Брнабић открила и да ли ће грађани имати осигурање кад оду у иностранство: Сасвим ми је јасно да су грађани Србије непожељни у Црној Гори

Novosti online

четвртак, 28. 05. 2020. у 19:06

Брнабић открила и да ли ће грађани имати осигурање кад оду у иностранство: Сасвим ми је јасно да су грађани Србије непожељни у Црној Гори
Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да се не обазире превише на разлоге због којих није отворена граница ЦГ и Хрватске за Србију
Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да се не обазире превише на разлоге због којих није отворена граница ЦГ и Хрватске за Србију.

"Ми смо данас кренули електронски упис првака", истакла је Брнабић на почетку емисије Фокус на ТВ Б92 као велику вест за Србију.

Рекла је да се не обазире претерано на то ко у овом тренутку не дозвољава грађанима Србије да уђе у ову земљу, не бих коментарисала разлоге Хрватске и Црне Горе.

"Хрватска је отворила само према земљама ЕУ, можда не рачунају на туристе из Србије."

Истиче да се виши фокусира на то да лепоте Србије представи нашим грађанима.

Рекла је да не верује да ће осигуравајуће куће осигуравати путовања у иностранство.

Истакла је да се путовањем по Србији помаже домаћа економија.

"Не видим да постоје било какви неспоразуми, савршено ми је јасна порука Подгорице да су наши грађани непожељни у Црној Гори. Мислим да је та одлука погрешна", истакла је Брнабић на питање како коментарише поруке из Црне Горе и изјаве политичара, нагласивши да честита Црној Гори на похвалама многих земаља, али - она их није видела.

"Верујем да ће брзо бити промењена та порука и потпуно другачија, да ће нас позивати тамо. Ја позивам грађане Србије да не иду тамо где су непожељни."

Вучић има то знање да каже у једној реченици, а то је, како га је цитирала: "Ја не желим да улазим у то блато."

Истиче да је за најбоље могуће односе са Црном Гором и жао јој је што су у последње време изабрали тај пут, "којим се ви у 21. веку бавите формирањем и оснивањем цркве, уместо да се бавите дигитализацијом и подршком секторима који могу задрже младе у региону".

"То је њихово право да раде, наша обавеза је да поштујући европске вредности утичемо на то да права Срба у Црној Гори буду заштићена. Као што Мађари, Румуни и други говоре са нама о заштити њихових националних мањина у Србији."

"Ја сам чула да не чинимо довољно за Србе у ЦГ и да радимо против власти ЦГ. Између те две крајности не знам како да одговорим ни на једну ни на другу."

"До пре доношења закона када су односи почели да се кваре, ми смо заиста имали одличне односе. Са премијером Марковићем немам ниједан проблем", истакла је она."

Напомиње да Србија има само један једини интерес - регионалну стабилност, јер од тога зависи бољи живот грађана Србије. Зато наша држава ни не уводи реципроцитет. Политичари у региону не виде да неке одлуке утичу на економију зарад понеких политичких поена, сматра она.

"Не желимо да учествујемо у тим играма, које су игре прошлости. Ми идемо у будућност. Да смо увели мере реципроцитета увели бисмо забрану за 28 одсто Срба који живе у Црној Гори, бесмислено. Србија је отворена земља, ми желимо да људи долазе овде."

Како у ЕУ гледају на такве одлуке?

"И недостатак реакције је нека реакција."

Не жели да расте евроскептицизам грађана Србије.

"Ми смо у сваком смислу усмерени на ЕУ. Пуновправно чланство ће нам донети много тога доброг, да кренемо од тога да добијате неупоредиво више новца."

Критиковала је Драгана Ђиласа и опозицију јер су писали ЕУ током ванредног стања.

"Драган Ђилас је успео да измоли мноштвом писма оно што је мени тужно, донекле поражавајуће, и током времена пандемије коронавируса, која је највећа криза након Другог свестког рата, криткујући оно што ради Влада Србије, уместо да ради са нама да имамо довољну заштиту у Србији, довољно волонтера... Све су то могли да ураде из опозиције, иако су ванпарламентарни. Уместо тога решили су да пишу ЕУ."

Одбацила је критике да је СНС све време у кампањи.

