КОМЕНТАР: Опомена

Драгана Зечевић

петак, 29. 05. 2020. у 15:07

КОМЕНТАР: Опомена
Милорад Сташић (86) претучен је јер је албанског чобанина опоменуо да је то његова имовина

ГОТОВО да нема дана да Срби повратници у Метохију, и њихова имовина, нису на мети Албанаца. Чак и стари и немоћни, попут Милорада Сташића (86) којег је чобанин Албанац претукао мотком.

Тукао га је док је немоћни човек покушао да се са своје ливаде докопа дворишта и куће. А нападнут је јер је албанског чобанина опоменуо да је то његова имовина. Осим ливаде и воћњака надомак куће, Сташић има и оранице поред Бистрице. Поседује десет хектара имања. И то је суштина напада.

Албанци желе да се докопају српске имовине коју су већим делом узурпирали. Зато нападају повратнике, а расељене хапсе на административним прелазима. Јер, довољно је да неко пожели да се врати на имање и нађе се на удару лажних оптужби суседа Албанаца, по правилу узурпатора. Иако је право на имовину, као и живот, основно људско право, то за Србе повратнике на КиМ не важи. Готово ниједан напад на њих није разрешен.

- Овим нападима се обесмишљава повратак расељених - оцењује министар за повратак Далибор Јевтић.

А председник Привременог органа општине Клина Божидар Шарковић истиче да је у Метохији и даље 80 одсто имовине у власништву Срба. Међутим, поразне су бројке о расељеним Србима који су се за две деценије вратили у метохијске средине на КиМ. Од близу 80.000 Срба, колико их је било до 1999, вратило се свега њих око 2.000. У Клини од око 9.000, има 350 повратника, у Истоку од 8.600 сада 590... Од 38.000 Срба у општини Пећ сада их има мање од 1.000. Од 12.500 Срба у Ђаковици остале су три монахиње, у Дечанима од око 1.000 Срба, осим монаха у манастиру, сада је само троје...

А о сулудој узурпацији српске имовине најбоље говори пример у Ђаковици, где је на старом српском гробљу саграђено импозантно здање зграде Општинског суда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације