Очекујем да трговинска размена Србије и Бугарске расте: Вучић и Борисов обишли радове на Балканском току

Танјуг

понедељак, 01. 06. 2020. у 10:20

Очекујем да трговинска размена Србије и Бугарске расте: Вучић и Борисов обишли радове на Балканском току

Фото Инстаграм/buducnostsrbijeav

Председник Србије Александар Вучић и председник владе Бугарске Бојко Борисов обишли су данас у Бугарској радове на изградњи гасовода Балкански ток

Председник Србије Александар Вучић и председник владе Бугарске Бојко Борисов обишли су данас у Бугарској радове на изградњи гасовода Балкански ток.

Двојица званичника обишли су радове на бугарској деоници гасовода Балкански ток, којим ће се допремати гас из Турског тока.

Србија је у децембру завршила полагње цеви за своју трасу.

Како је раније саопштила прес служба председника, током посете је планиран обилазак радова на изградњи ауто-пута од границе Србије са Бугарском до Софије.

ВУЧИЋ СТИГАО У БУГАРСКУ

Председник Србије Александар Вучић стигао је данас у званичну посету Бугарској, на дан када су отворене границе између две земље.

Вучића је на аеродрому дочекао председник владе те земље Бојко Борисов.

"Симбол пријатељских односа два народа-председник Вучић у посети Бугарској, на дан када су отворене границе између наше две земаље", наведено је на званичном Инстаграм профилу председника Србије, уз неколико фотографија са аеродрома и састанка два званичника.

Током посете, планиран је обилазак радова на изградњи ауто-пута од границе Србије с Бугарском до Софије и гасовода Балкански ток, саопштила је раније прес служба председника.
ВУЧИЋ: ОЧЕКУЈЕМ ДА ТРГОВИНСКА РАЗМЕНА СРБИЈЕ И БУГАРСКЕ РАСТЕ


Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Бугарској да у будућности очекује још бољу сарадњу са том земљу, као и још већу трговинску размену, која је прошле године износила 1,4 милијарди евра.


“Трговинска размена у будућности биће већа, мора да буде већа. Било је раста у прва три месеца ове године, али је април био ужасан због короне, био је непостојећи месец”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Истиче да две земље већ иду у сусрет томе да повећају трговинску размену, што је показала обострана одлука Србије и Бугарске да од данас буду отворене границе без теста на корону и карантина.


Да две земље добро сарађују, навео је, показују и пројекти као што су аутопут који ће повезати Београд и Софију, али и изградња гасовода, које су, иначе, данас обишли председник Вучић и премијер Бојко Борисов.


Председник Вучић је рекао да многи људи сматрају да је аутопут који ће повезивати Београд и Софију најважнији пројекат за две земље, али по њему је, истиче, пројекат изградње гасовода неупоредиво важнији.


“У сваком случају видим добре односе у будућности и свакодневни раст наше трговинске размене”, подвукао је Вучић.


БОРИСОВ: ГЕНЕРАЦИЈЕ СРБА И БУГАРА ИМАЋЕ ФИНАНСИЈСКУ КОРИСТ


Премијер Бугарске Бојко Борисов истакао је данас да радови на гасоводу “Балкански ток” кроз његову земљу нису стали за време корона вирус кризе.


Пројекат ће, истиче бигарски премијер, бити од користи за обе земље и да ће генерације које долазе моћи да имају финансијске користи.


Казао је да се пројекат спроводи уз помоћ Европске комисије, поштујући све захтеве Трећег либерализационог пакета, „уз аплаузе Београда, Москве и САД".


„Показао сам српском председнику ново проширење на којем радимо. Радимо на две велике компресорске станице које ће радити под притиском од 64 бара. До сада је била пропусност 22 бара, а биће до 70 бара, како би наши српски пријатељи могли да узимају таксу на транзит уз већу пропусност", објаснио је Борисов, у заједничком обраћању медијима са председником Србије Александром Вучићем након обиласка радова на гасоводу.


Указао је да се ради и на интерконектору са Грчком, те да ће читав пројекат Балканског тока гарантовати диверзификацију, јер ће кроз гасовод моћи да пролази руски, амерички, катарски, турски и гас из других делова света.


Борисов је истакао да се ради о потпуно бугарској инвестицији.


Подсетио је да је Јужни ток Брисел зауставио због корупционе праксе на тендерима, а да је на Балканском току све транспарентно.


С тим у вези је указао да су на радовима у вредности од 250 милиона евра, које је уложила Бугарска, укључене грчке компаније, као и фирма из Саудијске Арабије, а да међу око 1.200 радника има Италијана, Грка, Арапа.


Указао је да је корона вирус довео до кашњења пројекта за два до три месеца, и најавио да ће у октобру стићи компресори за компресорске станице које су обишли.


„Крајем године моћи ћемо да се опет састанемо на граници и видико шта је све урађено", рекао је Борисов.


Корона вирус је, истакао је, однео много људских живота, нанео велику штету по економију у целом свету, али је сада дошло време да се српски и бугарски народ поново друже и посећују.


