Председник Србије прокоментарисао је данас одлуку власти у Црној Гори да затвори границе за грађане Србије и Републике Српске, наводно због процента оболелих од коронавируса у нашој земљи...


- Ја немам никакву сумњу да је реч о политичкој одлуци власти у Црној Гори. Ваљда се хвалите тиме кад имате велики број тестираних и утврдите број оболелих и то не желите да кријете. Како то да је Немачка на листи кад има 30 пута више заражених. Али добро... Боље је да никога не тестирамо и онда нећемо имати оболеле. Наравно да је реч о политичкој одлуци. Мењаће се то, јер ће то захтевати њихови интереси - рекао је Вучић и додао:


- Ми у то њихово блато нећемо да улазимо. Наше границе ће бити отворене. Нећемо да чинимо штету нашем народу који чини 30 одсто становништва у Црној Гори, али ни осталим грађанима те земље.


НАША ПОЛИТИКА ЈЕ ОТВОРЕНОСТ, А НЕ ЗАТВАРАЊЕ ГРАНИЦА


Политика Србије је отвореност, а не затварање граница, поручио је председник Србије Александар Вучић и рекао да је поносан што из Црне Горе долазе млади људи у Србију да студирају и што су изабрали нашу земљу да се усавршавају, као и на томе што ће много њих ту и остати и засновати породицу.


На питање новинара како коментарише то што је јуче слетело 150 грађана Црне Горе, углавном студенти, и да ли је за њих Србија сада безбедна, када треба бесплатно да студирају и да се лече у нашој земљи, Вучић је рекао да то није добар приступ:


- То су дивни млади људи из Црне Горе, неки су од њих национално Црногорци, неки су Срби, а неки Бошњаци и Албанци. Поносан сам што они долазе у Београд на студије и што су изабрали Србију где ће да се усавршавају и где ће многи од њих да остану да живе и где ће многи од њих да добију потомство.


Да ли стварно желите да се вратимо у неко време у којем је наша земља била затворена и у коју нико није хтео да долази, запитао је Вучић.


- Ја желим ово, наша политика то хоће - да људи долазе, не желимо да будемо затворени. Ми хоћемо да људи долазе код нас, не желимо да будемо затворени. Ми смо једва дочекли да отворимо границе - навео је председник Србије.


Додаје да је зато био важан за нашу земљу и састанак са квадрилатералом - Руминијом, Бугарском и Грчком и да стално имамо контакте и са Северном Македонијом и Мађарском и другим земљама, јер мора економија да ради.


- Питаће нас људи где су нам плате и фабрике и где је тај позитиван раст који смо најављивали. Мислите да је то могуће тиме што ћемо да терамо инат и каземо ''е сад нико из ЦГ неће да уђе''. И кога смо тиме победили и преварили, осим себе? Мислим да су они оваквом одлуком само себи уништили неколико дана, недеље, можда и месеци туристичке сезоне и економске сарадње и боље зараде - истакао је Вучић.


Такође, поручио је:


- Да сам на њихом месту (власти у ЦГ) никада то не бих урадио, али нисам, они су много паметнији и бољи и донели су ту одлуку (да затворе границу за Србију) и вероватно виде нешто што ја не видим. Наша политика је отвореност, а не затварање граница.


(информер.рс)