Показаћу презир према свима који Србију ДОЖИВЉАВАЈУ КАО ОТИРАЧ: Вучић говори на конференцији „Свет после вируса корона“

Novosti online

петак, 29. 05. 2020. у 10:23

Показаћу презир према свима који Србију ДОЖИВЉАВАЈУ КАО ОТИРАЧ: Вучић говори на конференцији „Свет после вируса корона“

Фото: Н.Скендерија

Председник Србије Александар Вучић говори у Београду на међународној конференцији "Свет после вируса корона"

Председник Србије Александар Вучић говори у Београду на међународној конференцији "Свет после вируса корона".

- Драги пријатељи, припремајући се за данашњу дискусију добио сам три предлога излагања и говора и сва три су одлично написана. Ја сам мислио да је време да можда говорио отвореније о две ствари - како сагледавамо односе у свету и позицији Србије и како ћемо реаговати на економске и здравствене изазове - каже председник Вучић отварајући конференцију.

Како је навео цело човеченство је суочено са епидемијом и питање је како ће изгледати свет по окончању панедемије корона вируса.

- Пред нама су изазови какве човечанство није видело. Почећу од прве ствари - како изгледа свет и да ли се нешто применило у претходних 6 месеци. Тих 6 месеци донели су драстичне и драматичне пормене у свету геополитике. Пре свега ако сагледате утицај који је криза поводом коронавируса имала на економије нејвећих земаља увидећете велику снагу са којом из пандемије излазе две силе - Немачка и Кина - каже Вучић.


Објаснио је да је Немачка доминантна апсолутно у Европи током епидемије корона вируса.

- Са друге стране, Кина је прва успела да се избори са пандемијом и показала је жељу да наставио оно што је била америчка позиција претходнијх 70 година а то је глобализација. Успела је да покаже и ту дозу солидарности коју други нису успели да покажу - каже Вучић.

Додао је да Америка бележи велике жрве и економске тешкоће због пандемије, али да ће се она опоравити.

- Ми као мала земља смо у неупоредиво великом проблему - каже Вучић.

- Извињавам се што ове ствари говорим први у Европи. Ти исти који су ме оптуживали, данас ме подржавају. Оно што приличи Јупитеру, не приличи волу. Сувише смо мали, сувише сам неважан када треба да говорим истину, када треба да то раде они много већи. У светским оквирима се догађа још нешто што је важно, а сведочимо од 2016. године, када је у Давосу примећена велика промена. Био је глобалистички приступ САД у којима су желели да буду лидери либералног света, а истовремено имају највећу контролу и утицај на догађаје у свету. А онда су кренули сви да одустају од принципа тржишне економије, и одједном Кина утрчава у тај простор и каже - ми смо за глобализацију, јер не осећају страх ни од кога и јер могу да победе свакога у фер тржишној утакмици.

- Има оних који ће критиковати, увек ће тако бити. Али ако дођемо до просечне плате од 510 евра, да имамо мањи јавни дуг од осталих, кад се очекује у почетку 2022. године да престигнемо Хрватску по укупном БДП-у, видите да проток роба није важан.

- Сви мисле да имају право да говоре о решењу за Косово и Метохију. Сви мали који немају везе са тим, силе... А када бисмо ми реч рекли о њима - мешамо се у унутрашње ствари, реметимо стабилност. Нема ко нам није очитао буквицу о потенцијалном решавању "косовског чвора". Свако од њих мисли да има више права, да смо ми неки недозрели људи којима треба да се објасни какво је решење. Моја кривица и кривица Србије је у томе што нисам умео, смео, због историје, а не због себе, да сакријем презир који су се тако понашали према Србији. И док сам председник, тако ћу се односити према свима који мисле да смо ми отирач о које могу своје прљаве ноге да обришу, да нас газе и да нам кажу да треба да будемо поносни како се понашају према нама. Поука је да остајемо на европском путу, али нећемо ићи против наших савезника и оних који су помагали током пандемије. Радићемо и са Кином и са Русијом. Решио сам да одговорим свима који ми држе придике о сарадњи са НР Кином.

Конференција ''Свет после корона вируса'' се одржава у оквиру иницијативе "Београдски стратешки дијалог", а како су најавили организатори, кроз три тематска панела биће посвећена анализирању геополитичких, економских и здравствених аспеката пандемије корона вируса.

