Лутовац прогони и комисију: Извршни одбор ДС о дисциплинском поступку против “непослушних”

Д. М.

субота, 30. 05. 2020. у 09:17

Лутовац прогони и комисију: Извршни одбор ДС о дисциплинском поступку против “непослушних”

Лидер покреће дисциплинске поступке / Фото В. Данилов

Извршни одбор Демократске странке расправљаће о дисциплинском поступку против председника и још шест чланова Статутарне комисије странке, који је покренуо шеф ДС Зоран Лутовац

ИЗВРШНИ одбор демократа расправљаће на данашњој седници о дисциплинском поступку против председника и још шест чланова Статутарне комисије странке, који је покренуо шеф ДС Зоран Лутовац, сазнају "Новости".

Њима се на терет ставља, како су рекли неки од оптужених чланова овог тела, слобода мишљења и одлучивања. Наиме, они су донели одлуку да су и седница Главног одбора коју је за 17. мај заказала једна трећина незадовољних чланова, али и она коју је за 31. мај сазвао Лутовац - у складу са Статутом.

Због оваквог гласања, Лутовац је против седам од девет чланова Статутарне комисије покренуо дисциплински поступак.

Драган Радуловић, заменик председника Статутарне комисије, коме би у суботу требало да се "суди", послао је писмо Председништву и Извршном одбору, у којем их обавештава да се неће појавити на данашњој седници, како би "и тиме допринео да ова брука ДС прође у тишини и што пре се заборави".

Он је у своју одбрану цитирао и део Статута ДС, у којем се јасно каже да "члан странке не може бити позван на одговорност због изнетог мишења или гласања у оквиру органа странке":

- Ако би, и поред недопуштености, овакав поступак био настављен, изазвао би низ апсурдних ситуација. Пре свега, ко је тај, поготово у случају Статутарне комисије, ко одређује које су одлуке "исправне"? За колико "неисправних" одлука треба гласати да би се повео дисциплински поступак? Шта бива са починиоцима ако стално гласају "неисправно", али су у мањини, па се доносе "исправне" одлуке? Кога гонити кад је гласање тајно, а већином донета "неисправна одлука" - упитао је у писму Радуловић колеге.