ТАЧИ не сања, он бунца. Некажњени ратни злочинац увек сања да понови своје злочине. Ако су му то снови, чека га сурово буђење.

Овако је министар одбране Александар Вулин, за "Новости", прокоментарисао опасну изјаву Хашима Тачија, председника привремених институција у Приштини - да је "његов сан да се општине на југу централне Србије - Прешево, Бујановац и Медвеђа припоје Косову, али без угрожавања територијалног интегритета Републике Косово".

Тачи је у интервјуу за једну приштинску телевизију рекао и да не постоји никакав тајни договор између "Србије и Косова", и да се о размени територија никада није говорило, поготово не у Вашингтону.

Припајање три општине са југа централне Србије тзв. Косову тема је коју су у протеклих неколико година покушали да наметну, како политичари из Приштине, тако и представници Албанаца из ове три општине.

ПРЕДЛАГАО И РЕЗОЛУЦИЈУ ПАРЛАМЕНТУ у Приштини, Тачи је прошлог лета поднео предлог резолуције о припајању "Прешевске долине" тзв. Косову, затраживши од посланика да поштују политичку вољу Албанаца са југа централне Србије изражену на референдуму 1992. о припајању Косову. Резолуција тада није усвојена, због мањка кворума. О овој теми разговарало се и на састанцима које је Тачи у Приштини организовао са делегацијом Албанаца из три општине са југа централне Србије.

Пре десетак дана, председник Албанског националног савета у Прешеву Рагми Мустафа изнео је став да у склопу евентуалног споразума између Београда и Приштине треба разговарати и о општинама Прешево, Медвеђа и Бујановац, као и да у дијалогу не треба да се разговара само о "границама Косова", већ и о "границама Србије".

Коментаришући Тачијеву изјаву о његовом "сну", Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ, саопштио је да је "одлично што Тачи још једном подсећа цео свет на право лице своје политике".

- Аутономна покрајина Косово и Метохија и општине Бујановац, Прешево и Медвеђа јесу и биће део исте државе - Републике Србије. Хашим Тачи може да сања и о томе како ће самопроглашеном Косову припојити Тахити или Јамајку, али то се никада неће догодити, као што се неће остварити ни његови снови о Бујановцу, Прешеву и Медвеђи.

Уместо што сања великоалбанске снове, додао је Ђурић, Тачи би требало да почне да размишља о новом занимању, јер време великоалбанских националних бардова и ратних поглавица је неповратно завршено:

- Тачију, међутим, можемо да обећамо да, када КиМ и фактички поврати статус какав има по Резолуцији 1244, између поменутих општина и јужне српске покрајине неће бити никаквих административних прелаза, и да ће житељи КиМ за којима не постоје потернице Републике Србије моћи слободно да се крећу по читавој територији своје државе Србије.