Коментари (43)

Đeki

29.05.2020. 10:59

Нико неће понижавати Србију. Према свима треба имати однос какав они имају према нама.

Zeljko85

29.05.2020. 11:25

Svaka mu čast na svakoj izgovorenoj rečenici na ovom sastanku. Da se zna da Srbiju ne mogu više da gaze.

Пикац

29.05.2020. 11:36

Коначно реална слика, а не мантра да нешто нема алтернативу.

Taki

29.05.2020. 12:29

Put kojim ide Srbija vodjena Vladom RS je ispravan.Postupanje tokom pandemije potvrdilo je da je pravac dobar.!

Kosta

29.05.2020. 12:55

Srbija je pokazala koliko je velika i jaka, iako je mala, koiko može da se brzo oporavi i nastavi svoj trend privrednog rasta, i dostigne najboje rezultate u Evropi !

Sonja

29.05.2020. 13:02

Kina naravno izlazi još jača, ali možemo slobodno reći da se i Srbija u doba krize pokazala da je jedna ozbiljna i odgovorna država.

Nikola Mandić

29.05.2020. 13:24

Zahvaljujući predsedniku Srbija više nije ista mnogo je jača i cenjenija u svetu.Nema više povlačenja,

Rajko

29.05.2020. 15:12

Što se tiče krize pokazali smo sebi i svetu koja je naša jačina! Izborili smo se stoički i bitno je da tako snažni i ostanemo.

Una

29.05.2020. 15:27

Nasa zemlja je mala ali je jaka u svakom pogledu, nas predsednik nece dozvoliti da nas niko gazi i ponizava vec hrabro zastupa interese Srbije.

Aco

29.05.2020. 15:39

Mislim da su mnoge zemlje ljubomorne jer je Srbija jedina izasla kao pobednik iz ove epidemije i sa najvecim ekonomskim rastom.

Marija

29.05.2020. 16:13

U vreme korone, Srbija se snažno borila.. Naravno da se osete posledice, ali i to će se brzo vratiti u normalu.

Marija

29.05.2020. 16:42

Mislim da smo jedna od boljih zemlja koja je uspela da se sa ovim virusom izborila kako treba.

Ivka

29.05.2020. 16:47

Srbija se jako dobro izborila sa ovim virusom, tako da će i naš život nakon ove epidemije biti uglavnom isti kao i pre.

Lepa

29.05.2020. 17:18

Predsednik nece dozvoliti nesto sto nije u interesu Srbije, koja iako mala uspeva da prevazidje trenutne probleme i nastavi svoj razvojni put.

Kale23

29.05.2020. 17:59

Bili smo jako odgovorni i spremni kada je počela cela situacija sa korona virusom.Zahvalni smo stručnom štabu i predsedniku što su bili tu da zaštiti svoj narod.Sada nastavljamo da pravimo uspehe i napredke za svoju zemlju.

Miso.Pec

29.05.2020. 18:41

Slažem se sa svim što je izneo presednik ali po pitanju Kosova i Metohoje mi sami moramo da imamo više samopoštovanja,da se držimo rezolucije 1244 UN,da se distanciramo od podela,razmena i razgraničenja a posebno od izjava da mi nemamo metra našeg na Kosovu i Metohiji.

Sanja

29.05.2020. 19:19

Dobrim merama zastitili smo zivote ljudi ,a i ekonomiju,zato bez puno problema nastavljamo svoj razvojni put.

Radojica Radan

29.05.2020. 21:37

Bitni su odlasci na međunarodne sastanke i održavanje veza i dobrih odnosa sa svima

Mila

29.05.2020. 21:46

Ovakve promene su dovele do velikih promena, vala i dokazalo se ko su prijateljski narodi nase zemlje! Ja se nadam da se virus nece vracati.

Nikola

29.05.2020. 22:50

Neke zemlje iz regiona napadajući Srbiju pokušavaju da se dodvore moćnicima sa Zapada.

Laka

30.05.2020. 08:37

Neke drzave iz regiona napadajucii Srbiju pokusavaju da se dodvore mocnicima sa Zapada.....

Sava

30.05.2020. 18:35

Nemoj pokazivati prezir nego donesi, kao što je uobičajeno u međunarodnim odnosima, recipročne mjere.