Вучић о разговорима са Приштином: Нема најава покретања дијалога, а нема ни рокова

Танјуг

среда, 27. 05. 2020. у 13:35

Вучић о разговорима са Приштином: Нема најава покретања дијалога, а нема ни рокова

Фото: Н.Живановић

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да тренутно нема најаве о покретању дијалога са Приштином, као и да нема ни рокова за постизање договора
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да тренутно нема најаве о покретању дијалога са Приштином, као и да нема ни рокова за постизање договора.


Упитан да ли су тачни медијски наводи да се "Гренелу жури" и да жели што пре да постигне договор, те када је реално очекивати наставак дијалога, Вучић је одговорио да је и сам изасланик америчког председника за дијалог демантовао да постоје рокови за постизање договора.


Он је навео да се прича о роковима наслушао и да му је глупо да о томе и говори.


"Ако буде било шта о било каквим разговорима бићете обавештени, ја једва чекам да то кажем. Нисам никада бежао од одговорности и увек ћу изаћи са истином пред народ и грађане", рекао је Вучић.


Он је рекао да нема никакве најаве и да се ни о чему не разговара.


"Не знам ни са ким у Приштини да се разговара. Не знам ко тамо кога руши, ко је бивши, ко је будући, ко је на власти, ништа не разумем чудан неки систем", рекао је Вучић.


Он је подсетио да сада имамо разговоре и са ЕУ, под покровитељством Мирослава Лајчака, за кога Албанци кажу да са њим неће ни да разговарају.


"Ја те приче о септембрима, децембрима слушам већ осам година. Сваке године сам издајник, за кога неким чудом највише гласају људи са Косова и Метохије", рекао је Вучић.


Вучић је рекао да Београд мора да буде одговоран и озбиљан и да чува мир и стабилност на КиМ.


"Други посао је да обезбедимо снадбевање у продавницама, наше здравствене установе, просветне институције, да плате стижу редовно свима, да урадимо све што моземо да то још поправимо и више улажемо у инфраструктуру у српским местима", рекао је Вучић.


ВУЧИЋ О ПИСМУ НЕМАЧКОГ И ФРАНЦУСКОГ МИНИСТРА О КИМ


Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је пажљиво анализирао заједничко писмо немачког и француског министра спољних послова у вези са КиМ и додао да би по том питању имао шта да каже, али да ће им то рећи уживо.


Министари су, иначе, позвали на хитно обнављање дијалог Београда и Приштине ради постизања правно обавезујућег споразума.


Вучић је рекао да су притисци на Србе, посебно на Србе у Метохији, стални и да никада неће престати зато што се, додаје, из албанских медија може видети константна кампања против повратка Срба, нарочито у метохијска места.


“''Нећемо да примамо Србе јер су ту почињени велики злочини над Албанцима и ту Срби немају шта да траже'', тако они кажу. И који год би Србин да се врати, они му прво прете, па каменују кућу, па је пале, па уништавају трактор…”, навео је Вучић и додао да таква позиција за наше људе није лака.


Навео је да на северу КиМ ситуација неупоредиво боља, те да је у другим великим српским срединама, од Грачанице до Сиринићке жупе, нешто лакше пре свега због великог броја Срба који ту живе.


“Онолико колико можемо помажемо, реагујемо, упозоравамо да то не сме да буде политика, али то је оно што у овом тренутку можемо да урадимо”, додао је Вучић.

Коментари (55)

Nebojša

27.05.2020. 13:57

Problem kosovskog problema je veoma kompleksan i pod velikom tenzijom! Srbija je spremna za dijalog i kompromis,ali nikada neće pristati na ucene i pretnje!

Zeljko85

27.05.2020. 14:03

Priština čeka sa Vučić prizna Kosovo, jer oni misle da je dijalog isto što i priznanje. I načekaće se jer Vučić neće nikad priznati tu kvazidržavu.

Mrmot

27.05.2020. 14:08

Stanje u Prištini je takvo da se još ne zna ko će formirati vlast. Mi ne možemo pregovarati sami sa sobom. Sve čeka dok se oni ne uozbilje.

Mijo

27.05.2020. 14:15

Srbija nikad neće priznati nezavinost KIM-a. Naš narod na KIM-u će apsolutno biti zaštićen od strane Srbije.

Tara

27.05.2020. 14:25

Pristina nikada nije iskreno zelela dijalog. Srbija jeste ali predsuslov je samo jedan, ukidanje taksi. Kako god, mi smo tu. Cekamo.

Zdravko

27.05.2020. 16:23

Srbija je uvek spremna da razgovara za rešavanje Kosovskog pitanja u interesu svojih građana ali druga strana očigledno nije spremna da nastavi razgovor.

Andjela Zivanovic

27.05.2020. 16:36

Iskreno, Pristini Evropa tolerise mnogo. Mi smo i dalje uz nas narod na KIM i dajemo im punu podrsku. Niste zaboravljeni braco ni za vreme pandemije ni sada!

Milena

27.05.2020. 17:15

Srbija je ozbiljno podigla ugled u svetu i sada smo u mnogo boljoj poziciji sto se tice nekih buducih pregovora!

Rade

27.05.2020. 17:25

Srbija je jasna u svojim stavovima o nastavku razgovora a u Pristini i nema niko ozbiljan s kim bi se moglo razgovarati.

Rasa

27.05.2020. 18:08

Srbija zna svoje nacionalne interese a Priština gubi kompas i sve je veća šansa da se polako ali sigurno Srbija vrati tamongde joj je mesto.

Darko

27.05.2020. 20:05

Vucic svakako zeli dijalog i resenje ali sa Pristinom je to zaista tesko. Pristina je sve osim toga da je normalna.

Bojana

27.05.2020. 21:54

Srbija je oduvek bila spremna za dijalog i razgovore sa Pristinom, ali oni izgleda ne znaju da funkcionisu bez ucena.

Sanja

27.05.2020. 22:29

Srbija je uvek isticala da zeli dijalog i zalagala se da se pronadje zajednicko resenje za obe strane, ali dok god se Pristina ponasa ovako, nema nista od toga.

Aca

28.05.2020. 05:53

Srbija je uvek spremna za dijalog sa kosovskim vlastima.Mora Pristina da popusti da se nadje obostrano kompromisno resenje.

Bojan

28.05.2020. 08:18

Nema pokretanja razgovora sa Prištinom dokle god se za to ne steknu uslovi i dokle god Priština insistira na priznanju Kosova od strane Srbije,.

jana

28.05.2020. 08:22

Teško je boriti se sam za nešto. Prištinske vlasti nijednim gestom nisu pokazali da ima je stalo da se pregovori nastave