ПОСЛЕДЊЕ дане свог мандата на месту техничког премијера привремених институција у Приштини, Аљбин Курти искористио је да додатно заоштри односе са Београдом. Уводећи додатне мере реципроцитета које се односе на робу из централне Србије, он је забранио увоз производа ако на пратећим документима није назначено "Република Косово", чиме је дијалог о нормализацији односа између две стране учинио још даљим. Оваквим потезом Приштина од Београда тражи признавање тзв. Косова, а да се није ни село за преговарачки сто.

Одлука је саопштена у суботу увече, а већ јуче ујутру са административног прелаза Мердаре враћен је камион са робом из централне Србије. Овим актом забрањује се коришћење докумената "који садрже елементе који негирају независност или суверенитет Косова или третирају Косово као неравноправно" и уводи се обавеза да свако возило са српском робом обезбеди посебну дозволу. Наведено је и да "комерцијална друштва, основана по правилима која важе у Србији, не могу бити призната као правна лица на Косову". Приштинска влада је одлуку образложила наводним баријерама Београда, а које "производе трговински дефицит".

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је јуче да је најновија одлука приштинских власти неприхватљива, да дефинитивно значи заустављање дијалога, као и да је то још гора мера од увођења такса од 100 одсто, јер су таксе дуплирале цену робе, али је она могла да пролази.

- Рекли смо да нећемо наставити дијалог док се не укину таксе и реципрочне мере. Оне представљају негацију европских вредности, свих бриселских договора и оних за које је гарантовала ЕУ. Србија никад неће прихватити да кроз овакве мере практично призна "Косово" и очекује реакцију међународне заједнице - рекао је Дачић за РТС, појашњавајући да је током преговора договорен статусно неутралан приступ за проток робе.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да не могу постојати мере реципроцитета ако то није у складу са ЦЕФТА споразумом о слободној трговини, који је и Приштина потписала и најавила да ће се држава борити дипломатским средствима како би се та ситуација решила.

- Све што ми радимо и што смо урадили у прошлости у трговини с нашом покрајином, КиМ, у складу је са ЦЕФТА споразумом - истакла је Брнабићева.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић сматра да се већ долази до тачке када ће Београд морати да одговори. Он је за портал Косово онлајн рекао да ће Приштина, уколико овако настави, испровоцирати Београд да уведе мере реципроцитета.


ЛАЈЧАК: ОДМАХ УКИНУТИ РЕЦИПРОЦИТЕТ

СПЕЦИЈАЛНИ ПРЕДСТАВНИК ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак рекао је да је разочаран новим мерама реципроцитета које је увела влада у Приштини.

- Такве једностране акције подривају наставак дијалога и требало би да буду одмах укинуте - поручио је Лајчак на свом твитер-налогу. Он је навео и да од обе стране у дијалогу очекује да примене и поштују раније постигнуте договоре.