Акција Приштине и Подгорице: Заједно пакују оптужбе за Србе?

Е. В. Н.

22. 05. 2020. у 09:02

Акција Приштине и Подгорице: Заједно пакују оптужбе за Србе?

Фото:Фејсбук /Игор Иванов

Приштина и Подгорица истовремено оснивају центре за ратне злочине. Куртију институт служи за припрему тужбе да Београд окриви за геноцид

ГОТОВО истовремено, у свега неколико дана, у Приштини је покренуто оснивање института за истраживање ратних злочина, а у Подгорици је потписана одлука о формирању информационо-доументационог центра који би требало да документује ратне злочине почињене деведесетих година у Црној Гори.


Актуелна политичка ситуација и поклапање тренутка у којем се доносе ове одлуке, пробудили су страх да је циљ ове две институције јачање притиска на српски народ којем би се поново приписала кључна улога у чињењу злочина током ратова деведесетих.

Да је у случају Приштине реч о потезу који би требало да избалансира формирање суда за злочине ОВК и изврши додатни притисак на Србију и Србе у наставку преговора - сасвим је извесно. То се из Приштине и отворено најављује, јер се формирање института види као пут ка подношењу тужбе за геноцид против Београда.


На првом састанку Радног тима за анализу оснивања института, одржаном прекјуче, председник приштинске владе у техничком мандату Аљбин Курти рекао је да процесуирање злочина почињених на Косову није било успешно:


- Морамо да се потрудимо да се позабавимо свим оним што се догодило током последњег рата на Косову. Тада је убијено више од 13.000 особа, на хиљаде је силованих, хиљаде затворених и мучених, и ни 21 годину после рата нема података о ратној штети ни бројки које би могле да нам покажу која је економска штета коју је рат нанео Косову.


Ипак, с правне тачке гледано, тужбу за геноцид тзв. Косово не може да поднесе против Србије јер није чланица УН и није ратификовало Конвенцију о геноциду, без чега не може да се покрене тужба за повреду права по тој конвенцији.


Политичка ситуација у Црној Гори далеко је сложенија. Одлуку о формирању информационо-документационог центра у сарадњи са неколико невладиних организација предвођених Иницијативом младих за људска права потписао је председник Скупштне Црне Горе Иван Брајовић. Просторије центра требало би да буду у згради Скупштине, а Брајовић је и члан Савета Центра, у којем је, између осталих, и извршни директор Фонда за хуманитарно право Косова Беким Блакај.


Посланик Демократског фронта Милун Зоговић каже да је, према његовим информацијама, реч о техничкој сарадњи у којој је Скупштина дала простор у којем ће се чувати документација:


- Не могу да тврдим како ће то бити коришћено, али будући да режим, у својој антисрпској хистерији, не бира начине да се обрачуна са српским народом, не бих се изненадио да и то буде искоришћено на тај начин. Режим се свакако до сада у том обрачуну никада није служио истином, већ искључиво бруталним лажима и подметачинама.


У АРХИВУ "БУКОВИЦА" И "ШТРПЦИ"


У архиву Информационо-документационог центра извесно ће се наћи грађа о ратним злочинима за које се до сада судило у Црној Гори. Реч је о ликвидацији породице Клепух из Фоче у општини Плужине, као и о страдању цивила са Космета у месту Калуђерски Лаз код Рожаја, 1999. године, за шта су сви оптужени ослобођени кривице. Ту је и случај "Буковица", у којем су резервисти ЈНА осуђени због прогона муслиманског живља на подручју Пљеваља, али и предмет депортације Бошњака и Срба из БиХ, као и случај "Штрпци". Остаје да се види да ли ће места бити и за документацију о суровој ликвидацији цивила у српским селима око Чајнича, због индиција да су у том злочину учествовали муслимани са подручја Пљеваља и да су "Зелене беретке" пришле са леђа Србима преко Црне Горе.


