Ако се до 15. јуна формира влада у Приштини: Курти ће пасти пре мера

Д. Р. ЂОРЂЕВИЋ

четвртак, 28. 05. 2020. у 10:04

Ако се до 15. јуна формира влада у Приштини: Курти ће пасти пре мера

Из Приштине су претили пооштравањем прописа

Све је извеснија опција да ће Уставни суд подићи рампу за формирање нове владајуће већине
ТЕХНИЧКА влада Аљбина Куртија вероватно неће стићи да прошири мере реципроцитета према Београду које су биле планиране да се примене од 15. јуна. Наиме, све је извеснија опција да ће Уставни суд подићи рампу за формирање нове владајуће већине у косметском парламенту, а према ранијим најавама из Демократског савеза Косова, који се спрема да предводи нову владу, Куртијеве мере ће се уклонити "као сигнал добре воље" за наставак дијалога са Београдом.

Међутим, и ДСК од српске стране има одређена очекивања по овом питању, а она се односе на прекид кампање за повлачење признавања тзв. Косова.

Када је Куртијева влада 31. марта укинула таксе на српску робу, она је истовремено почела са применом "постепеног реципроцитета" који је као прву меру предвидео да на потврдама које прате производе мора да се упише "Република Косово". Тада је одређено да ће се 15. јуна преиспитати хоће ли се мере пооштравати и ширити на регистарске таблице возила, слободно кретање људи, признавање докумената попут пасоша, личних карата, возачких дозвола...

На питање новинара да прокоментарише најаве из Приштине о увођењу нових мера 15. јуна, председник Александар Вучић јуче је рекао да му је "немогуће да похвата" шта у Приштини раде једни, а шта други желе:

- Трудим се да сваког дана чујем поруке из Приштине, да разумем шта желе, гледамо да градимо пристојне односе, пре свега због Срба који живе на КиМ, да бисмо имали нормалну трговину и да бисмо сачували мир и стабилност.

Аљбин Курти

Он је навео да тренутно нема најаве о покретању дијалога са Приштином и да нема рокова за постизање договора. Како је навео, маневарски простор је веома мали и истакао је да верује да ће се притисци на Србију по том питању наставити.

- Било би фер да нам неко из међународне заједнице каже како виде решење и како виде нешто што би требало у будућности да буде споразум о нормализацији, како то називају. Да ли они под тим подразумевају признање, да ли не подразумевају, а ако подразумевају, како то мисле да изведу - рекао је Вучић.

Он је поручио и да још није добио ниједну премису на којој би могао да гради закључак какав ће њихов предлог да буде, осим што "назире" шта је то што би волели:

- Због тога што би они волели, Албанци не би били пресрећни, али би били неупоредиво срећнији од Срба. И нисам сигуран како то мисле да изведу.


КРИТИКЕ ТАЧИЈУ ЗБОГ ЛАЈЧАКА

ШЕФ дипломатије ЕУ Ђосеп Борељ каже да је будућност целог Западног Балкана у ЕУ, али да се на том путу не може прескочити дијалог Београда и Приштине који се одвија под покровитељством ЕУ. Борељ се огласио дан након што је косовски председник Хашим Тачи изјавио да неће да учествује у дијалогу Београда и Приштине уколико га буде водио европски изасланик Мирослав Лајчак, али да хоће на самит који би водили Ангела Меркел и Емануел Макрон.

Због одбијања да подржи Лајчака, Тачи је јуче критикован из Европског парламента.

Тачи је претходно рекао да нема воље да учествује у процесу који води Лајчак, наводећи како Лајчак и Ђозеп Борељ долазе из земаља које нису признале Косово, као и да има пуно поверење у америчко руководство које "ће успешно закључити дијалог".
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Mali Radojica

28.05.2020. 11:15

kako moze da padne vlada koja i ne postoji? tj, nepriznata od UN i vecine zemalja sveta. Sada neka se igraju Parlamenta, a kad im mocni zastitnici konacno okrenu ledja usled svojih jada, igrace Monopol u zatvoru.