Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић затражио је брзу реакцију међународне заједнице пошто су косовске власти у суботу увече донеле одлуку да возила која превозе српску робу не могу да уђу на КиМ без посебне дозволе.


- Вечерашња одлука владе привремених институција самоуправе у Приштини о трговинској блокади, односно новој потпуној забрани за српску робу, представља ескалацију рата са здравим разумом који се месецима води из Приштине. То је истовремено атак на европске вредности и материјалну егзистенцију и Албанаца и Срба - навео је Ђурић у саопштењу за јавност уз захтев хитне међународне санкције против Приштине због оваквог илегалног поступка, противног свим домаћим и међународним нормама.


Србија, навео је даље у саопштењу директор Ђурић, остаје у потпуности посвећена слободи протока робе, људи и капитала, како на својој територији, чији је Косово и Метохија несумњиви део, тако и у региону.


Прочитајте још: Дачић: Одлука Приштине НЕПРИХВАТЉИВА, дефинитивно зауставља дијалог


- Уверен сам да ће политика такси, блокада и шовинистичких баријера које погађају и обичне грађане и привреду ускоро постати ствар прошлости- истиче се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ марка Ђурића.Иначе, на електроснкој седници косовске владе у суботу увече одлучено је да на Косово не може ући роба без натписа “Република Косово”.