"Ако неко говори да је неко све време у кампањи, као што кажу СНС - логички, ако сте увек у кампањи, онда никад нисте у кампањи."

Брнабићева је навела да је поражавајуће рећи да неко ко ради свој посао током кризе у кампањи.

"Председник је обилазио нека жаришта, што је прво његов посао, друго израз солидарности са грађанима. То ми говори да шта год да смо урадили критиковали би. Да није ишао нигде критиковали би."

За жалбе опозиције на изборне услове каже да имају велику ману - они који негодују сами су доносили законе против којих се сада боре.

"Сви ти који кукају ЕУ и европарламентарцима, не верујем да су и у једном третнуку рекли - да ја сам тај који је тај закон усвајао. Ништа се није променило, осим што су опозиција, па им ти изборни закони не ваљају."

На коснтатацију да према истраживањима да у парламент могу да уђу само три странке, и неки кажу да је из тог разлога смањен цензус, одговара:

"Они који критикују кажу да неће бити довољна заступљеност у парламентиу, а када се спусти цензус, критикују и то. Да се вратим на медије, пошто се много теза врти у јавности, чини ми се да наши грађани губе јасну слику око свега тога. Покушаћу да подвучем јасну црту. Прво изборни услов -, изборни закони нису мењани, донети су када су ДС и сви њихови сателити били на власти. Када протестују против тих закона, протестују људи који су их правили. Друго, што се тиче медијске слике, свако ко је искрен, рећи ће да од 2012. године и данас да је то небо и земља, у смислу да ви 2012. заиста нисте имали опозиционе медије, били су у потпуности затворени за оне који су мислили другачије него владајућа гарнитура. Када видите колико је тада СНС била у медијима... Ви данас имате читав спектар медија коју су негативни према власти. Све што ми урадимо није добро. И трећа ствар, како год било, када су желели разгворе у парламенту, председница парламента је сазвала - бојкотовали су, онда су тражили разговоре у различитом формату па су се правили разговори на ФПН-у, и то су бојотовали, па су звали европарламентарце као да ми не можемо као нормални људи да седнемо и договарамо се, онда су и то бојкотовали... То није био интерпарламентарни дијалог јер су биле и странке које нису у парламенту, него међустраначк. Председник Вучић је сазвао састанак за договор око престанка кампање и наставка. Произашло из свих тих разговора смањење цензуса, што иде на руку опозиционим странкама и потпуно је на штету СНС, али ће повећати репрезентативност грађана у парламенту."

Каже да ће смањенеј цензуса бити одлично за опозицију и демократију у Србији.

"Не мислим да је то тако добро за СНС, биће изазова направити већину у Скупштини, јер ће бити много више стрнака и групација у парламенту и биће изазов направити већину. На експлицитан захтев странака из друге рунде разговора Вучића јесте да потписе не оверава само нотар, већ и општина, што је добро за те странке, али је на уштб СНС, која је већ предала потписе. Али , то ће све да допринесе демократији у Србији, и већу репрезентативност у парламенту. СНС је увек била та која је говорила шта је боље за Србију, а не за странку."

Коментари (3)

GlasačNeBot

28.05.2020. 19:21

U svim mestima sem Ulcinja, Srbi cine vecinu i odnosu na Milogorce. Milo upravo to i hoce,da ne idemo kod tih Srba da bi mogao da manipulise njima kad ne budi imali leba da jedu

zoro

28.05.2020. 22:01

Šta ja tražim u ekološkoj državi kada na Bečićkoj plaži u julu mesecu plivaju govna sedam dana. Navodno bila havarija u hotelu! Mene to ne zanima stalno nešto izmišljaju. Ove godine odoh u Ohrid

Neverni Toma

30.05.2020. 00:39

E sada me jos interesuje sta je otkrila u tom bombasticnom naslovu, hocemo li imati osiguranje ili ne. Po njenom obicaju hiljadu reci a nista nije rekla. Tek sada nista neznam. Hvala na pojasnjenju.

Srbin

30.05.2020. 12:30

Ove godine u Herceg Novi. Malo do Ostroga, malo da vidim prijatelje, malo guslarako veče, pa u povratku na grob Marku Miljanovom. Crna Gora TOP.