“Нисмо узалуд изабрали 1. јуни, Дан детета, за ову посету. Ми смо велика деца, волимо да се играмо. Тако смо се возили хеликоптером и после џипом. Било је изузетно пријатно. Симболично тиме укидамо карантин. И надам се да ћемо уз сву симболику успети да заборавимо кризу ковид 19”, рекао је Борисов.


Он је додао да је време да се вратимо нормалном животу и раду, нагласивши да током актуелне кризе радови на траси Балканског тока нису стајали.


Пренео је и да се данашња посета председника Србије завршава одавањем поште Светом Сави у Великом Трнову.


ВУЧИЋ: БОЈКО ОДЛИЧНО ВОЗИ ЏИП...


Председник Александар Вучић, који борави у посети Бугарској, написао је на свом инстаграм профилу да та посета и обилазак пројеката две земље од заједничког значаја, са бугарским премијером, говоре о блискости две земље.


"Србија воли Бугарску и данашња посета и овај обилазак који је Бојко Борисов организовао довољно говоре о нашој блискости", навео је Вучић.


"И Бојко одлицно вози овај џип", додао је Вучић уз фотографије из аутомобила, с обзиром да га је Борисов лично данас возио трасом будућег гасовода "Балкански ток".


ВУЧИЋ: ОД ДАНАС ОТВОРЕНА ГРАНИЦА ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И БУГАРСКЕ


Председник Александар Вучић истакао је да је од данас, 1. јуна, отворена граница између Србије и Бугарске, и да грађани обе земље немају обавезу карантина.


"Слободан је улаз у Србију и у Бугарску. Ко из Србије жели да посети Бугарску, може слободне, овде смо добродошли, као што и ја позивам Бугаре у Србију, где су они добродошли", рекао је Вучић новинарима.


Председник Србије бовари данас у посети Бугарској.


ВУЧИЋ: ОБЕЗБЕДИЋЕМО СЕ ГАСОМ НА ДУГИ ПЕРИОД


Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да су заједнички пројекти Србије и Бугарске, аутопут Београд - Софија и гасовод Балкански ток, од суштинског значаја за обе земље, а посебно је указао да ће, захваљујући том гасоводу Србија бити обезбеђена гасом на дуги период.


"Обишли смо два важна пројкета, заједничка, завршетак аутопута између границе две земље и Софије, и онда бисмо имали све време аутопут Београд-Софија, за 3 сата. То је нешто што ни Срби, ни Бугари много деценија нису могли ни да сањају", рекао је Вучић у обраћању новинарима, након што је са Борисовим обишао и трасу будућег гасовода "Балкански ток", у месту Крушумски водопади.


Додао је да је изградња "Балканског тока" од суштинског значаја за будућност Србије и Бугарске.


Вучић је рекао да је обишао радове на изградњи тог аутопута код Сливнице и Драгомана и лично се уверио колико се успешно одвијају радови и честитао Бугарима.


Каже да је затим са Борисовим отишао у северни део централне Бугарске, где су обишли радове на изградњи Балкнаског тока, који је од суштинског значаја за будућност Бугарске и Србије.


"Нисам сигуран да људи у обе земље разумеју сада значај те инвестиције. Изградња овог гасовода ће за обе землље значити раст економије и индсутријске производње, као и обезбеђивање гаса за домаћинства на дуги период, који је један од најважнијих енергената", навео је Вучић.


Истакао је да гасовод има, како је рекао, стратешки и дубински значај за напредак инвестиција у обе земље.


"Видео сам каквом брзином се ради и колико квалитетно то раде Бугари и надам се да ћемо у кратком временском периоду завршиити повезивање бугарског гасовода са српским гасоводом на територији Зајечара", казао је Вучић и додао да ће Србија ускоро изградити и гасни интерконектор од Ниша ка Бугарској, уз финансијску подршку ЕУ.

"Захвалан сам Бојку Борисову, јер сам данас видео више него у свим ранијим путовањима", констатовао је Вучић.


Вучић је захвалио Борисову на подршци Србији на европском путу, што, како је рекао, није увек лако, и додао да је Бојко носилац највишег ордена Републике Србије и да има обавезу да помаже Србији.


Захвалио је премијеру Бугарске, што је, како каже, уложио много труда, енергије и ентузијазма у прављење најбољих могућих односа Србије и Бугарске, и Срба и Бугара.


Истакао је да Србија доживљава Бугарску као истински пријатељску земљу, а бугарски народ као братски.


Председник је нагласио да нико у Србији неће рећи ниједну ружну реч за Бугаре и Бугарску и да Срби доживљавају Бугаре као братски народ и Бугарску као пријатељску државу.


Вучић је додао да лупом да тражите неког у Србији ко ће рећи нешто лоше за Бугарску, нећете моћи да нађете.


"Све ово што је организовао Борисов довољно говори о тој блискости", додао је Вучић

Коментари (92)

Stefan

01.06.2020. 11:09

Balkanski tok je podjednako bitan i za Bugarsku kao i za Srbiju jer će obe zemlje ubirati veliki prihod od tranzitnih taksi.

