Јевтић и амбасадор Брату разговарали о потреби већег ангажовања институција у спречавању инцидената

Д.З.

28. 05. 2020. у 18:43

Јевтић и амбасадор Брату разговарали о потреби већег ангажовања институција у спречавању инцидената
Последњи инциденти у којима су Срби повратници били на мети нападача били су главна тема састанка између министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића и амбасадора ОЕБС-а на Косову Јан Братуа

Последњи инциденти у којима су Срби повратници били на мети нападача били су главна тема састанка између министра за заједнице и повратак Далибора Јевтића и амбасадора ОЕБС-а на Косову Јан Братуа.

Током сусрета два званичника је закључено да је неопходно веће ангажовање свих институција на Косову у решавању безбедносних инцидената који су задњих месеци погодили српску заједницу и повратничке средине.

-Мисија ОЕБС-а на Косову са жаљењем гледа на све што се догађа и забринута је због учесталих напада на Србе и њихову имовину на Косову-казао је амбасадор Брату и истакао да је мисија ОЕБС-а повећала своје присуство у местима где су се дешавали безбедносни инциденти у којима су мета били Срби повратници и да су већ предузете активности на локалном, регионалном и централном нивоу у циљу институционалног решавања оваквих проблема.

Министар Јевтић је током састанка захвалио амбасадору и мисији ОЕБС-а на Косову што адекватно реагује и осуђује све инциденте који погађају невећинске заједнице и њихову имовину.

Имамо примере да када представници међународних организација више говоре о проблемима невећиснких заједница на Косову и када постоји веће ангажовање, долази до позитивних промена. Управо због тога је неопходно да се сви активније укључимо у заштити права заједница и спровођењу закона- казао је министар .

На данашњем састанку закључено је да све заједнице, треба да имају једнака права и уживају једнаку заштиту на Косову и с тим у вези је потребна већа посвећеност и ангажман појединаца и институција на Косову.На крају састанка је договорено да се покрене више иницијатва и конретног заједничког деловања свих инситуција у циљу заштите имовине и живота повратника.

Јевтић разговарао са командантом КФОР-а о безбедносној ситуацији

Безбедносна ситуација на Косову и у повратничким срединама била је тема састанка министра Далибора Јевтића и команданта Косовских снага предвођених НАТО (КФОР), генерал-мајора Микеле Риси.Министар за повратак и заједнице


Јевтић је изразио забринутост за безбедносну ситуацију у повратничким срединама после неких прекршаја над Србима и њиховом имовином, наводећи да је потребан већи ангажман свих релевантних институција за решавање безбедносних питања на Косову и изградњу поверења српске заједнице.

На крају састанка, Командант КФОР-а је потврдио посвећеност КФОР-а да допринесе сигурном и безбедном окружењу и слободи кретања за све заједнице на Косову, у складу са мандатом КФОР-а на основу Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999.године.

-Министар Јевтић и генерал-мајор Риси наставиће сарадњу. КФОР ће, у складу са својим мандатом УН-а, наставити да сарађује са свим институцијама, посебно косовском полицијом, на заштити имовине и живота и обезбеђивању сигурног окружења за све-наводи се у саопштењу за јавност са данашњег састанка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације