Брнабић поручила: Ситуација у региону све комплекснија; Поједини политичари стварају тензије

Танјуг

петак, 29. 05. 2020. у 12:32

Брнабић поручила: Ситуација у региону све комплекснија; Поједини политичари стварају тензије

Фото: Н. Скендерија

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ситуација у реигону, нажалост, постаје све комплекснија, зато што поједини политички актери стварају политичке тензије

БЕОГРАД - Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да ситуација у реигону, нажалост, постаје све комплекснија, зато што поједини политички актери стварају политичке тензије, иако је свима у интересу боље повезивање и већа стабилност, на шта ће Србија наставити да позива.

"Нема јасније ствари него да је свим грађанима у региону, где год да су и које год националне припадности били, да је важно да регион буде много боље повезан и стабилнији него што је тренутно", рекла је Брнабић на међународној конференцији "Свет после корона вируса" у оквиру иницијативе "Београдски стратешки дијалог".

Истиче да је регион мали и да су упућени једни на друге, као и да ће једино ако смо добро добро повезани и имамо стабилан регион можмео да испунимо све наше потенцијале.

"Зашто тренутно имамо неке регионалне нестабилности? То је комплексно питање. Мислим да неки политичари у региону прибегавају томе и политички стварају нестабилности како би прикрили неке друге ствари и не би морали да одговарају зашто им економије не стоје боље и зашто Србија економски иде брже од других".

Брнабић додаје да такве ствари иду на њихову штету, али да то има негативне последице и на нас у Србији, јер смо приморани да балансирамо између оног што је политички и економски добро за наше грађане и тога да неком само одговорим и завршимо са тим или кажемо, на пример, "у реду, уведите реципрочне мере".

"То није паметно и промишљено и одоговорно према нашим грађанима", казала је она.

Брнабић истиче и да ће Србија наставити да позива на економску сарадњу односно на међународном плану на глобализам и мултилатерализам, а на микро нивоу, то јест у региону, на боље повезивање и стабилност.

Како каже, остајемо са огромним питањем, а то је питање КиМ и дијалога Београда и Приштине.

Премијерка се нада да ће тај дијалог бити ускоро настављен, али да се присећа да је 21. новембра 2018. требало да присуствује полагању камена темељца за научно -технолошки парк у Нишу, али да је била спречена пошто је тада Приштина увела сто одсто таксе на робу из централне Србије и БиХ.

Додаје да ће тај парк бити отворен 9. јуна, а да се по питању такси Приштине још ништа није променило.

"Ми нисмо узвратили реципрочним мерама", нагласила је премијерка и додала да је поражавајућа да је такво понашање Приштине било директно кршење ЦЕФТА споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању и да је, ипак, Приштина све то урадила без последица, а Србија била остављена сама да се бори са тим.

Додаје да Србија мора да балансира, али да остаје посвећена европским интеграцијама и да је криза због корона вируса показала све снаге и предности паметне политке коју водимо као земљла, тако што смо посвећени европским интеграцијама, али и политике којом ни по коју цену нећемо угрозити наше партнере Кину, Русију и друге.

"То је у највишем интересу грађана Србије и том политиком ћемо се и даље водити", поручила је она.

Коментари (2)

Деки

29.05.2020. 14:33

Тачно, ситуација постаје све комплекснија, али између региона и Србије! Међу осталим земљама региона, влада разумевање, сарадња, слога и пријатељство. Да ли је то довољно алармантан податак, да најзад ставите тај прст на чело? Да ли је куцнуо последњи час, да се запитамо, шта то погрешно радимо, када нас .., ајде да кажем, нико не воли? Докле ћемо форсирати погрешну, обрнуту логику, по којој си ти једини у праву, док сви други греше? Виде то земље ван региона, много боље него ми сами,па се чуде.

Netacno

29.05.2020. 19:33

@Деки - Da si imalo razmislio i analizirao medjusobne odnose i neslaganja medju zemljama Evrope,posebno Skandinavskih zemalja vezano za tretiranje i primenu mera Pandemije Korona virusa Konebi nikad ne bi napisao takve nepromisljene ocene.