Sonja

01.06.2020. 11:10

Turski tok je investicija koja će stvoriti energetsku sigurnost Srbije, Bugarske i mnogih zemalja regiona.

Milan

01.06.2020. 11:12

Balkanski tok je od velikog znacaja, ne samo za Srbiju i Bugarsku, vec i za ceo region pa i za Evropu. Ovako veliki projekti povezuju ljude i drzave na pozitivan nacin.

Jelisaveta

01.06.2020. 11:13

Izuzetno vazan projekat koji ce obema zemljama omoguciti znatno povoljniju cenu gasa kao tranzitne zemlje sto je znacajno,kako za gradjane,tako i za privredu nase zemlje

tara

01.06.2020. 11:20

Zajednickim snagama radimo i gradimo. Srbija je zahvaljujuci odgovornoj politici predsednika Vučića na dobrom putu za dalji razvoj.

Olivera

01.06.2020. 11:32

Lepo je cuti da negujemo prijateljske odnose, zajednickom saradnjom zagarantovan je uspeh obeju zemalja.

Gordana

01.06.2020. 11:39

Svima u regionu je u interesu dobrosusedska saradnja i unapređenje u svim domenima, u cilju kvalitenijeg života svih građana i jačanje privrede u regionu.

Uros

01.06.2020. 13:54

Odnosi Srbije i Bugarske su dobri sa tendencijom njihovog unapredjenja pre svega u trgovinskoj razmeni, ali i na drugim poljima.

Rade

01.06.2020. 16:27

Balkanski tok znaci stabilnost u snabevanju gasom za obe zemlje i drago mi je da su oba predsednika u tome slozna.

Lazar

01.06.2020. 16:50

Od ogromne je vaznosti graditi dobrosusedske odnose i razvijati prijateljstvo sa Bugarskom koje je trenutno na istorijskom nivou!

Миле О.

01.06.2020. 16:55

Немам башнеко мишљење према Бугарима да воле Србе и Србију толико.

majce

01.06.2020. 17:14

Jacamo saradnju sa Bugarskom, odnosi izmedju ova dva naroda bice bolji to ce i jednoj i drugoj strani da znaci.

Verica

01.06.2020. 17:15

Imamo sjajnu saradnju i razumevanje sa našim komšijama, Bugarska i Srbija gaje sjajne odnose a ovaj projekat će omogućiti stabilno snabdevanje gasom obe države.

Tijana

01.06.2020. 18:27

Uvek smo imali dobru saradnju sa Bugarskom. Ja mislim dok je Vucic tu, gde je, na celu drzave da ce ta saradnja i ostati izvanredna.

Dana

01.06.2020. 19:05

Ekonomija i vazni zajednicki projeti su ono sto najvise spaja drzave. A saradnja sa Bugarskom je na uzlaznoj putanji.

Prvoborac

01.06.2020. 19:31

Ovim priključenjem na Balkanski tok Srbija ulazi u grupu povlašćenih zemalja koja neće imati problem sa energentima, a samim tim će i privreda i ekonomija da rastu mnogo brže.

12

01.06.2020. 20:44

Izgradnja gasovoda će biti od koristi za obe zemlje i generacije koje dolaze moći će da imaju finansijske koristi.

jelena

01.06.2020. 21:56

Narod obe države postaće svestan tek za koju godinu kada bude video koliko će taj gasovod da poveća rast Države i da je učini jačom u regionu i svetu.

jasna

01.06.2020. 22:58

Ovo je veoma važna poseta predsednika Aleksandra Vučića Bugarskoj, ovako se grade dobrosusedski odnosi.

Ivana

02.06.2020. 00:09

Srbija i Bugarska treba da sarađuje, i da se gradi, odnosi će biti jako važni.Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

Svetlana

02.06.2020. 02:08

Komšinsko Prijateljstvo I Poštovanje na Visokom Nivou . .Živelo Bugarsko Srpsko Prijateljstvo.

digitalljustice

02.06.2020. 02:55

Znam da Srbija i Bugarska nisu imale baš neku sjajnu prošlost, ali mi je drago da ćemo imati sjajnu saradnju i buducnost.

Marko

02.06.2020. 07:54

Srbija je ucinila mnogo da bi promet kapitala i robe nesmetano prolazio, to je jedan od postulata EU.

Nikola

02.06.2020. 07:56

Srbija sve vise ima prijatelja koji je cene i postuju i kao drzavu, a i nas narod postuju. Sve je to zahvaljujuci odgovornoj politici predsednika.

Marija

02.06.2020. 08:23

Odlicna bilateralna saradnja sa Bugarskom koja se razvija i u novim sferama napretka, za ubrzani razvoj nasih drzava!

Miki

02.06.2020. 08:34

Verujem da ce u skorijoj buducnosti odnosi Bugarske i Srbije biti jos bolji i razvijeniji, na obostranu korist i zadovoljstvo.

ksenči

02.06.2020. 08:36

Bez dileme, ovo je korak ka boljoj buducnosti dve zemlje u medjunarodnoj saradnji.

Мр Радомир Шћепановић

16.06.2020. 04:16

Ко је више против Балканског тока, ЕУ или УСА?