Чен Бо и Дачић: Челични односи Србије и Кине упркос пандемији

Танјуг

петак, 22. 05. 2020. у 16:40

Чен Бо и Дачић: Челични односи Србије и Кине упркос пандемији

Фото Танјуг

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и амбасадорка Кине Чен Бо оценили су данас да су стратешки односи Београда и Пекинга у претходним месецима, упркос специфичним условима - пандемији ЦОВИД-19, додатно оснажени и продубљени
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и амбасадорка Кине Чен Бо оценили су данас да су стратешки односи Београда и Пекинга у претходним месецима, упркос специфичним условима - пандемији КОВИД-19, додатно оснажени и продубљени.


Амбасадорка Чен је нагласила да кинеска страна високо цени подршку и помоћ коју Србија пружа Кини, од почетка епидемије.


Боравак министра Дачића у Кини од 25. до 28. фебруара, и та посета која је била једна од ретких и прва посета једног министра спољних послова Кини у јеку епидемије ЦОВИД-19 је додатна потврда челичног пријатељства наших народа, рекла је амбасадорка.


Дачић је током састанка захвалио Кини на помоћи у медицинској опреми и материјалу, на пућивању тима медицинских стручњака, донацији две лабораторије "Ватрено око“ за тестирање на ЦОВИД-19, као и на помоћи кинеских провинција и компанија, а посебно на појединачним донацијама огромног броја кинеских грађана упућених Србији.


Саговорници су се сложили да сада предстоји период реализације постигнутих договора у циљу даљег јачања изванредних укупних, посебно политичких и економских односа две земље, у вези са чиме се очекује и интензивирање дијалога на свим нивоима.


Амбасадорка Чен Бо је министра информисала о заседању 13. Свекинеског народног конгреса, једног од најзначајнијих догађаја на политичкој сцени Кине, које је, после дужег одлагања због епидемије ЦОВИД-19, почело данас у Пекингу.