Лидер Двери позван на саслушање због напада на министра и посланике: Бошку прети затвор и до пет година

Д. М.

22. 05. 2020. у 22:51

Лидер Двери позван на саслушање због напада на министра и посланике: Бошку прети затвор и до пет година

Фото: П. Милошевић

Осумњичен за кривично дело насилничко понашање
ПОСЛАНИК и председник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић биће саслушан у тужилаштву у својству осумњиченог због недавног напада на министра здравља Златибора Лончара и посланике испред улаза у зграду парламента.

У Првом основном јавном тужилаштву у Београду, за "Новости" је потврђено да је Обрадовић добио позив за саслушање, а лидер Двери је поручио да ће се одазвати и да се неће позивати на посланички имунитет.

За кривично дело за које се Обрадовић сумњичи - насилничко понашање из члана 344, став 2, у вези са ставом 1 Кривичног законика - запрећена је казна затвора од шест месеци до пет година.

Двери су саопштиле да је Обрадовић добио позив да у четвртак, 28. маја у 10 часова, дође на саслушање у својству осумњиченог због кривичног дела насилничко понашање. Наводе и да је позив потписала Биљана Мићановић, заменик јавног тужиоца.

Посланици Двери и њихове присталице, на челу са Обрадовићем, 8. маја су организовали протест испред главног улаза у Скупштину Србије. Тада је дошло до кошкања и гурања са посланицима владајуће коалиције и министром Лончаром, којем је Обрадовић пиштаљком дувао у лице. Из инцидента који су изазвали Обрадовић и присталице Двери, посланик Марјан Ристичевић изашао је са физичким повредама и поцепаним сакоом.

- Српски покрет Двери се радује доказивању истине о ономе што се заиста десило 8. маја на протесту испред Дома Народне скупштине и очекује одбацивање кривичне пријаве против Обрадовића и још тројице осумњичених. Сада је Тужилаштво на потезу да покаже и докаже да ли у Србији постоји владавина закона и да ли ради независно од извршне власти и неселективно према свим учесницима политичког живота, без обзира на то да ли су из власти или опозиције - наводе у Дверима, и додају да се надају истом таквом откривању истине и у случајевима пријава које је Обрадовић поднео против представника актуелне власти због многобројних афера.

Фото Твитер

ВРЕЂАЊЕ, ЗЛОСТАВЉАЊЕ, ТУЧА...

У КРИВИЧНОМ законику, у члану 344, наведено је да се под насилничким понашањем подразумева када неко грубим вређањем или злостављањем другог, вршењем насиља према другом, изазивањем туче или дрским или безобзирним понашањем значајније угрожава спокојство грађана или теже ремети јавни ред и мир. За то је предвиђена казна затвора до три године. Уколико је овакво дело извршено у групи или је при извршењу дела неком лицу нанесена лака телесна повреда, или је дошло до тешког понижавања грађана, санкције се повећавају до пет година затвора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)

Sonja

22.05.2020. 23:16

Normalno je da u jednoj demokratskoj državi, svako odgovara za svoje postupke, a naročito ako ugrožava druge. Za ovakvo divljacko ponasanje i narusavanje bezbednosti Obradovic i treba da odgovara!

Dare

22.05.2020. 23:20

Takvi kao sto je Bosko i ne zasluzuju da budu na slobodi, jer onakvo nasilnicko ponasanje ne dolici niti jednom politicaru.

szygb

23.05.2020. 08:16

Uskoro Obradoviću ističe poslanički mandat, i neće moći više da ga štiti za stvari koje je uradio.

Bojan

23.05.2020. 09:21

Zakon za sve treba da je isti.Pa i za Boska Obradovica.Ako njega ne osude,znaci svak ispred skupstine ima pravo da udara poslanike i da neodgovara.

Sanja

23.05.2020. 09:24

Krajnje je vreme da Boško Obradović počne da snosi posledice svog ponašanja! Njegova bahatost više ne sme biti tolerisana!

Dejan

23.05.2020. 09:47

Svi smo videli Boškovo nasilničko ponašanje i logičan sled događaja je da odgovara za svoja dela.