирана и сваки пут се показала неуспешном. И сва ова идеолошка и акциона лутања опозиције, узајамне негативне кампање једних против других, последица су немогућности да понуде и нешто више осим агресивне политике против власти. И сад, кад већ не могу да униште власт, онда уништавају сами себе.

ЈАНКО НАПАО СЕРГЕЈА

НА "ТВИТЕРУ" је и у понедељак настављена полемика о нападу на Трифуновића, па је тако Јанко Веселиновић из СзС питао лидера ПСГ "да ли сада може да каже да је Вучићев, пошто је добио насловне стране новина:

- Стидите се! Је л` сад слободно можемо да кажемо да радите за Вучића или морамо да увијамо? Бојкот и због таквих - написао је Веселиновић.

Посланик ДС Балша Божовић је, међутим, написао да неки политичари бојкотом "перу биографије".

Коментари (60)

Stevo

02.06.2020. 12:55

@aca - U opoziciji vlada opste rasulo.Jedni za boijkot,drugi izlaze na izbore,treci ni sami ne znaju zasta su.Ludilo uzelo maha

Mrmot

02.06.2020. 12:33

Ti ljudi definitivno nisu normalni. Misle da imaju pravo da poseduju ljude,da mogu da kontrolišu šta će svako da radi i za koga će da glasa/ne glasa... Čim neko izađe i kaže ja sam protiv onda gledaju kako da mu razbiju glavu.

Zeljko85

02.06.2020. 13:10

E sad zamislite šta bi tek bilo da su na vlasti, ili da se pojedini vrate na vlast? Pa to bi bil bitka za svaku fotelju i za sve što ima, nije njih briga za narod, oni se biju za svoje interese.

Stefan

02.06.2020. 13:48

Bošku Obradoviću postaje jasno da je on nasamaren od Djilasa jer će Dveri biti najveći gubitnik bojkota.

Darko

02.06.2020. 14:05

Žalosno je zaista kakvu opoziciju imamo na srpskoj političkoj sceni. Em su bez ikakve podrške em su razjedinjeni i kao takvi ne predstavljaju nikako ozbiljnog činioca na političkoj sceni.

Miodrag

02.06.2020. 14:12

Nije opozicija u rovovima vec u zabokrecini i talogu. Steta sto je tako. Ne cujem nijedan (pametan) predlog od njih.

Dule 90

02.06.2020. 14:17

Opozicija ne zna da odrzi koaliciju koju je sastavila sa drugim strankama, a narodu govore kako ce uspesno voditi drzavu.

trsh

02.06.2020. 20:38

Iznova i iznova, opozicija dokazuje da joj neprijatelj nije potreban, i da je dovoljna sama sebi da se uništi.