ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић открио је да је на састанку са амбасадорима земаља Квинте у четвртак упитао шта они то виде као суштинско решење за питање Космета, али да одговор није добио.


- Не знам шта је то што би могли да понуде. Назирем шта би могло да буде, а, ако то буде, онда ће одговор бити "не" - поручио је Вучић.

Вучић је рекао и да није добио понуду о размени 17 српских села у околини Лепосавића и Зубиног Потока, у замену за Прешево, Медвеђу и Бујановац. Овакво "решење" за косметско питање поменуо је пре неколико дана потпредседник Демократског савеза Косова Љутфи Хазири, рекавши да "када би био премијер, да би пристао на размену поменутих територија".

- Каквих 17 села? Ми имамо четири општине на северу: Лепосавић, Зубин Поток, Звечан и Косовску Митровицу. Имамо још шест признатих већинских општина, у које нису урачунати Прилужје, Племетина и Бабин Мост - навео је Вучић.

О изјави Хашима Тачија да сања да Косову припадну Прешево, Медвеђа и Бујановац, Вучић је рекао: "Нека то остане на сновима".

Коментаришући изјаву америчког амбасадора Ентонија Годфрија да Београд и Приштина треба да нађу компромисно решење без мешања са стране, председник је навео да веома поштује Годфрија и да са његове стране није осетио никакав притисак.

- Али, у више европских држава се води дискусија шта Приштина и Београд треба да раде, као да је то ствар договора "великих", а не Срба и Албанаца. Ко сте ви, шта се вас тиче шта ће да раде Срби и Албанци? - упитао је Вучић.

Вучић је истакао да нема проблем са тим да се косовско питање на може решити променом граница:

- Имамо и ми своје границе и по Уставу Србије и по Резолуцији 1244.