АЛБАНСКИ "ЋОРАК"


УПРКОС сталним најавама тужбе Приштине против Србије за наводни геноцид, они немају механизме да то учине. Професор Правног факултета Бојан Милисављевић каже, за "Новости", да је веома тешко очекивати да "Косово" постане чланица УН:

- Уколико би се то и десило, Међународни суд правде не би засновао надлежност зато што "Косово" није било члан Конвенције у време догађаја које би навели у свом тужбеном захтеву.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (24)

Darko

22.05.2020. 09:10

Zakon formiraju jači.Ako odluče kauboji i ostatak Nato falange da ima osnova za suđenje oni će to i uraditi.Zar nismo bombardovani samo jer su oni tako hteli bez ikakvog međunarodnog osnova.Ološi ostaju ološi

zaliv.net

22.05.2020. 10:51

@Darko - Nema od toga nista, procitaj tekst. Ovo je samo za lokalnu politicku upotrebu, shipci u histeriji

realist.

22.05.2020. 09:21

Od tih lopova zlotvora i Mafijasa gledaju samo kako da spasava ju glave zbog njihovih ratni zlocina, i mafijaske poslovo jer poceo obruc dase steze, i traze izlaz za spasavanje.

Kaak

22.05.2020. 09:27

Srbijo postala su bijedna...samo kmecis.Posaljite nam malo tehnike da zavrsimo posao sa dukljanskom olosi

zaliv.net

22.05.2020. 10:49

@Kaak - Nije lepo tako pricati o matici, vase najbolje oruzije je da budete slozni i aktivni. Kad se ide na litije svi da idete, kad se glasa svi da glasate.... Srbija je tu i uvek ce podrzati svoj narod

maniks

22.05.2020. 10:01

Bolje da ste oformili institut za proucavanje kako vas Mili krade i j.....skoro 30 godina a vi to gledate i dalje glasate za njega , nespojivo zdravom razumu.

Prellee

22.05.2020. 10:13

U šta se Crnogorci pretvoriše, najveće zlo. Sa neprijateljima Srba se udružili, nikako to na dobro neće izaći. Strašan doživljaj.

X.Y.Z.

22.05.2020. 10:35

Бедници остају бедници!!!! Ништа нису бољи од Шиптара, једна банда!!!!

Goran

22.05.2020. 10:44

Bezbroj puta je srpska vojska spašavala i jedne i druge. Sledeći put ćemo evropski počisti stavi kamen i gotovo. Samo pre toga bulumenta iz Beograda da se makne...

e

22.05.2020. 10:55

zasto ih spc ne tuzi medjunarodnom sudu ? to je obligaciono pravo, isto vazi i za kosovo, ali ne moze , jer srbistanom vladaju izrodi i poturice

Ja

22.05.2020. 10:58

Kurti je svapski igrac.Prema tome ovo je prepucavanje izmedju njih i kauboja jer kauboji zele da to ONI rese,ali svabe zele da pokazu da su oni glavni igraci.Naravno zele da ucene Srbiju i to im je glavni adut.Bice toga jos.Uostalom Kurti ima tehnicki mandat i ovo su ga svabe naterale da uradi.

Горан - GOXY

22.05.2020. 10:59

Србима црногорцима свака част, одушевљен сам силом, снагом, јединством и љубављу према нашиј вери, цркви и Србији. А ова ситнурија, јад и чемер, беда која се шета по НАШЕМ БЕОГРАДУ и одавде ликује над терором који проводе милогорци и шиптари, то треба да се испрати назад , па да полажу српски језик ниво 4, да пишу молбу преко амбасаде за привремени боравак. ЖИВЕЛА СРБИЈА И СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Saša

22.05.2020. 11:23

Ovo nikada nisam rekao ali oni ovo bez odobrenja gazde ne bi uradili, vreme je za zaokret prema rusiji pa šta nam bog da.

Banaćanin

22.05.2020. 13:05

Eh, braćo Srbo, sve o zlo koje nam se dešava je posledica pohlepe kralja Aleksandra Karadjordjevića da stvori Jugoslaviju. Umesto da je poslušao Pašića i Pupina i stvori srpsku državu samo u onim delovima gde su živeli Srbi, a ostale Austrougarske konjušare, pa i crnogorce i makedonce da formiraju svoje države, bili bismo mirni i dobri susedi.

Čika Velja

22.05.2020. 15:07

Mislim da je sazrelo da ih hapsimo i trpamo po zatvorima...da se zna da nam se u Srbiji kao Srbima,to i moze!!!