После Црне Горе “РАМПУ” за Србе спустили и Хрвати: Поставили критеријум који важи само за држављане Србије

В. М. - В. К.

петак, 29. 05. 2020. у 06:46

После Црне Горе “РАМПУ” за Србе спустили и Хрвати: Поставили критеријум који важи само за држављане Србије

На приморју у Црној Гори надају се гостима из Србије

Из Подгорице потврдили меру према нашим држављанима, а "прекопирао" их и Загреб

СРБИЈА и даље не задовољава критеријум за отварање граница - 25 оболелих од вируса корона на 100.000 становника, па ће одлука Владе о забрани уласка грађана те земље у Црну Гору и даље остати на снази.

То је јуче у Подгорици саопштио Милутин Симовић, потпредседник Владе и председник Националног координационог тела, у парламенту, где је одговарао на посланичка питања. Истовремено, премијер Хрватске Андреј Пленковић најавио је отварање границе за туристе из 10 европских земаља, а на списку, такође, нема Србије. Он је казао да ће листа бити проширивана "у складу са ситуацијом".

Одлука Подгорице, која се не заснива на епидемиолошкој математици, јер рампа не важи, рецимо, за Немце и Пољаке иако не задовољавају здравствене критеријуме, још изазива гнев међу званичницима у Београду.

Taко је премијерка Ана Брнабић рекла да је то "савршено јасна" порука Подгорице да су грађани Србије непожељни у Црној Гори. Она је оценила да је та одлука "класичан случај када политикантство замагли економски интерес и оно што је добро за вашу привреду и грађане":

- Та њихова одлука је вођена политичким мотивима а што се тиче поруке премијера Марковића да сам могла да га позовем како би ми разјаснио ту одлуку, нема шта да ми је неко образлаже, све ми је савршено јасно.


Фото Танјуг

Брнабићева је навела и да верује да ће Подгорица променити одлуку под притиском туристичког сектора.

- Верујем да ће бити великог притиска хотелијера јер је туризам највећи део њихове економије и зато су наши грађани веома добри туристи. У једном тренутку ће попустити под притиском и верујем да ће нас онда позивати да дођемо у Црну Гору. Ја позивам грађане да не иду тамо где су непожељни, али где год да оду Влада Србије ће бити отворена за сарадњу.

Шеф дипломатије Ивица Дачић запитао како је могуће да српски држављани нису здравствена опасност за Грчку, Бугарску и Мађарску, које отварају границе за наше грађане, док за Црну Гору јесу?

Фото Танјуг

На одлуку Подгорице реаговао је и званичник Стејт департмента и амерички изасланик за Западни Балкан Метју Палмер:

- Црна Гора има право да успостави параметре за то ко може да уђе у земљу и постоји епидемиолошка компонента у процесу доношења те одлуке, али Подгорица треба и да пажљио размотри како би то могло да утиче на односе са важним суседом и како ће утицати на летњу туристичку сезону с обзиром на важну улогу српских туриста у црногорској економији.

Фото Танјуг

Тензије је донекле покушао да ублажи амбасадор Црне Горе у Србији Тарзан Милошевић, који је рекао да списак земаља према којима Подгорица отвара границе није коначан:

- Нама је највећи интерес да отворимо границе са Србијом. Мислим да ће се актуелна ситуација у вези са отварањем граница решити у наредних десет дана. Срби и Црногорци су братски народи.

Иначе, одлуку да отвори границе за држављане више земаља, међу којима је и Србија јуче је донела БиХ.

ДОДИК: МИЛОВИ СЕЈУ СТРАХ

ЦРНА Гора се неће стабилизовати све док на демократски начин не реши питање Срба у тој земљи - од права на језик, до свих осталих права која једном народу припадају, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.

Фото Танјуг

- Негирање српског идентитета у Црној Гори је негирање саме Црне Горе. Отимање храмова СПЦ и хапшење црквених великодостојника сигурно није начин да се Црна Гора легитимише као демократска држава. Власт у Подгорици требало би да престане да плаши своје грађане како неко има нешто против црногорске државности. Ту мислим на сејање страха од Србије.

БЕОГРАДСКИ СИНДИКАТ

ГРУПА "Београдски синдикат" реаговала је на видео-спот општинског одбора ДПС Никшић у којем је у промоцији туристичких и фестивалских дешавања у том граду искоришћен снимак њиховог наступа, иако им је, подсећају, од фебруара забрањен улаз у Црну Гору уз образложење да "представљују опасност по националну безбедност".

Коментари (17)

Gavrilo Princip

29.05.2020. 07:40

Umesto sto kukumavcimo, zasto ne pogledamo istini u oci i ne zapitamo se - zasto je kod nas veci procenat obolelih nego u svim tim pobrojanim zemljama??

rok

29.05.2020. 14:28

@Gavrilo Princip - valjda je svima jasno,samo ovom nije.treba se malo vise posvetiti racunu,nauciti osnove.

Lax

29.05.2020. 07:48

Ko ode dole, a da eventualno nema svoju kuću, nego da im plaća smeštaj - taj je lud i nema trunke samopoštovanja...

Mali Radojica

29.05.2020. 07:59

Trebali su nesto drugo da smisle: cak i da se uzme taj kriterijum, zvanicni podatak je da Nemacka ima 35 Infiziranih na 100.000 stanovnika a ipak ima dozvolu da udje i u HR i u CG

Mr Majestyk

29.05.2020. 08:17

Izračunajte vi to ponovo za Nemačku i Poljsku. Obe zemlje imaju daleko manje aktivnih slučajeva zaraze nego Srbija, po glavi stanovnika. Poljska nema ni duplo više ukupno zaraženih na 5 puta više stanovnika, a Nemačka ima oko duplo više aktivnih slučajeva na 10 puta više stanovnika od Srbije.

Миле 666

29.05.2020. 09:45

Кога је брига. Тамо иду другосрбијански снисходљивци и дудуци неспособни да науче основе енглеског.

Vla

29.05.2020. 10:50

Trcite braco Prema lipoj njihovoi kao I Prema milogorcima, treba da im ostavite pare, nema nigde mora, pitam vas da li ste nekad bili u Bugarsku ili Rumuniju, Spaniju, destinacije Koje su jeftinije od Lipe njihove I od milogoraca

Zocky

29.05.2020. 11:31

Што се мене тиче, могу да оставе затворене границе за Србе, бар до октобра...

Čečen

29.05.2020. 13:52

Mislio sam da letujem u CG kao uvek,sada se usmeravam prema Burgasu. Jer u CG ništa nije sigurno.

друг Чабор

29.05.2020. 14:15

само бојкот! робе, банака, осигуравајућих кућа...не купујем ништа што долази из Хр, Сло...а Цг ни нема свју робу!